Кризата във властта стигна пиков момент и въобще не е

...
Кризата във властта стигна пиков момент и въобще не е
Коментари Харесай

Разпада ли се правителството? Симеонов с кърваво писмо към Борисов

Кризата във властта стигна пиков миг и изобщо не е несъмнено дали обединението сред ГЕРБ и Обединени патриоти ще издържи идните дни. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов разгласява извънредно сериозна позиция към премиера Бойко Борисов, малко откакто Красимир Каракачанов загатна, че има съществени проблеми в връзката сред ръководещите партии.
Симеонов разгласи, че стилът на ръководство на Борисов е едноличен и това слага на риск цялата съдружна стратегия и също така министър председателят " ликвидира държавността ". Вицепремиерът счита, че уволненията на тримата министри Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски нямат никакво съображение и са популистки ход, който да потуши напрежението след злополуката край Своге. Той разгласи, че от НФСБ няма да поддържат желаните им оставки. Освен това напомни дълга последователност от гафове на ГЕРБ, смятайки, че съществена тактика на Борисов е " да лепи леке " на качествени специалисти , единствено с цел да се измъква от избрани обстановки. Според Валери Симеонов тези ходове на ГЕРБ са трансформирали Българска социалистическа партия от слаба в мощна съпротива , а партията на Борисов не може да отговори на упованията на българския народ и да организира нужните промени, с цел да усъвършенства стабилността в страната.
На фона на цялата извънредно радикална позиция, която общо взето слага под въпрос ръководството на страната, в последните дни се вижда и последна фаза на изострянето на спора сред Волен Сидеров и Валери Симеонов, откакто Сидеров разгласи преди дни, че Симеонов най-вероятно към този момент е влезнал в подмолна коалиция и е доста евентуално да напусне Обединени патриоти. Освен разпад на кабинета е съвсем несъмнено и че Волен и Валери ще се върнат към предходната си обстановка на врагове.
Ето цялото писмо на Симеонов за ръководството на ГЕРБ:
" Всяко едно ново предопределение изисква време за опознаване на ресора и създаване на ефикасни взаимоотношения във ведомството. Честите смени на хора, заемащи управителни постове, пораждат краткотрайно напрежение и парализа в цели ресори.
Смяната на министри, без каквото и да било съображение, постоянно даже без обикновена човешка логичност, основава възприятие на неустановеност измежду останалите членове на Министерски съвет, защото въпросните уволнения не са вследствие на несправяне с работата, а от инцидентни произшествия, маргинални режисирани митинги или недоказани обвинявания.
Как можем да чакаме, че построени с десетилетия професионални експерти ще извършват съзнателно служебните си отговорности, когато са сложени под всекидневен боязън да бъдат уволнени, без съображение и без причина, унизени пред обществото и принудени да показват въпросните уволнения като свои персонални решения за оставка ", споделя Симеонов. И продължава:
" За какви политическа отговорност можем да приказваме, когато нито един от тримата министри – Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски, няма директна виновност за злополуката в Своге, лишила 17 човешки живота. В същия ден през този сектор са минали безпроблемно над 4000 МПС при много по-тежки условия – пороен дъжд, засилен трафик и други, само че аварирал е единствено въпросният рейс, което навежда към съществена причина – неточност на лидера.
Каква е „ политическата” виновност на поелите „ политическа” отговорност министри, откакто уволнението им не е осъществено с политическо решение на обединението. Нещо повече, часове след уволнението на тримата министри, членове и симпатизанти на ГЕРБ образуваха групи във фейсбук в тяхна поддръжка, в това число с присъединяване на депутати от ГЕРБ ", добавя още Симеонов, визирайки една солидно подигравана Фейсбук самодейност за връщане на министрите, която натрупа известност точно тъй като направи всеобщо усещане с глупостта си.
" За всеки обикновено мислещ човек е подозрително дали повода за трагичния случай в Своге е некачествена асфалтова настилка, при изискване че безусловно през вчерашния ден бяха взети проби за проучвания, а резултатите ще бъдат подготвени след време. Тази версия беше пробутана в първите часове след нещастието от некомпетентни публицисти и комфортно бе поета от опозицията и от част от ръководещите.
На кой естествен човек не му е ясно, че с въпросните уволнения министър-председателят цели бързо погасяване на публичното неодобрение и запазване на персоналният рейтинг.
Принудителните оставки на министрите Нанков, Радев и Московски са последния неприличен случай от поредицата оставки под външен напън, а не по причина несправяне със служебните отговорности.
Генерал Николай Петров беше уволнен заради отправени неоснователни обвинявания към приятеля на щерка му. По тази логичност можеше да бъде уволнен, да вземем за пример, поради това, че братовчед му е минал на червен светофар.
В прорез с Конституционното разделяне на управляващите министър-председателят се намеси жестоко в работата на Народно събрание и уволни ръководителя Димитър Главчев поради това, че приложи правилника на Народно събрание по отношение на нарушаваща го депутатка от Българска социалистическа партия. За следващ път върху репутацията на честен човек беше лепнато леке.
Бившият министър на енергетиката, сегашен депутат и ръководител комисията по енергетиката в 43 и 44 Народно събрание Делян Добрев бе посъветван да си подаде оставка заради безпочвени обвинявания на опозицията. Това беше първият от цяла поредност великодушни реверанси на ГЕРБ към неособено смислената съпротива в лицето на Българска социалистическа партия. Благодарение на тази поредност от жестове Българска социалистическа партия втвърди редиците си, преодолявайки вътрешните битки за власт. През последните месеци, напипваща уязвимостта на управлението на ГЕРБ, Българска социалистическа партия дефинира политическия дневен ред на страната, провокирайки скандал след скандал.
Заради познанството си с шефка на частна компания, в развой на осъществяване на частна договорка, Теменужка Петкова бе принудена „ доброзорно” да подаде оставка, която обаче не бе призната.
Изграденият в системата на труда и обществената политика кадър Бисер Петков бе идващият „ оставчен” от министър-председателя в устрема му да потуши следващия нападателен митинг пред Народно събрание.
Земестник-социалният министър Росица Димитрова, също потвърден експерт, бе „ доброзорно” отстранена поради „ престъпление”, че е пътувала със самолетен билет за бизнес класа, закупен в последния миг от протокола на МТСП. Едва ли има добряк, на който да не му е ясно, че в самолета, на стадиона и в театъра последните билети се продават най-скъпо. Димитрова бе уволнена не поради несправяне със отговорностите си, а поради присъединяване във значим интернационален конгрес, на който е показала страната.
В същото време една друга министърка си направи селфита с известни хора в Холивуд по време на церемонията на връчване на Оскарите. На нея не й бе потърсена сметка с какви средства е летяла до Съединени американски щати и обществеността в последна сметка не разбра, коя е благотворителната компания, поела разноските за това наслаждение.
С един размах бе обезглавено управлението на МЗХГ. Този път бяха „ оставчени” Цветан Димитров, Георги Праматаров и Златка Възелова. Уволненията бяха поради режисиран митинг пред Министерски съвет на псевдоживотновъди, ловко намърдали се в абсурда с чумата по дребния рогат добитък в Странджа.
Естествен би бил въпросът за какво Политическа партия НФСБ слага тематиката за оставките на фрагменти на ГЕРБ. Отговорът е обикновен –ние сме обезпокоени от този модел на ръководство, който слага под риск осъществяването на съдружната стратегия на държавното управление.
Трупащият разочарования от близо 30 години български народ чака от ръководството решение на тежките проблеми, а това може да стане единствено с предприемане на смели и решителни дейности от смели и решителни професионалисти-управленци. Еднолично провежданата кадрова политика на премахване на виновни експерти без причини и по аргументи, несвързани с тяхната работа, основават възприятието на неустановеност и боязън измежду техните сътрудници в Министерски съвет и в държавната администрация като цяло. Това предопределя назначение на страхливи и изпълнителни „ калинки”.
България се намира в интервал на тежка демографска рецесия, която в най-голяма степен визира образованите, интелегентни и кадърни хора. Вярна е приказката, че за министри постоянно ще се намерят искащи, само че НФСБ със угриженост слага въпроса за кадровия капацитет на ръководството. Оставките на потвърдени експерти не могат да бъдат противоотрова за всяко инсценирано неодобрение, клюки и компромати, раздухвани от искащи неуспеха на съдружното държавно управление медии.
Държавното ръководство неизбежно носи негативи и вземането на бързи популистски пожарогасящи решения е мас единствено за тези десетина %, не изключително интелегентни и мразещи всичко, сънародници. Този модел на ръководство отблъсква както симпатизантите на ръководещите партии, по този начин и тези 40-50% негласуващи, за които е обидно профанизирането на политиката. Всички те имат упования, само че не виждат съществени промени.
Ние от НФСБ още един път подчертаваме, че тежките промени би трябвало да бъдат извършени и отговорността за това би трябвало да бъде неизбежно понесена. Искаме да напомним на съдружните ни сътрудници, че девизът на партията ни, признат и за лозунг на обединението, е БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО, а не РЕЙТИНГЪТ НАД ВСИЧКО!
Политическото съглашение сред нас и сътрудниците ни не беше за да избутаме някак си европредседателството, да понаместим партийните централи в квотните министерства, да се вършим, че не виждаме ширещата се корупция, лобизъм и безвластие.
НФСБ ще гласоподава срещу оставките на Нанков, Радев и Московски ", декларира Валери Симеонов.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР