Кризи, инфлация, климат… Любимото на Франция шампанско се отдалечава все

...
Кризи, инфлация, климат… Любимото на Франция шампанско се отдалечава все
Коментари Харесай

Французите се отказват все повече от шампанското

Кризи, инфлация, климат… Любимото на Франция шампанско се отдалечава от ден на ден от масата на французите. В магазините рафтовете с шампанско са все по-малко и по-пълни, за разлика от тези с други пенливи виновност, чиито цени са доста по-достъпни за джоба на потребителя.

Младите французи избират свежите, натурални виновност, от които не боли глава и загърбват традициите на своите предшественици, свързани с потреблението на влиятелната пенлива напитка, предава Нова телевизия.

„ Пия шампанско единствено по два мотива – когато съм влюбена и когато не съм ”. Този откъс на Коко Шанел е най-краткото пояснение в обич към шампанското във Франция, само че наподобява, че нещата са се трансформирали в наши дни.

Кризите през последните години доведоха до спад в производството и потреблението на влиятелното пенливо вино. Доставките на шампанско през 2023 година възлизат на съвсем 300 милиона бутилки, а това е с 8% по-малко спрямо миналата година. Франция изнася повече в сравнение с употребява, а локалният пазар страда поради инфлацията. Напоследък французите залагат на други възможности на шампанското.

„ Една от другите възможности е просеко. По-евтино е, а усетът му е като този на шампанското. В нашия бар предлагаме единствено най-голям клас, чаша от което коства 15 евро. Увеличихме малко цената поради инфлацията, само че въпреки всичко пенливото вино се поръчва. В питейните заведения на хотелите е друго, спрямо другите заведения. При нас идват най-вече туристи, които не се въздействат от цената ”, споделя барманът Александър.

Спадът в продажбите на шампанско обаче не тормози експертите в този бизнес, които поддържат оборот от над 6 милиарда евро. Стратегията е да продават по-скъпо, даже това да значи понижаване на размерите.

Французите може и да пият по-малко шампанско поради цената, само че от правилото изключение вършат на Лазурния бряг, където пенливата напитка е все по този начин на респект и никой не пита за цената. Младото потомство французи обръща тил на обичайното шампанско за сметка на натуралното вино – от биогрозде, без добавки, дестилация и сулфати.

„ Натуралните виновност набират все по-широка известност във Франция. Младите французи ги избират пред обичайното шампанско ”, изяснява Александър. „ Днешното потомство е формирано от дейни хора, любопитни, отворени към новите неща, към новите усети, за разлика от по-възрастните французи, които държат на обичайна чаша шампанско ”, споделя още барманът.

Франция може и да остава най-големият потребител на шампанско в света, само че над 4 милиарда евро от оборота идват от експорт. Съединени американски щати са водещ вносител, дружно с Англия и Япония.
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР