Кризисният щаб на община Карлово се събира тази сутрин, за

...
Кризисният щаб на община Карлово се събира тази сутрин, за
Коментари Харесай

Започва отстраняването на щетите от наводненията в карловските села Богдан и Каравелово


Кризисният щаб на община Карлово се събира тази заран, за оглед на вредите в селата Богдан и Каравелово. Там следва да стартира почистване на тонове кал и дървесина, останали след наводнението в петък. Цяла нощ спешни екипи дежуриха на място. 

В карловските села Богдан и Каравелово - най-засегнати от прииждането на река Стряма,  следва разчистването на тонове кал и дървесина, влачени от водната буря.  До късно вечерта продължи и подготовката на краткотрайния мост сред Богдан и Московец, с цел да се обезпечи транспортна връзка с откъснатите от бедствието. Аварийните екипи останаха и тази нощ да дежурят на място.  

Над  200 са наводнените къщи в 6- те бедстващи села в Карловско. Справянето с провалите ще отнеме към 2 месеца, предвижда кметът Емил Кабаиванов. 

" Нямаме хора, които са без храна, без заслон и без здравна помощ. От тук нататък ни чака разказване на вредите, кандидатстване пред Междуведомствена комисия и доста работа дружно с кметовете и с популацията, както и с доброволци, които ще се отзоват. Пострадалите фамилии няма да могат да се оправят сами, за публичните здания също ще би трябвало помощ:

" В момента реката се е оттекла в коритото, само че селото съставлява едно дере, потънало в тиня и кал. Всички е в окаяно състояние ".

 Последици от наводнението в село Каравелово

" Читалището е в кал. Салонът не може повече да се употребява, вътре има дървета. Нещо ужасно е ", уточни секретарят на читалището.

Още през вчерашния ден стартира и организацията на доброволците, на първо време хората от Каравелово, които живеят в незасегнатата част на селото.

" Имаме няколко дейни групи във Facebook. Мисля, че можем да активизираме хора. Отделно, от доста краища на страната по света имаме оферти за помощ. Питат ни какво ние е належащо и това допуска, че ще се избистри, какво е най-неотложно, за кого и доколко общината може да го поеме и доколко да разчитаме на дарения ".

Сериозна доброволческа помощ ще е нужна и в село Богдан, където има  голям брой паднали дървета, съборени постройки и здания, паднали електрически стълбове. Кризисният щаб и тази заран се събира. Непрекъснати обходи ще се вършат и в двете най-пострадали села.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР