КС ще разгледа дело да бъде обявено за противоконституционно решението

...
КС ще разгледа дело да бъде обявено за противоконституционно решението
Коментари Харесай

Наталия Киселова: Военната помощ за Украйна едва ли ще бъде спряна от съда

КС ще прегледа дело да бъде оповестено за противоконституционно решението на 48 Народно събрание за даване на военно-техническа помощ за Украйна

Конституционният съд ще разгласи за възможно за разглеждане делото за военната помощ за Украйна, само че надали ще бъде спряна от съда. В краен случай Народното събрание може да одобри ново решение, с което да уреди правните последствия. Това сподели в предаването „ Отговорите “ по доцент доктор Наталия Киселова, учител по конституционно право в СУ “ Св. Климент Охридски “.

През седмицата Конституционният съд (КС) образува дело по настояването на 50 народни представители от Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ да бъде оповестено за противоконституционно решението на 48 Народно събрание за даване на военна и военно-техническа помощ за Украйна. Ето какво сподели доцент Киселова: „ Първо би трябвало да кажем, че народните представители оспорват двете решения на Народното събрание от предходната година в целокупност, което значи, че Конституционен съд ще бъде привързан с това да реши дали напълно да разгласи за противоконституционни решенията, или имаха друга опция, от която не са се възползвали съгласно мен. Това демонстрира, че са бързали може би. Да кажа по този начин: Можели са да оспорват в алтернативност – в случай че не съумеете да намерите причини за решенията напълно, то можеше да се оспорят обособени техни точки. Всъщност съгласно мен официално настояването е възможно, тъй като е от индивид, който има право да сезира, актовете двата не са подлагани на надзор и има причини, които са извлечени за несъгласие с правовата страна и разделянето на управляващите. Всъщност съгласно мен в случай че би трябвало по-обективно да погледнем, има обосновка за част от точките, тъй като когато се дава единодушие за наличие на непознати войски на наша територия, респективно наши военнослужещи на непозната територия, нормално се дава период. Да кажем тук е много общо. И вторият въпрос е, тук също аргументацията не е доста безапелационна, само че до къде е компетентността на Народното събрание, от кое място стартира компетентността на държавното управление “.

Какво ще стане, в случай че Конституционен съд разгласи решението за противоречащо на главния закон?

„ Ако се стигне до тази развръзка съгласно мен тя е доста малко евентуална, само че има решение на Конституционен съд, че когато бъде оповестено за противоконституционно в тази ситуация решение, правните последствия се заличават. Все едно в никакъв случай не е имало подобен акт. Житейски казвате, откакто сме дали (военна помощ, бел. ред.), надали ще желаеме да ни ги връщат. По-скоро Народното събрание ще би трябвало да одобри ново решение, с което да уреди правните последствия “.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР