Кризисният щаб и властта, която трябваше да се вслуша в

...
Кризисният щаб и властта, която трябваше да се вслуша в
Коментари Харесай

Властта се забави фатално за забраната за пътуване - София трябваше да се затвори по-рано

Кризисният щаб и властта, която трябваше да се вслуша в него, позволиха първата си сериозна неточност. Затварянето на София бе оповестено не просто в последния миг, а късно след него. Макар и да се забрани излизането от столицата от през днешния ден, доста хора към този момент бяха потеглили от провинцията. Бе разрешено главното огнище на болестта - София, да стартира да се разпръсва по провинциалните ръкави, където с изключение на всичко и здравните заведения са доста по-слабо готови за справяне с напор от инфектираните. Масовото завръщане към по-малките градове започва още в четвъртък и може да умножите броя на прибралите се по визитите на църквите за Великден и ще получите коефициент на болестта, който Мутафчийски ще стартира да рапортува напълно скоро време. Възможно е този коефициент да е поразителен. 
Но в случай че множеството обстановки, свързани с ковид, се случват динамично, т.е. - не всичко може да бъде планувано, това за Великден можеше. Нещо повече - то бе толкоз явно, че е удивително по какъв начин щабът афишира това на ексклузивен брифинг в четвъртък вечерта, ненадейно осъзнал нещо, на което всички оттова са били очевидци през целия си живот. Нима никой в никакъв случай не е гледал малоумните репортажи за това по какъв начин всички се прибират за Великден? Нима никой не е гледал едни и същи тапи, с едни и същи водачи, които дават отговор на едни и същи тъпи репортерски въпроси и по този начин последните 30 години? И тъкмо в тази обстановка щабът се сеща в последния миг за възбраната, пропускайки четвъртък, а може би и сряда, изключително на фона, че значително специалности минаха напълно на home office и всеки работещ в столицата можеше да се прибере даже при започване на седмицата?
Възможно ли е да нашиеш една камара санкции, да задължиш ходенето с маска, да въведеш сурови ограничения за всяка дребна периферна разходка, само че в това време да се забавиш със затварянето на столицата и на всичкото от горната страна да продължаваш с цялата нелепост с отварянето на църквите за Великден? Гърция ги затвори, Русия също, Русия даже ще анулира честванията на 9 май. Тук сме по-вярващи от руснаците и гърците? Съмнявам се съществено - с най-хубави усеща. Коронавирусът му е все тая обаче. 
Слънчево време, идващи празници, отворени храмове - три на нула за ковид. И това бе явно като Витоша. Дайте отново репортажа за тракториста и премиера, дето го овиква, че не носи маска в полето. И след това с хилядите, които се прибраха, без да има кой да ги спре. Чудесно.
 
Автор: Райко Байчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР