КТ Подкрепа заплаши здравния министър проф. Николай Петров с масов

...
КТ Подкрепа заплаши здравния министър проф. Николай Петров с масов
Коментари Харесай

Синдикат плаши с масови учителски протести наесен заради психотестовете на Москов

КТ " Подкрепа " заплаши здравния министър проф. Николай Петров с всеобщ училищен митинг наесен, в случай че не бъде изменена наредбата, която ги задължи да минават годишно на прегледи за психологичното им здраве.

Наредба 4 от октомври 2016 година разписа някогашният здравен министър доктор Петър Москов. Тя планува педагозите да минават на прегледи и да удостоверяват с медицински документи, че не страдат от:

- шизофрения;

- разстройства на настроението;

- психологични и поведенчески разстройства, дължащи се на приложимост на психоактивни субстанции (алкохол и наркотици);

- епилепсия;

- персистиращи налудни разстройства, свързани с личностова и поведенческа промяна;

- психологични разстройства на личността и държанието, дължащи се на мозъчно заболяване;

- педофилия;

- органични психологични разстройства – деменция при заболяването на Алцхаймер, съдова деменция, други деменции;

- белодробна туберкулоза с бацилоотделяне.

Документът изисква учителите да го вършат преди постъпване за първи път на работа в учебно заведение, а останалите педагози - всяка година.

Учителите бяха безапелационни, че това ги наскърбява, сътвори се напрежение и малко след обнародването на наредбата стартира и работата по смяната ѝ. В работната група се включиха представители на здравното и просветителното министерство, обществените сътрудници и изходът от разискванията им бе решението прегледи да не се вършат наложително всяка година, а да се изискват при постъпване за първи път на работа като преподавател.

Това решение по този начин и не видя бял свят - и досега промени няма и по тази причина ръководителят на профсъюз " Образование " Юлиян Петров попита през днешния ден по кое време ще се преработи  " скандалната " разпоредба.

" През месец ноември 2016 година работна група във формат представители на МОН, Министерство на здравеопазването и обществените сътрудници се контракти за смяна на член 5 от горецитираната разпоредба. С тази смяна не се накърнява престижът на българския преподавател и не се навяват намерения за корпоративни ползи на Министерство на здравеопазването ", се споделя в писмото му.

От профсъюза допълват, че годишните проби за съвсем 100 хилядите учители и шефове костват най-малко 10 млн. лв. - разход, който не могат да поемат нито просветителната, нито здравната система. Учителските синдикати пък се заканват, че " изрично няма да разрешат педагогическите експерти да заплащат недоразумението на законотворците ".

" Вече осем месеца смяната в скандалната Наредба №4, заради незнайни аргументи, не се е случила. Нещо повече – даже няма препоръчан план за смяна в уеб страницата на Министерство на здравеопазването ", означават от " Подкрепа ".

" Българските учители не знаят каква е повода за осем месеца съмнение на Министерство на здравеопазването. Става въпрос за смяна на две фрази в наредбата, които биха внесли успокоение в системата ", написа още Петров до министъра.

Синдикатът приканва учителите да не бързат с прегледите, тъй като се чака съгласувана към този момент смяна и припомня на управлението на Министерство на здравеопазването, че е " извънредно време " да извърши уговорката, който е поело на отраслов съвет на Министерството на образованието и на Министерството на здравеопазването през 2016 година

" Уверявам Ви, че в случай че това не се случи в границите на месец, то през септември ще последва митинг на 92 хиляди учители и шефове ", написа Юлиян Петров до здравния министър проф. Николай Петров.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР