Кризата в Украйна трудно ще отшуми, това е сблъсък на

...
Кризата в Украйна трудно ще отшуми, това е сблъсък на
Коментари Харесай

АП: Кризата с Украйна е ехо от Студената война и възкресява Ялта от 1945 г.

Кризата в Украйна мъчно ще отшуми, това е конфликт на два свята и светогледа, който може да преобърне Европа. Той носи ехтене от Студената война и възкресява концепцията, останала от конференцията в Ялта от 1945 година: Западът би трябвало да почита съветската сфера на въздействие в Централна и Източна Европа, написа " Асошиейтед прес ".

След като пристигна на власт през 2000 година, съветският президент Владимир Путин работи систематично, с цел да обърне това, което той счита за унизителното раздробяване на Съветския съюз преди 30 години.

Докато натрупа войски по границата с Украйна и организира военни игри в Беларус, покрай границите на членовете на НАТО, Полша и Литва, Путин упорства на Украйна да бъде неразрешено вечно да упражнява суверенното си право да се причисли към Западния съюз, както и други дейности на НАТО, да вземем за пример като ограничение разполагането на войски в страните от някогашния руски блок.

НАТО съобщи, че настояванията са неприемливи и че присъединението към алианса е право на всяка страна и не заплашва Русия.

Критиците на Путин настояват, че това, от което той в действителност се опасява, не е НАТО, а появяването на демократична, просперираща Украйна, която може да предложи опция на все по-автократичното ръководство на Путин, тази опция за руснаците може да е привлекателна.

Настоящите претенции на Русия се основават на дългото възприятие на неодобрение на Путин и неговото отменяне на Украйна и Беларус като в действителност обособени, суверенни страни, а по-скоро като на част от историческа съветска езикова и православна татковина.

В един етюд предишното лято, озаглавен " Историческото единение на руснаци и украинци ", Путин настоя, че разделянето на Русия, Украйна и Беларус в обособени страни през днешния ден е изкуствено, дължащо се значително на политически неточности през руския интервал и в тази ситуация с Украйна, водено от злоумишлен " антируски план ", подкрепян от Вашингтон от 2014 година

Неговият рускоцентричен взор върху района съставлява решителен тест за президента на Съединени американски щати Джо Байдън, който към този момент се бори с рецесии на голям брой вътрешни фронтове - пандемия с ковид, инфлацията, разграничена нация, в която огромна част от електората отхвърля да признае неговото президентство и конгрес, който блокира доста от неговите обществени и климатични цели.

Байдън изключи военна интервенция в поддръжка на Украйна и вместо това употребява интензивна дипломация и събра западни съдружници, с цел да поддържат това, което той дава обещание, че ще бъдат тежки и мъчителни наказания против Русия, в случай че се осмели да нахлуе в Украйна. Но според от това по какъв начин се развива обстановката, той призна, че може да има проблеми да задържи всички съдружници на борда.

Руският водач към този момент нахлу в Украйна един път - без реакция. Русия взе Крим от Украйна през 2014 година и поддържа проруските украински сепаратисти, които се борят против държавното управление на Киев в района на Донбас, тиха война, при която починаха 14 000 души, над 3 000 от които цивилни.

Стратегията на Путин е да се опита да пресъздаде силата и сферата на въздействие, които Русия загуби с рухването на Берлинската стена, най-малко в региона на някогашния Съветски съюз. Той настръхна от това, което вижда като западно посягане в страните от някогашния Варшавски контракт, които в миналото бяха формирали просъветски буфер сред Съюз на съветските социалистически републики и НАТО.

Полша, Унгария и Чехия получиха позволение да се причислят към НАТО през 1999 година, последвани през 2004 година от България, Естония, Латвия, Литва, Румъния и Словакия.

Подложени на руско владичество след Втората международна война, страните бяха нетърпеливи да се причислят към западния защитителен съюз и западната система за свободен пазар, с цел да обезпечат самостоятелност и разцвет след рухването на Желязната завеса.

По сходни аргументи и Украйна, и Грузия също желаят да вземат участие и са били приети от НАТО като амбициозни членове на алианса.

Украинският президент Володимир Зеленски изиска от западните водачи да одобряват молбата на Украйна за участие с по-голяма неотложност като сигнал към Москва, че Западът ще пази независимостта на Украйна.

Русия твърди, че разширението на НАТО нарушава уговорките, поети към нея след рухването на Берлинската стена в подмяна на приемането от Москва на обединяването на Германия. Представители на Съединени американски щати отхвърлят ​​да са били дадени сходни обещания.

В началото на своето президентство Путин не сподели безапелационна съпротива против НАТО. Той допусна в изявление за БиБиСи през 2000 година, че Русия може даже да се интересува от присъединяване; години по-късно той сподели, че е повдигнал тази вероятност с президента на Съединени американски щати Бил Клинтън, преди Клинтън да напусне поста през 2001 година

Сега обаче Путин вижда алианса като опасност за сигурността на Русия.

Но по-новите страни от НАТО са на противоположното мнение. Те считат Русия, която може да се похвали с най-голямата войска в района и с голям нуклеарен боеприпас, като действителна опасност, заради което се втурнаха да се причислят към НАТО - страхувайки се, че Русия може някой ден да се опита да наложи още веднъж своето владичество.

Спорни избори в Беларус доведоха до траяли месеци всеобщи демонстрации против дългогодишния беларуски водач Александър Лукашенко. Отчужден от личния си народ и незачитан като законен президент на Запад, Лукашенко бе притиснат по-близо в защитната прегръдка на Путин.

По същия метод, след цивилен безредици в Казахстан единствено преди седмици, Русия изпрати войски, с цел да помогне на президента на някогашната руска република да възвърне реда като част от мироопазваща задача на ръководения от Русия съюз на Организацията на контракта за групова сигурност. Оттогава войските напуснаха страната.

Целта на Путин е да възвърне връзките с някогашните руски съседи на Русия, като в същото време провокира и разделя Запада.

Вместо да води Русия в по-демократична посока, той наподобява в този момент отхвърля самата концепция за демократична народна власт като резистентен модел, виждайки я по-скоро като самоувереност, която Западът употребява, с цел да преследва личните си цели и да унижи враговете си.

Той пристигна на власт, обещавайки да върне на Русия възприятието за великолепие. Той си върна икономическия надзор от олигарсите, смаза бунтовниците в Чечения, последователно удуши самостоятелните медии и усили вложенията във военните. Съвсем неотдавна той забрани няколкото останали в Русия правозащитни организации.

Отвъд границите на Русия, неговите секрети служби са надзирават убийства на критици и се намесват в задгранични избори, в това число предложение на загадка поддръжка за избора на Доналд Тръмп през 2016 година,

акцията за Брекзит във Англия и разнообразни десни европейски партии, които се опълчват на европейската интеграция.

Той сподели на интервюиращ през 2019 година, че " либерализмът е стар ", намеквайки, че преобладаващият западен блян за демократична народна власт към този момент няма място в света. Той гледа с подигравка на концепцията, че украинците са самостоятелни и могат свободно да избират свои лични съюзи.

" Всички уловки, свързани с антируския план, са ни ясни. И в никакъв случай няма да позволим нашите исторически територии и околните ни хора, които живеят там, да бъдат употребявани против Русия. И на тези, които ще подхващат сходен опит, бих желал да кажа, че по този метод те ще унищожат личната си страна ", написа той в есето си предишното лято.

" Уверен съм, че същинският суверенитет на Украйна е вероятен единствено в партньорство с Русия ".

Предизвикателството за Байдън, НАТО и Европейския съюз е дали тяхната групова решителност и взаимност могат да защитят визията на Украйна за нея самата като част от Запада и дали съветските националистически упоритости на Путин в района ще съумеят или ще се провалят.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР