КТ "Подкрепа" изразява своята солидарност със справедливия протест на Синдикалната

...
КТ "Подкрепа" изразява своята солидарност със справедливия протест на Синдикалната
Коментари Харесай

КТ Подкрепа подкрепя простеста на служителите в МВР

КТ "Подкрепа " показва своята взаимност със справедливия митинг на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи, подбуден от опитите за опълчване на чиновниците на Министерство на вътрешните работи и медицинските експерти против децата на България. Това се показва в отворено писмо на КТ "Подкрепа " "в поддръжка на СФСМВР и срещу робските промени в Кодекса на труда ". Писмото е публикувано от пресцентъра на синдиката.

От КТ "Подкрепа " припомнят, че трудовите хонорари в страната са най-ниски в Европейския съюз както номинално, по този начин и по покупателна дарба.

"Категорични сме, че като цяло заплатите би трябвало и могат да бъдат увеличени, без това да се случва за сметка на обществени, осигурителни, още по-малко за сметка на демографски ограничения, каквито са детските надбавки ", декларират о синдикалната организация.

От КТ "Подкрепа " показват, че доходният аршин за приемане на добавки за развъждане на дете беше заложен под напън на интернационалните финансови институции - Световната банка и Международния валутен ръб, преди 20 години в подмяна на заеми, които страната ни получи. Заемите от дълго време са върнати, само че провалите, нанесени върху здравната, осигурителната, трудовата и обществената ни сфера са необратими.

"Част от тези вреди трябваше да се минимизират с предлагането, направено от ръководещата коалиция, да бъде отстранено условието приходите на член от фамилията да са под избран предел. За страдание, държавното управление се отхвърля от тази смяна. За още по-голямо страдание, го прави като се оправдава с потребността от по-голям бюджет за чиновниците на Министерство на вътрешните работи, лекарите, медицинските сестри ", допълват от КТ "Подкрепа ".

"Пари има! Въпросът е в кого и за какво са там. За следващ път подсещаме, че днешната рецесия трябваше да е последната капка, която да докара до поправяне на данъчната неправда ", пишат още от синдиката.

От КТ "Подкрепа " означават, че до момента в който и най-нископлатеният работещ продължава да заплаща осигуровки и налози върху всяка своя стотинка приход, то по-състоятелните са освободени от осигуровки над 3000 лева и заплащат същия 10-процентов налог, какъвто и най-бедните. "Тази година обезщетения за рецесията получиха и компании, които ще си раздадат дивиденти и бонуси. Защо не забранихте това източване на бюджета, а противопоставяте едни обществени групи против други обществени групи?! ", питат от синдикалната организация.

КТ "Подкрепа " припомня, че чиновниците на Министерство на вътрешните работи са и едни от експертите, които поставят най-продължителен ексклузивен труд, което е най-яркото доказателство за тежкия дефицит на фрагменти в тази система, обратно на налаганите идеологически клишета, съгласно които имало остатък на служители на реда у нас.

12-часови и 24-часови смени не са необичайност в тяхното професионално всекидневие, означават от синдиката и допълват, че е похвално, че най-сетне беше решено изключителният труд при тях да се заплаща.
" Но следва да се има поради, че заплащането се отнася единствено за този труд, който се регистрира за ексклузивен. В огромна част от случаите положеният отвън естественото работно време труд по закон не се регистрира като ексклузивен и не се заплаща като подобен! Това е порочното сумирано пресмятане на работното време (СИРВ), което с промени в Кодекса на труда се планува да може да бъде разширявано до една година, вместо да бъде анулирано или най-малко да се ограничи до приложение единствено в непрекъсваеми производства ", допълват от КТ "Подкрепа ".
Според синдиката плануваните "антиработнически " промени не свършват с това. Внесеният законопроект, който си пробива път през дневния ред на Народното събрание, включва и нарастване на изключителния труд от 150 на 300 часа годишно, припомнят от синдиката. От КТ "Подкрепа " припомнят за положения като бърнаут, за катастрофи на работното място, вследствие изтощеност и за следващ път предизвестяват, че работното място на редица категории чиновници (вкл. на шофьорите) е на улицата, а работата при такива условия е опасност и за близките.
Според КТ "Подкрепа " формулата за задържане на българските служащи в страната и връщането им от икономическата имиграция е 40 часа работа на седмица, обезпечена отмора, почтено възнаграждение и условия на труд. "Вместо това за следващ път пред очите ни се разиграва пошлата режисура "ще вземем от " "тези ", с цел да дадем на "онези " ", декларират от синдиката.

Социалният мир не се построява с опълчване на едни групи нуждаещи се против други: майки на деца с увреждания против други хора с увреждания; една категория пенсионери против друга категория възрастни хора; учители против лекари; служители на реда против деца и обществено уязвими групи, допълват от КТ "Подкрепа ". От синдиката приветстват СФСМВР, че се опълчи на порочната тактичност "Разделяй и владей ".
КТ "Подкрепа " застава паралелно до СФСМВР в техните претенции за опрощение от страна на вносителите на скандалната смяна и претекстовете към нея. КТ "Подкрепа " продължава да упорства ръководещите да се откажат от робските промени в Кодекса на труда, се декларира още в писмото.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР