Кризата в управляващата коалиция изглежда поощрява ГЕРБ да се подготвя

...
Кризата в управляващата коалиция изглежда поощрява ГЕРБ да се подготвя
Коментари Харесай

ГЕРБ готви офанзива срещу машинния вот

Кризата в ръководещата коалиция наподобява насърчава ГЕРБ да се приготвя за предварителни парламентарни избори. Това личи от опитите на някогашните ръководещи да нападат машинното гласоподаване, за които заяви депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев. Той свидетелства, че партията на Бойко Борисов оказва помощ за събирането на подписка, ориентирана против изборната технология, оповестяват от " Сега ".

ДЪЛГОСРОЧНА НЕГАТИВНА КАМПАНИЯ

Герберите постоянно са били съперници на машинния избор. Като ръководещи, те го вкараха извънредно насилствено за част от изборните секции в страната. Тази принуда се трансформира в същинско озлобление предходната година. Тогава първият от двата къси Народното събрание, доминирани от Има Такъв Народ, Демократична България и ИБГНИ, реши, че устройствата би трябвало да се употребяват във всички места за гласоподаване в страната и в чужбина. Хартиените бюлетини останаха по изключение – да вземем за пример, в секциите с под 300 гласоподаватели, при щета на машините и така нататък
Борисов и хората му проведоха извънредно мощна и систематична акция за дискредитиране на машинния избор. Тогава двукратно изборите се проведоха и организираха от служебните държавни управления на президента Румен Радев, които някогашните ръководещи упрекнаха, че манипулират устройствата за изборна машинация. Тези обвинявания по този начин и не бяха съпроводени с действителни доказателства.
Кампанията на герберите обаче получи мощен подтик, откакто се разбра, че доставчикът на машини " Сиела Норма " е внесъл стотици бройки директно преди изборите, отвън поръчаните от страната. Това даде съображение на Борисов да твърди, че служебните кабинети желаят да " откраднат " изборите. Въпросните устройства бяха блокирани от управляващите и изобщо не стигнаха до изборните пространства.
" ДИСКРЕТНАТА АКЦИЯ "

Сега герберите приготвят нова офанзива. Десният Ивайло Мирчев разгласява елементи от електронно писмо на Цветомир Паунов – учредителен секретар на ГЕРБ, към регионалните координатори на партията. В него се съдържа молба към партийците да подкрепят подписка за връщането на хартиените бюлетини. Има и таблица, в която са избрани квоти с подписи за другите области на страната – 5500 за София-град, 3000 за Варна, 4000 за Бургас, общо 50 000 за цялата страна. Паунов приканва акцията да се организира с " организираност и поверителност ".
КАКВО ИСКА ГЕРБ

Бившите ръководещи упорстват от дълго време да се възвърне хибридната система, която действаше по тяхно време – гласоподавателите да могат да решат дали да гласоподават с хартия или машина. Този модел се оказа несъответстващ, защото усилваше грешките при попълването на протоколите с изборните резултати. Да не приказваме, че на процедура елиминираше всички преимущества от въвеждането на машинния избор – завършек на невалидните бюлетини, както и по-лесна и бърза работа при събирането на изборните бумаги и изчисляването на резултатите.

КОЙ ДРУГ Е В ЗАВЕРАТА

Ако се стигне до разискване на въпроса за паралелна приложимост на хартия и машини на избори, тогава шансът за връщане на хартиените бюлетини е доста огромен. От Българска социалистическа партия считат машинното гласоподаване за един от главните фактори за тежките им изборни провали през предходната година. Соцлидерът Корнелия Нинова разгласи това персонално на партийния конгрес, на който беше избрана отново отпред на лявата групировка. Скоро по-късно социалистите внесоха законопроект в тази посока, който чака да бъде прегледан в Народното събрание.

Движение за права и свободи, въпреки и по-деликатно, също работи против машинния избор. Противници на тази изборна технология са и националистите от " Възраждане ". Така в поддръжка на машините остават единствено Политическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ. А прекомерно евентуално е социалистите да трансфорат въпроса в залог за присъединяване си в ръководещата коалиция. Няма да е учудващо Политическа партия да склони и да поддържа връщането на хартията, в случай че по този начин ще резервира ръководството – изключително откакто Има Такъв Народ го изостави и то стана много по-уязвимо.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР