Кросоувърите набират скорост, но и те имат един сериозен проблем

...
Кросоувърите набират скорост, но и те имат един сериозен проблем
Коментари Харесай

Mitsubishi Outlander PHEV съчетава два свята

Кросоувърите набират скорост, само че и те имат един сериозен проблем - покриване на екологичните стандарти, които стават все по-строги, изключително в Европа. Затова производителите още по-активно създават електрически модели, само че пък тяхното бъдеще продължава да е неразбираемо. Ето за какво към този момент единственият метод за справяне с нездравословните излъчвания е хибридното задвижване.

На собствен ред колите със смесени силови елементи - мотор с вътрешно горене и електромотор, към този момент се настаниха устойчиво във всички класове. Съответно това важи и за кросоувърите, а един от първите модели с такава версия, е Mitsubishi Outlander PHEV. Той е със зареждане от електропреносната мрежа (plug-in), което прави модела още по-успешен и го поставя на първо място в Европа при този вид модели.

Една от аргументите за огромната му популярност се дължи на обстоятелството, че в множеството европейски страни електрифицираните модели са субсидирани от управляващите и цената им пада до по-приемливи равнища. И подобренията по модела имат позитивна роля в тази тенденция, което също играе основна роля за увеличението на продажбите.

Основната смяна по отношение на предходния хибриден Outlander e в задвижването. Досега хибридната система се състоеше от 2.0-литров бензинов мотор и спомагателен електромотор. Японците обаче са нараснали работния обем на мотора с вътрешно горене до 2.4 литра и мощността му също е повишена - от 121 на 135 к.с. Същевременно тази на единия електромотор (този на предната ос) си остава същата - 82 к.с. Промяна има при втория, който се инсталира на задната ос. Досега той оферираше също 82 к.с., само че след обновяването към този момент развива 95.

Това значи, че водачът има разполагаем задвижваща система с обща мощ 230 к.с. (при предходната версия те бяха 203), които са изцяло задоволителни. Пробегът единствено на електричество си остава същият - 50 км, само че към този момент се пресмята по новия цикъл на премерване WLTP, което значи, че тези данни са доста по-близко до действителните. За това оказва помощ и по-голямата батерия, чийто потенциал е повишен на 13.8 кВт/ч.

Самата концепция на хибридите (plug-in) е при ниски обороти да работят само електромоторите и това прави модела много ефикасен в градски условия. В огромен трафик Mitsubishi Outlander PHEV се движи единствено на ток, което надлежно икономисва гориво. Максималната скорост на електричество може да бъде 135 км/ч, само че при нея батерията се изхабява доста бързо. Изборът на хибриден режим прави тъкмо противоположното - системата сама взема решение кой от моторите да употребява и по този начин акумулаторът се съхранява оптимално.

Новост за хибридния Outlander е режим Sport, предлагащ малко по-добра динамичност - ускоряване от 0 до 100 км/ч за към 10 секунди. Има и режим Eco, при който системата пести от всички елементи, а също така лидерът може да избира сред няколко разновидността за настройки на задвижването на четирите колела - естествен, за сняг или за тежък терен. При последния е налице реплика на заключване на задния диференциал, която оказва помощ на хибридния Outlander при придвижване по черен път, да вземем за пример.

При пътешестване отвън града хибридната система е потребна при придвижване с по-ниска скорост. Тогава работят двата електромотора, до момента в който бензиновият мотор се трансформира в генератор, който зарежда батерията. Като се подаде повече газ обаче и това улеснение изчезва. Съответно разходът на гориво се повишава доста, като за това оказва помощ и спомагателното тегло на кросоувъра, включващо електромоторите и батерията.

При потреблението на станция за бързо зареждане акумулаторът се цялостни за към 30 минути на 80%. От общоприетата мрежа батерията се зарежда изцяло за 7 часа. При Outlander PHEV има специфична система за ръководство на зареждане, при която притежателят може да програмира цялата интервенция и по този метод да употребява по-евтина електрическа енергия. Съответно може да се ръководи и температурата в салона, т.е. тя да бъде заложена по този начин, че да се доближава, когато автомобилът се зарежда от мрежата.

Трябва да се означи и потреблението на по-качествени материали в салона, както и прибавянето на излаз напрегнато 220 волта в багажника на модела, което разрешава свързването с спомагателни уреди (при странствуване измежду природата тази функционалност е много полезна). Това обаче се отразява и на цената на кросоувъра, която е много висока - 92 900 лева (за разновидността Intense+) и 98 900 лева (за Instyle+).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР