КСНС излезе с конкретни срокове за модернизация на армията. С

...
КСНС излезе с конкретни срокове за модернизация на армията. С
Коментари Харесай

Армията да се модернизира, реши КСНС

КСНС излезе с съответни периоди за рационализация на армията .

С близо 1000 души е намаляла армията за една година , както установи президентът Румен Радев. Техниката остаряла с една година, а нова не е добита. Обстановката към нас не става по-спокойна, сподели още той. Съществените промени в геополитическата среда, отличаващи се с особена динамичност напоследък, изправят националната сигурност на Република България пред нови провокации, разясни президентът.

Неразрешените рецесии с геополитическа значителност, процесите на дестабилизация в черморския район и източното Средиземноморие, възходящата геополитическа конкуренция в района на Западните Балкани, интернационалния тероризъм,миграционният напън, борбите в Близкия Изток и Азия не престават да излагат на риск, сигурността в целия район, а и в Евроатлантическата зона като цяло, разгласи президентът.
Развиват се паралелни процеси на съревнование и съдействие , изясни Румен Радев.

Анализът на положението на въоръжените сили посочил, че прилежащите страни влагат съществени средства във въоръжаване . Нашата войска изпълнявала ролята си в стеснен размер. Не е овладян изцяло процесът по овакантяване на военнослужещи, съгласно президента Радев. Има единодушие, че са нужни ограничения за рационализация на армията и вложения.

Забавянето на плановете за рационализация лишава армията от модерни качества, съответни на заканите.

КСНС предлага на Министерски съвет и Народното събрание няколко ограничения .

Разминаване сред средносточната бюджетна прогноза за 2019-2021 и проектите за вложенията в защитата до 2024, са установили представителите на съвета. Затова средносрочната бюджетна рамка ще бъде обновена . Това би трябвало да стане до октомври тази година.
Ако това не стане продължаваме да излагаме на риск така и така тревожните трендове за отлив от въоръжените сили, предизвести президентът.

Трябва да се преразгледат проектите на Министерство на защитата за превъзмогване на отлива от армията до септември 2018 . Трябва да се ускорят проектите за рационализация на армията до юни 2018.

Освен това до септември би трябвало да осъвременим Закона за вероизповеданията . Времето за обещания и заявления изтече, каузи трябват, заключи президентът Румен Радев.

 Марешки пръв излезе от консенсусния КСНС
Марешки пръв излезе от консенсусния КСНС

Разговаряно е за модернизацията на армията

Припомняме, предходният Консултативен съвет по национална сигурност при президента се организира в първите дни на годината и беше с тематика " Роля на Република България за развиването на Общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз (ОПСО) в подтекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 ".

Преди това през октомври - ноември 2017 година се наложи Консултативният съвет да се събира на два пъти, откакто първото съвещание бе провалено поради понижено наличие . Опозицията в лицето на Българска социалистическа партия упрекна тогава ръководещите в бойкот . Зададената тогава тематика беше битката с корупцията.

През май 2017 година тематиката на КСНС бе: " Рискове и закани за националната сигурност на Република България и нужни ограничения за нейното подсилване ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР