Кубинските власти осъдиха 381 души, които участваха в безпрецедентни антиправителствени

...
Кубинските власти осъдиха 381 души, които участваха в безпрецедентни антиправителствени
Коментари Харесай

В Куба осъдиха 381 души, участвали в антиправителствени протести

Кубинските управляващи осъдиха 381 души, които участваха в невиждани антиправителствени митинги предишния юли, заяви прокурорът в понеделник. От тях 36 души са наказани на до 25 години затвор за протест.

Масовите митинги избухнаха в Куба на 11 и 12 юли с стачкуващи, настояващи за „ независимост “ на фона на стопански спорове, дефицита на медикаменти и храни и яд към държавното управление.

Според гражданската организация Justicia 11J при репресията от силите за сигурност един човек е умрял, десетки са ранени и 1300 души са арестувани. Прокурорът сподели, че наказаните в понеделник са изправени най-вече пред " закононарушения за протест, бойкот, обир със мощ и принуждение, нахлуване, пренебрежение (към властта) и публични вълнения ".

Сред наказаните са " 16 младежи на възраст от 16 до 18 години ". Общо 297 получиха присъди отнемане от независимост, до момента в който останалите 84, в това число 15 младежи, получиха опция да заменят присъдите си с общественополезен труд. Въпреки че законно кубинците доближават пълноправие едвам на 18, наказателна отговорност се ползва от 16-годишна възраст.

През януари управляващите обявиха, че 790 души са били разследвани поради демонстрациите. Правителството упрекна Съединени американски щати в организирането на митингите. Вашингтон подлага на критика Хавана поради суровите присъди и изиска освобождението на всички арестувани поради митингите. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР