Кризисният щаб по ръководството на кмета на община Карлово Емил

...
Кризисният щаб по ръководството на кмета на община Карлово Емил
Коментари Харесай

Карлово с призив: Не достига тежка техника за разчистване на потопените села

Кризисният щаб по управлението на кмета на община Карлово Емил Кабаиванов се обърна с молба към всички, които могат да обезпечат техника - багери, трактори, фадроми и самосвали, да се включат в почистването в най засегнатите региони от наводнението. Т

Щабът е анализирал положението на потърпевшите селища все още. Приоритетни за очистване на последствията от наводнението са селата Богдан, Каравелово и Слатина . В тези обитаеми места към този момент са се присъединили доброволци от цялата страна.

Тази заран единствената техника в Каравелово, която екип на Българска национална телевизия видя на място, е един дребен трактор, с който хора разчистваха двора си.

Над 2 метра са наносите в някои от къщите. Хората споделят, че в дворовете им има рязани дървета, които придошлата вода е домъкнала от планината.

Все още в село Богдан има къщи с откъснат достъп след наводнението. Има риск и за някои от тях да се срутят. Хората се тормозят, че няма да има задоволително питейна вода. Няма и тежка техника, която да стартира разчистването на стотиците кубици дървесина. Като съществена причина за бедствието хората виждат изсичането на гори в Средна гора.

Около 80 военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада ще се включат в разчистването в Богдан, Каравелово и Слатина.

Тежка техника на спешни екипи, Гражданска отбрана, военни и пожарна сигурност към този момент е на място в Трилистник, откакто водата съвсем се оттече. Най-голяма е драмата на хората, чиито къщи са залети до половината с тиня. Голям проблем остава и неналичието на електричество. Изключително огромни са вредите за селскостопанските производители. В едно от стопанствата тонове слъчноглед и пшеница са потопени.

Цяла нощ фамилията на Йорданка Лалева е изпомпвало вода от къщата си. Нови електроуреди, мебели и мебелировка са унищожени. Успели са да спасят животните си.

" Вкарахме животните у дома, с цел да ги спасим от водата. Аз цялата бях до тук във вода. Тук ги качихме на мивката, но мивката стартира да се цялостни. Моят наследник от тук ги вкара с татко му през прозореца, с цел да ги спасяваме. Помпата вадеше водата, по-малко вода да има. И те бяха мокри до коремчето ", сподели Йорданка Лалева пред.

Хората се питат не можеше ли да се предотврати бедствието, откакто от дълго време се знае за изчезналата наоколо дига на река Стряма.

" Това нещо се знае, от 2005 година е скъсана. Вижда се на гугъл мапс, дигата я няма доникъде на равнищата. До момента никой не е взел никакво отношение към този въпрос. Причината не е в бедствието, а в безхаберието ".

Все още не е почнал описът на вредите, чака се това да стане след отдръпването на водата от къщите и дворовете.

Кризисният щаб в Карлово разгласява и банкова сметка в помощ на потърпевшите от наводнението села. Желаещите да оказват помощ могат да го създадат по следната банкова сметка: IBAN: BG81FINV91508416025382, BIC FINVBGSF, ПИБ АД-Клон Карлово, ул. " Генерал Карцов " 6, с код за тип заплащане: дарения, помощи и други безплатно получени суми от страната. Кризисният щаб благодари на всички организации и жители, които оказват помощ в този тежък миг.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР