Кризата заради коронавируса може да доведе до нова вълна от

...
Кризата заради коронавируса може да доведе до нова вълна от
Коментари Харесай

Важна финансова новина за българина, ще има ли още уволнения заради кризата? ВИДЕО

Кризата поради ковид може да докара до нова вълна от уволнения. За това предизвестяват от Организация на обединените нации. Статистиката на организацията демонстрира, че са застрашени 120 млн. служащи по света. Част от бизнеса у нас към този момент съумява да се изправи на крайници, само че друга даже не може да стартира активност. Какво демонстрират данните на Националния статистически институт, показва Нова телевизия.

През второто тримесечие на 2020 година телекомуникационните оператори у нас са се измъкнали от рецесията с 2,9% растеж по отношение на предходната година. Операторите на пощенски и куриерски услуги даже са спечелили от нея. Там растежът е с 21%.

За страдание обаче единствено те и ИТ-бизнесът съумяват да се оправят без особени последствия към този миг. На другия полюс е всичко, обвързвано с туризма и пътуванията, където спадът надвишава 90%.

Близо 4 месеца след края на изключителното състояние част от бизнеса у нас още не може да възобнови активността си. Такъв е казусът на една от туристическите организации в София, която се занимава с екскурзии в чужбина.

„ Ние сме организация, която се занимава с аутгоинг туризъм главно и се надяваме от септември последователно пътуванията да тръгнат още веднъж за разнообразни дестинации. Най-вече за близките”, показа туроператорът Драгомир Янков.



Туристите заобикалят даже прилежащите страни поради условията за PCR тест и карантина. Такъв е да вземем за пример казусът с една от най-предпочитаните дестинации през септември – Турция. От компанията регистрират 90% спад на приходите по отношение на предходната година. Вече са освободили личен състав напролет и се надяват това да не се повтори.

В същото време една от огромните телекомуникационни компании у нас освен, че не уволнява служащи, само че и набира личен състав. Причината – по-високо ползване по време на пандемията. Данните на Агенцията по заетостта демонстрират, че сега опасност от уволнения поради рецесията няма. Дори се усилва броя на хората, които се назначават.

„ Бих споделил, че сега не се следи интензивно освобождение на работна мощ. Наблюдаваме другия развой – интензивно наемане. И това са секторите, които бяха спрени – преработвателната индустрия е водач в наемането на хора в момента”, изясни Иво Иванов от Агенция по заетостта.

Не ясно дали тази наклонност ще продължи до края на годината. Очакванията са растежът на безработицата до декември да е с над 2 % по-висок спрямо 2019 година. Или към 280 хиляди души да са на борсата.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР