Кризи и бедствия са показател за това колко човечност е

...
Кризи и бедствия са показател за това колко човечност е
Коментари Харесай

Доброволци от Карловско: Няколко къщи се наводниха повторно заради затлаченото корито на Стряма

Кризи и бедствия са индикатор за това какъв брой човещина е останала в хората и какъв брой проведено може да работи държавния уред. В дни като миналите се прекатурнаха стотици човешки истории, а природата потвърди, че постоянно ще бъде по-могъща от хората.
Прочетете още
Потопът в Карловско ще бъде запомнен от историята на България. Той обаче ще остане неизтриваем откъс от паметта и на всички тези, които са видели с очите си апокалиптичната картина в Трилистник, Богдан и Каравелово. Един от тях е Атанас Даков – началник на екипа на Доброволно формирование „ Пловдив 112 “, който неразделно оказва помощ на наранени от естественото злополучие.



Даков има зад тила си многочислени избавителни акции, всяка особена сама по себе си. След тази си направил следната равносметка:  

„ Продължавам да съзнавам какъв брой е значима координацията и връзката сред другите служби, институции и обществото в един подобен миг. Важно е и обществото да бъде обучавано по какъв начин се работи в сходни спешни обстановки. По-голям кръг от хора да имат достъп до сходни познания, тъй като в действителност имаме потребност от този запас “, споделя той пред TrafficNews .

Като една от най-емоционалните картини, които съзнанието на ръководителя на екипа запечатало, било повторното наводнение на към този момент отводнени къщи. Така доброволците се сблъскали с това още веднъж да видят тъгата и отчаянието да завръщат в очите на пострадалите поданици.



Повторното наводнение се случило поради непочистените речни корита. Заради натрупалия се огромен размер от дървен материал в тях, проходимостта им към момента е ниска, добавя Даков. А високото равнище на водата основава причина за нови изливания в засегнатите села.

„ На няколко пъти се случи към този момент отводнени постройки да се изпълнят още веднъж с подпочвени. Затова сега акцентираме на рязане на дървения материал в речните корита, тъй че да може да бъде изваден и те да бъдат прочистени. Така се надяваме да помогнем за отичането на високите равнища “, съобщи той.

Въпреки умората мотивацията на близо 20-членният екип на „ Пловдив 112 “ да оказва помощ не стихва, сигурен е той. Всички работят от заран до към този момент през цялото време на потопа. За да се оправя по-организирано, бригадата им е в тясна връзка в кметове и зам.-кметове, които спомагат с информация за нужната помощ.

Атанас разяснява, че в Трилистник доброволците са подкрепили екипите на пловдивската пожарна в отводняването. Това те осъществили през понеделник и вторник, когато взаимните старания на експерти и доброволци успяли да отводнят всички наводнени къщи, пречиствателната станция, трафопост и други обекти в селото.



„ Приливната вълна беше помела улици, дворове, инфраструктура, постройки, и транспортни средства и потопила къщите на хората с 1,4 - 1,5 метра мръсна вода, тиня и кал “.

Във вторник на обяд, след привършване на отводняването в Трилистник, екипите на Доброволно формирование " Пловдив 112 " били трансферирани в Каравелово и Богдан, където траяли да работят по отводняването на наводнените домове, разчистването и изрязването с моторни триони на дървения материал в коритата на реките.

А към днешна дата екипа им е отводнил  е оказал помощ на десетки фамилии, преживяващи ужаса от потопа:  

„ За всички това е една огромна покруса. Местните са извънредно признателни, че има кой да се отзове на потребността им. Това, което ни сплотява, е желанието да се прави положително. Никой не е застрахован. В селата има десетки най-различни по профил хора – мъже, дами, млади, по-възрастни. Нищо от тези неща не е пречка, когато човек желае да помогне “, безапелационен е Даков.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР