КТ Подкрепа настояват за отлагане на либерализация на пазара на

...
КТ Подкрепа настояват за отлагане на либерализация на пазара на
Коментари Харесай

КТ Подкрепа искат отлагане с 1 година на либерализацията на пазара на електроенергията

КТ " Подкрепа " упорстват за отсрочване на либерализация на пазара на електрическата енергия с 1 година и упорстват за изясненост и бистрота при определянето на цените за битовите консуматори, както и на обезщетенията, които съгласно тях не са финансово обезпечени. Конфедерацията излезе с позиция по въпроса, в която са препоръчани няколко точки за деяние.

По техни думи предложенията им са свързани с високата инфлация, закриването на част от българската енергийна система, както и прогнозите за инфлационни процеси и растеж на приходите.

Те упорстват да бъде избрана ежемесечна отплата на част от разноските на потребителите , посредством решение на Министерски съвет или със Закона за Държавния бюджет. Компенсациите да са частични или да покриват напълно количеството сила и да се поемат от Фонд " Сигурност на електроенергийните системи ". Въпреки това, показват още, сега фондът не е кадърен да изплати такива суми.

От КТ " Подкрепа " показват опасенията си, че няма задоволителна отбрана от прекалено нарастване на цените , а остават броени месеци до влизане в действие на наредбите на ЗЕ. Според тях наредбите само ще нанесат следващ удар върху бюджета на семействата. Те приканват за правене на явен механизъм за определянето на закрепената цена за преходния интервал.

Второто им предложение е обвързвано с проектите на обществените сътрудници за българската енергетика, и по-точно за мощността, потреблението, съхранението и импорт на сила. От КТ " Подкрепа " желаят да се подсигурява застраховане на потребностите от електрическа енергия. По техни думи досега липсва всякаква съответна подготвеност за преформатиране на енергийната скица. Смятат също, че днешното бързане може да докара до обилни разтърсвания във връзка с работещите и до утежняване на бюджетите на семействата.

Третата точка визира потребността от така наречен явен механизъм за установяване на цената за всички битови консуматори и метода на компенсиране за преходния интервал сред контролирани цени и борсови цени на електрическата енергия. От КТ " Подкрепа " показват също риска от сензитивен скок в цената. Според конфедерацията настоящата нормативна уредба е непредсказуема и оставя излишно място за придвижване на цените и обезщетенията, като прибавят, че липсват легални дефиниции по отношение на витален стандарт/издръжка на живот. Определянето на цените е оставено в ръцете на органи, които основават рамки съгласно личните си разбирания, без да има рамка, в която да се вместят.

Допълнително, те упорстват за гаранция, че обезщетенията са финансово обезпечени, защото Фонд " Сигурност на електроенергийните системи " не може да обезпечи плануваните в ЗЕ промени и допълнения. В противоположен случай те оферират два разновидността - Държавният бюджет да поеме разноските след негова актуализация или да бъде въведен различен механизъм за финансово застраховане на изплащането на обезщетенията.

Като умозаключение, те декларират, че са твърдо срещу узаконяването на автоматизирания механизъм за нарастване на цената на електрическата енергия на база инфлация, като съгласно тях той е в забавен единствено на доставчиците. По техни данни всяко изменение на цените на енергоносителите с 10% може да докара до директно нарастване и на инфлацията с 1%.
 Димитър Манолов: Проблемите на енергетиците остават неразрешени
Димитър Манолов: Проблемите на енергетиците остават неразрешени

Както е тръгнало България ще остане без енергетика.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР