/КРОСС/ Само на 2% от територията на страната няма сеизмична

...
/КРОСС/ Само на 2% от територията на страната няма сеизмична
Коментари Харесай

БАН: 98% от България е сеизмична зона

/КРОСС/ Само на 2% от територията на страната няма сеизмична интензивност, демонстрират проучванията на Института по геофизика към Българска академия на науките. Най-висок е сеизмичният риск в региона на Кресна, а най-нисък е този в към Видин.

За София най-високата степен на трус съгласно геофизиците е към 7 по Рихтер, и в случай че строителството е съгласно стандартите за сигурност, не би трябвало да има проблеми, споделя пред ТВ Европа шефът на института проф. Николай Милошев.

" Ние към този момент работим по европейски нормативи за сеизмичната устойкчивост на постройките. От една страна това е проектирането. Следва осъществяването, употребата на постройката. Там има доста, доста стъпи и подстъпчици, които, в случай че не се извършват като хората, може да има проблеми ", изясни проф. Милошев.

Той напомни, че институтът е направил модерно сеизмично райониране на България, което предходната година е било усъвършенствано.

" Нормативно нещата стоят идеално. Сигурен съм, че във връзка с строителството през последните години хората си дават сметка, че няма да изгубят чак толкоз средства, в случай че се опитат да строят по-здраво ", добави оптимизъм той.

За образец проф. Николай Милошев даде Пернишкото земетресение от 2012 година, което макар силата от 5.8 по Рихтер мина без огромни опустошения.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|Контакти
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР