Кризисният щаб в Своге е поискал от правителството да осигури

...
Кризисният щаб в Своге е поискал от правителството да осигури
Коментари Харесай

Правителството осигурява вода от резерва за Своге -

" Кризисният щаб в Своге е изискал от държавното управление да обезпечи вода от запаса, като това, което е поискано, ще бъде обезпечено ", съобщи представителят на служебния кабинет Антон Кутев. 

Директорът на " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " комисар Николай Николов изясни от своя страна, че са обезпечени 99 000 литра питейна вода досега за популацията, което, по думите му, публично е 12 000 души, само че действително най-вероятно е доста повече.



" Националното съдружие на общините е подкрепило напъните на оперативният щаб за обезпечаване на вода, Столична община е дала 6 кубика вода, дали са още Гоце Делчев, Дупница, Ихтиман, Бачково, Девин, Пловдив. На 15 места в Своге се раздава питейна вода и вода за битови потребности. Цистерните са разнообразни. Взети са ограничения за възобновяване на водохващането в Искрец от Министерството на районното развиване и благоустройство. Работи се интензивно " добави той. 



От през вчерашния ден са наранени няколко рибарници и към 40 тона риба би трябвало да бъде унищожена безвредно. С това са се заели от Министерството на земеделието, храните и горите и Агенцията за сигурност на храните. 

Николов е разговарял с шефа на НЕК ЕАД и е конкретизирано, че построеното водохващане на връх Петрохан да бъде напълно ориентирано към село Искрец, с цел да се възстановят водните количества, които отиват в река Студена.



" Очакваме резултат до едни-два дни. Има и авариен вид - да се свържем с огромно подземно езеро от мрежата с пещери. Хидрогеолозите ще изследват този вид ", уточни шефът на Пожарна сигурност и отбрана на популацията. 

Николов успокои жителите, че се прави всичко допустимо, тъй че да се усещат сигурни. " Много е комплицирано да бъде обяснено, в случай че човек не е на място. Доскоро водохващането под Петрохан отиваше в езерото Петрохан отиваше за Берковица, тази река не е изчезнала, а е с дребен дебит. Спира в нищото, само че не е за първи път това ", добави комисарят.  



По разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова екипи на дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита " на Столична община оказват помощ на жителите на Своге.

Още във вторник аварийните екипи осигуриха водоноски и контейнери с вода за Своге. Те бяха предоставени за потребностите две детски градини и болница. Днес също спешен екип ще достави бутилирана вода, която ще раздаде на популацията, оповестиха от Столична община. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР