Крупничани преклониха глава и се помолиха за здраве, късмет и

...
Крупничани преклониха глава и се помолиха за здраве, късмет и
Коментари Харесай

10 казана курбан за храмовия празник на черквата в симитлийското село Крупник 

Крупничани преклониха глава и се помолиха за здраве, шанс и благополучие в деня на Свети Архангел Михаилв едноименния храм в селото.

Отец Величко и отец Бисер отслужиха света литургия в храма. Десет казана апетитен курбан за здраве бе подготвен и раздаден на всички присъстващи. Точно както повелява за празник, поданици и посетители на Крупник седнаха на общи трапези в центъра на селото, с цел да почетат празника.

Кратка стратегия от песни и рецитали, обвързвана с днешниа празник бе готова от децата от Неделното учебно заведение към храм " Св. Архангел Михаил " - село Крупник.

Кметът Апостол Апостолов, ръководителят на Общински съвет - Симитли Вилимир Александров, зам. -председателят на Общински съвет - Симитли Юлия Янчева, кметицата на село Крупник Иванка Чакалска, кметовете на селата Черниче и Ракитна също почетоха празника и възпламениха свещ за здраве.

Църквата „ Св. Архангел Михаил ” в селото е строена през далечната 1935 година от занаятчия Раденко, родом от кюстендилското село Трекляно.

Храмът в Крупник носи името на Св. Архангел Михаил, осветлен е на 21 ноември 1935 година от Неврокопския митрополит Борис. Иконите и стенописите са от 1935 година, дело са на майсторите от банско-разложката школа.

През 1985 година е облицован извън с нареченски бигор, придаващ му жълтеникав цвят. Построена през втората половина на 19-ти век и е монумент на културата. Храмът е трикорабна псевдобазилика, балкон, притвор и външна изложба.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР