Ку-треската е остро инфекциозно заболяване, което спада към групата на

...
Ку-треската е остро инфекциозно заболяване, което спада към групата на
Коментари Харесай

РЗИ Стара Загора предупреждава за ку-треска

Ку-треската е остро инфекциозно заболяване , което спада към групата на рикетсиозите. Протича най-често със засягане на белия дроб , само че може да има разнообразна клинична изява и механизми на предаване.

Ку-треската е необятно публикувана зооантропоноза - главен източник и контейнер на инфекцията са животните.

Причинителят на инфекцията - Coxiella burnetii, е извънредно резистентен на външни въздействия и може да издържи месеци в околната среда . Ку-треската се среща на всички места по света (с изключение на Нова Зеландия). Тя е необятно публикувана в южната част на Франция и Испания.

България съставлява ендемичен регион за инфекцията от Ку-треска.

Причинителят на Ку-треска заразява разнообразни гостоприемници , в това число хора, преживни животни (едър рогат добитък, овце, кози), домашни любимци и в редки случаи влечуги, птици и кърлежи.

Причинителят на Ку-треска се отделя с урината, млякото, изпражненията, плацентата и околоплодните води. Тези артикули, изключително обвързваните с раждането при животните, съдържат огромен брой бактерии, които след изсъхване и погазване от копитата на животните, стават на тънък прахов аерозол, който е мощно инфектиран при поемане от хора и животни.

Coxiella burnetii е мощно заразна и единствено няколко бактерии могат да причинят заболяване .

Възприемчивостта на човек към Ку-треската е висока. След боледуване се основава дълготраен имунитет, който защищава от повторни болести. Заболяването има зимно-пролетна сезонност, съвпадаща с агнилната акция при овцете и козите, с най-много през месеците март - април.

Оосновни способи на заразяване
Вдишване на прахуляк от материи отделяни от раждащи животни, техните плаценти, нечисти косми и кожи. При изсъхнало и прохладно време заразните аерозоли могат да бъдат отнесени на километри разстояние. Този метод на заразяване е главният за нашата страна. Консумация на инфектирани скотски артикули, изключително сурово мляко и козе сирене. По кръвен път, посредством преливане на кръвни артикули, или при рани на кожата през които минава болестта. Контактен път на заразяване - през повредена кожа или лигавици (конюнктиви) при директен контакт със инфектирани животни (при доене, рандеман и преправка на мляко и месо). Ухапване от инфектиран кърлеж (трансмисивен механизъм). От майка на поколението (т.н. отвесно предаване).
По-често случаите на болни са единични, само че при нараснала заразеност измежду животните може да има и лимитирани епидемии (последните 2 огромни епидемии в България, са от 2002 и 2004 г.в Етрополе и Ботевград, които обгърнаха по няколкостотин души).

Симптоми

Инфекцията с Ку-треска варира в прекомерно необятни граници - от безсимптомно протичане, до съдбовен край.

Инфекциите могат да се разделят на остри и хронични.

Заболяването при хората стартира остро с висока температура (до 40°С, изнемощялост, главоболие и болки в мускулите на краката.

Много постоянно се развиват пневмонии. Възможно е и да се появи суха непродуктивна кашлица с кървави жилки.

Акушеро-гинекологичните прояви включват импровизиран аборт, прибързано раждане или раждане на плод с ниско тегло.

Лечението би трябвало да се организира наложително от инфекционист!

Рискови групи

Рискови групи за заразяване с Ку-треска са професионални служащи в областта на отглеждането на животни, кожарската и млечната промишленост, хора, населяващи селските региони..

Профилактика
Борба с Ку-треската при животните. Задължителен е непоколебим ветеринарен надзор над домашните животни. При аборт или мъртво раждане е нужна последна стерилизация с следващо изгаряне на плаценти, околоплодни ципи и остатъци. Извършване на имунизация на домашните животни. Ваксинопрофилактика при хората. Ваксина се употребява най-вече при най-рисковите контингенти като ветеринарни лекари, служащи в кланиците, фермери или други специалности, които изискват директен контакт с животни. Ваксината е неприложима при деца! Използване на персонални защитни средства при обслужване на животните. Хората, които отглеждат животни, би трябвало да употребяват защитно облекло, маски и ръкавици, както и да вършат настояща стерилизация на оборите, кошарите и други обслужващи пространства. Хигиенизиране на пътищата за придвижване на животните в обитаемоте места и местата на събирането им. Спазване на прецизна хигиена в персоналните стопанства. Забрана на пашата на животни в границите на обитаемото място. Забрана на продажбата на мляко и млечни артикули на нерегламентирани места. Редовно окосяване на тревните площи в парковете, детските заведения, учебните заведения, лечебните заведения, обществени домове и други и от време на време осъществяване на качествена биоцидна обработка против кърлежи.
През 2018 година в област Стара Загора е регистриран един случай на болен от Ку-треска.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР