/КРООС/ Археолозите откриха първите доказателства, че източноазиатските плодове и подправки

...
/КРООС/ Археолозите откриха първите доказателства, че източноазиатските плодове и подправки
Коментари Харесай

Източните подправки са се появили в Средиземноморието пред 4 хиляди години

/КРООС/ Археолозите откриха първите доказателства, че източноазиатските плодове и подправки са били въведени в Средиземнорието преди близо четири хиляди години. Това се схваща от химичния състав на зъбния камък при античните поданици на южния Левант. Статия, описваща проучването, е оповестена в научното списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Историците имат вяра, че Великият път на коприната и други търговски пътища, свързващи Европа и Азия, са се появили преди към две хиляди години. Те се появяват с помощта на появяването на империята Хан на територията на актуален Китай, както и на други централизирани страни в Централна Азия и Европа, които стартират да търгуват между тях.

Оказа се, че сходни търговски пътища са могли да съществуват доста по-рано - преди към 3700 години. До това умозаключение стигнаха археолога от университета в Мюнхен (Германия) Филип Щокхамер и неговите сътрудници.

Те изучавали диетата на античните поданици на Близкия изток - поданици на огромния търговски център Мегидо и селището Тел Ерани, в което живеели фермери и локални благородници. Затова откривателите се пробваха да схванат каква роля могат да играят стоките, импортирани от други елементи на света, в живота на тези хора.

Щокхамер и сътрудниците му са анализирали фрагменти от зъби, принадлежащи на 16 поданици на Мегидо и Тел Ерани. Изследователите са изследвали химическия състав на зъбния камък, надявайки се, че той е запазил следи от протеинови молекули, свързани със характерни типове храни и други артикули на човешката цивилизация.

Те разкрили следи освен от пшеница и фурми, само че и от по-екзотични храни: банани, куркума, просо, сусам и соя. По това време сходни артикули не се отглеждат в Близкия изток. Най-вероятно са били докарани там от Южна или Източна Азия.

Съответно, в случай че жителите на търговски град и сякаш изолирано селскостопанско населено място ядат сходни артикули, това може да значи развити търговски пътища, които свързват Средиземноморието и Азия. Тоест търговци от Левант, Индия и Китай стартират да контактуват между тях още преди Вавилон да падне под ударите на хетите, а Египетското ново царство стартира да изчезва.

Щокхамер и сътрудниците му се надяват, че по-нататъшни открития от този тип ще оказват помощ да се разбере какви други храни и подправки са донесени в Леванта от Азия, както и да се оцени мащабът на тази търговия и нейното влияние върху разпространяването на банани, просо и сусам в Северна Африка и Средиземно море като цяло.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР