Кризата в университетското ни образование продължава. Близо 13% от местата

...
Кризата в университетското ни образование продължава. Близо 13% от местата
Коментари Харесай

Криза: 13% от местата в СУ празни след окончателното класиране

Кризата в университетското ни обучение продължава. Близо 13% от местата за първокурсници по държавна поръчка в най-стария ни университет - Софийския, остават празни след окончателното класиране. Незаети са и половината бройки за банкет на платени бакалаври и магистри. Подобно бе ситуацията и предходната година в Алма матер, където преди 15-ина години се влизаше не с резултати от матури, а с тежки приемни изпити и мнозина оставаха под линия в листата с признатите.

С вярата да попълни най-малко част от местата си и тази година СУ обяви спомагателен банкет. Той търси претенденти, които да запълнят празните 633 от общо 4916 места за първокурсници по държавна поръчка и още 348 бройки за платено образование от общо 695-те за идната година.

Незаети места по държавна поръчка има даже в специалности, в които преди години това бе немислимо, например филологиите.

Бройките са за: Философия, Библиотечно-информационни науки, История, Етнология, Архивистика и документалистика, Минало и съвремие на Югоизточна Европа, Педагогика, Социални действия, Неформално обучение, Българска лингвистика, Славянска лингвистика, Френска лингвистика, Италианска лингвистика, Испанска лингвистика, Унгарска лингвистика, Новогръцка лингвистика, Румънска лингвистика, Тюркология, Иранистика, Индология, Арменистика и кавказология, Физика, Инженерна физика, Ядрена техника и нуклеарна енергетика, Физика и математика, Астрофизика, метеорология и геофизика, Физика и информатика, Медицинска физика, Комуникации и физична електроника, Квантова и галактическа теоретична физика, Фотоника и лазерна физика, Оптометрия, Физика на ядрото и обикновените частици (на британски език), Химия, Химия и информатика, Екохимия, Компютърна химия, Ядрена химия, Инженерна химия и модерни материали, Биология, Молекулярна биология, Биотехнологии, Биология и химия, География и биология, Биомениджмънт и стабилно развиване, Агробиотехнологии, География, Геология, Регионално развиване и политика, Журналистика, Връзки с обществеността, Теология, Религията в Европа, Предучилищна педагогика и непознат език, Музика, Изобразително изкуство, Физическо образование и спорт.

Могат да аплайват взели участие в класиранията, само че неприети за студенти, както и хора, които не са взели участие в приемната акция, само че дават отговор на изискванията.

Те би трябвало да се записват сред 11 и 15 септември, като документи се одобряват в бранш " Прием на студенти " в Ректората. Подават се заявление по пример, копие от дипломата за приблизително обучение. Плаща се такса 30 лв. и към комплекта се включва и квитанцията. Необходима е и служебна записка с резултат от сполучливо положен изпит в друго висше учебно заведение това лято.

Допълнителни изпити ще има за специалностите:

1. Теология (устен) – на 16.09.2017 година от 9,00 ч. в Богословски факултет;

2. Физика – на 16.09.2017 година от 9,00 ч. във Физически факултет;

3. Събеседване (за компетентност Изобразително изкуство) – на 16.09.2017 година във Факултета по начална и предучилищна педагогика;

4. Музикален инструмент или пеене (за компетентност Музика) – на 16.09.2017 година във Факултета по начална и предучилищна педагогика.

Класирането излиза на 19 септември, а признатите се записват на 20, 21 и 25 септември.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР