Кризата засегна тежко и книгоиздаването. Намаленият ДДС върху книгите е

...
Кризата засегна тежко и книгоиздаването. Намаленият ДДС върху книгите е
Коментари Харесай

Асоциация българска книга: Намаленият ДДС върху книгите е глътка въздух, но трябва да се превърне в постоянна мярка

„ Кризата засегна тежко и книгоиздаването. Намаленият Данък добавена стойност върху книгите е глътка въздух, само че би трябвало да се трансформира в непрекъсната мярка. Необходима е дейна държавна политика, която да подкрепя бранша “, се споделя в специфичната приветствена нота на вицепрезидента на Република България - госпожа Илияна Йотова, изпратена до уредниците на Софийския интернационален панаир на книгата във връзка формалното му разкриване.   

Със своята приветствена нота, госпожа Илияна Йотова показва своята съпричастност с най-наболелия проблем в бранша – размерът на Данък добавена стойност на книгите у нас и подготвеност да се работи за разрешаването му.   

„ Книгите са пазители на духа на времето. Докосването до тях е от тези прекарвания, които мъчно се разказват с думи. Те се усещат Книгите и четеното са източник на оня бездънен смисъл, който ни извисява над злобата на деня, който ни връща към изконни, само че позабравени добродетели. Да четем на децата си, да ги възпитаме в обич към книгата, да изпитват апетит за нея, а не по обвързване да я разлистват – това е наша задача ! “, се споделя още в приветствената нота на вицепрезидента на Република България - г-ж Илияна Йотова.   





Тазгодишното издание на Софийския панаир на книгата бе намерено публично в наличието на госпожа Биляна Генова, шеф на Дирекция просвета в Столична община и проф. Амелия Личева, програмен шеф на Деветия Софийски интернационален книжовен фестивал.  

Началото на Софийския панаир на книгата бе обещано от госпожа Десислава Алексиева, ръководител на Асоциация „ Българска книга “, която благодари на Министерство на културата и Столична община – двете институции, без които започващото през днешния ден издание не би било допустимо.   

Тя откри най-мащабния хартиен конгрес у нас с думи на писателя Елена Алексиева: „ Книгите и четенето са значими, тъй като това е единствената човешка активност, която развива мисленето. А мисленето е в основата на това да бъдем хора “.   

В шестте дни, от през днешния ден дп неделя (12 декември), при цялостно съблюдаване на противоепидемични ограничения, Софийският панаир на книгата ще показа разнообразна културна стратегия, наситена с над 40 министър председатели на книги, срещи с създатели и издатели, както и двете онлайн издания на Софийски интернационален книжовен фестивал и Детски книжовен фестивал.  



Събитията от културния плакат Софийския панаир на книгата са със свободен достъп. Всички искащи да посетят панаира могат да го създадат със съответния зелен документ или си създадат бърз или ПСР тест в разположената в билетния център на НДК лаборатория, която работи  всеки ден 16:00 до 19:15 часа.  

Деветото издание на Софийският интернационален книжовен фестивал  организира онлайн – събитията от културната стратегия се стриймват във фейсбук страницата на фестивала на адрес:  

По същото време ще се състои и четвъртият Софийски интернационален книжовен фестивал за деца и младежи, чиято стратегия също  е налична онлайн на: https://www.facebook.com/SofiaChildrenandYouthLiteraryFest  

Софийският интернационален панаир на книгата се провежда от Асоциация „ Българска книга “ и се реализира с поддръжката на Национален фонд „ Култура ”. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г.   

Медийни сътрудници на събитието са: dir.bg, impressio.dir.bg, azcheta.com, TheBookClub, БГ радио, actualno.com, ploshtadslaveikov.com, както и  радиата JazzFm и N-Joy.

Коледният дом на книгата Ви чака!  

Следете уеб страницата на  и на  за най-актуалната информация за идните събития.  

Последвайте ни и в обществените мрежи:

Facebook страница на АБК: 

Инстаграм профил на АБК:   

Facebook страница на СМЛФ: 

Инстаграм профил на СМЛФ:  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР