Кубчето Рубик е представено за първи път в края на

...
Кубчето Рубик е представено за първи път в края на
Коментари Харесай

Кубчето Рубик трябвало да учи студентите да мислят пространствено

Кубчето Рубик е показано за първи път в края на март 1974 година

Кубът е механична главоблъсканица, изобретена от унгарския ваятел и професор по архитектура Ерньо Рубик. Той споделя, че задачата му била да накара студентите си да мислят пространствено. През 1980 година кубчето е оповестено за най-хубавата играчка в света.

Първоначално кубът на Рубик е наименуван „ Магически куб” от основателя си, само че е прекръстен на „ Куб на Рубик” през 1980 година от Майкъл Егнот.

Пластмасовият куб е публикуван в четири разновидността: 2×2×2 (джобен), 3×3×3 (класически), 4×4×4 („ Отмъщението на Рубик”) и 5×5×5 (професорски).

Кубчето на Рубик (вариантът 3x3x3) има 43 252 003 274 489 856 000 разнообразни комбинации.Само една от тях е подреденият куб. Според изчисленията измежду тях има над 100 000 позиции, които могат да доведат до извънредно решение за двайсетина, даже за 15-19 хода.

По света се организират голям брой надпревари по редене на кубчето на Рубик. От 1982 година стартират да се организират и международни шампионати. Първият първенец е виетнамецът Мин Тай, който печели надпреварата за 22,95 сек и показва Съединени американски щати. През 2013 година е подложен международен връх от 5,55 сек, за които холандецът Матс Валк подрежда пъстрото кубче.

Любопитен факт е, че преди години беше открит най-бързия метод за нареждане на кубчето на Рубик. Международен екип експерти потвърди, че от инцидентна композиция на детайлите на играчката може единствено за 20, даже за по-малко ходове, кубчето да се подреди. Те употребявали компютри на компанията Гугъл, с цел да превъртят всички вероятни комбинации на 54-те цветни квадратчета, от които е формирана играчката.

Полученият най-малко от 20 хода нарекли „ божественото число”, тъй като единствено Бог можел да знае оптималният брой комбинации.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР