Куба разкри мрежа за трафик на хора от Русия и Украйна

...
Външното министерство на Куба казва, че е разкрила мрежа за
Коментари Харесай

Външното министерство на Куба казва, че е разкрила мрежа за трафик на хора, целяща вербуването на кубинци да се бият за Русия във войната й в Украйна.

В него се казва, че кубинци, живеещи в Русия и "дори някои в Куба", са били "включени във военните сили, участващи във войната в Украйна".

Куба е близък съюзник на Русия, но подчерта в изявлението си, че „не е част от конфликта в Украйна“.

Все още няма отговор от Русия.

Кубинското външно министерство не уточни кой стои зад операцията.

Миналия август президентът Владимир Путин нареди на руската армия да увеличи броя на войниците си, след като нейните бойни сили претърпяха тежки загуби в Украйна.

Руски вестник, Ryazan Gazette, оттогава съобщи, че кубинци, живеещи в Русия, са се присъединили към руските бойни части, воюващи в Украйна, в замяна на обещание да получат руско гражданство.

Има и видеоклипове, в които се твърди, че показват сръбски доброволци, трениращи да се бият редом с руските войски в Украйна.

Въпреки че не е така ясно, ако изявлението на кубинското външно министерство е свързано с докладите в Ryazan Gazette, то гласи, че „Куба има твърда и ясна историческа позиция срещу използването на наемници“.

"Ние ще действаме решително срещу онези, които... се занимават с трафик на хора с цел набиране на кубински граждани да носят оръжие в която и да е страна," се казва в изявлението.

Кубинският външен министър Бруно Родригес публикува изявлението в X, известен преди като Twitter, добавяйки, че Куба използва "силата на закона", за да противодейства на опитите за набиране на свои граждани.

Изявлението удря рядка дисонантна нотка в последните кубинско-руски отношения, в които двете страни изграждат по-тесни търговски връзки.

Само току-що преди повече от два месеца министрите на отбраната на Куба и Русия проведоха разговори в Москва, а руският външен министър пътува до управлявания от комунистите остров през април като част от обиколка на неговите латиноамерикански съюзници.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР