Кризата в Украйна накара автомобилните компании да спрат доставките за

...
Кризата в Украйна накара автомобилните компании да спрат доставките за
Коментари Харесай

Опашки за суперколите и лимузините на олигарсите

Кризата в Украйна накара автомобилните компании да спрат доставките за Русия.

В същото време китайските автомобилни производители, работещи в Русия, измежду които Haval, Chery и Geely на Great Wall, имат капацитет да завоюват пазарен дял, споделят анализатори.

На 15 март Европейският съюз утвърди нов, четвърти пакет от наказания против Москва. Освен всичко друго, неразрешен е износът за страната на премиум-автомобили, чиято цена надвишава 50 000 евро.

Забраната се отнася за модели на Audi, BMW, Mercedes-Benz, Porsche, Bentley, Rolls-Royce, Ferrari, Jaguar, Land Rover. Всички тези компании към този момент са спрели доставките за Руската федерация поради нарушение на веригите и неустойчивостта на рублата.

Експерти от автомобилната промишленост показват, че от възбраната за импорт на скъпи коли в Русия ще се възползват клиенти на някои марки. Списъците с чакащи за модели на Lamborghini и Ferrari е цялостен до края на годината, тъй че след отпадането на руснаците от листата освободените коли ще бъдат пренасочени към други пазари.

Двете италиански компании закриха бизнеса си в Русия като отговор на военната експанзия против Украйна. Нещо повече - Lamborghini и Ferrari подариха съществени суми за подкрепяне на потърпевшите от военните дейности.

Загуби за милиарди поради национализацията

Високопоставен член на ръководещата партия на Русия предложи национализиране на задгранични заводи, които прекратиха интервенциите си в страната поради това, което Кремъл назовава специфична военна интервенция в Украйна. VW, Toyota и Ford са измежду автомобилните производители, които краткотрайно затвориха своите съветски фабрики.

Мercedes-Benz има активи за 2 милиарда евро, които са застрашени от съветските оферти за национализация на имущество на задгранични компании. Компанията разгласи в годишния си отчет, че войната в Украйна слага редица опасности: от нарушение на веригите за доставки на части и енергийни източници до кибер офанзиви, предава Reuters, представен от вестник Стандарт.

"Тези опасности може да се изострят от евентуалното изземане на активи от съветските дъщерни сдружения ", гласи мнението на Mercedes-Benz.

Вчера министерството на индустрията и търговията на Русия дефинира краен период за задграничните автомобилни производители. Ръководителят на министерството Денис Мантуров съобщи, че "засега управляващите са в разговор с всички автомобилни производители и непознати марки ", само че Министерството на индустрията и търговията не е готово да чака безпределно, защото "неработещо дружество значи неплащане на налози и деградацията на производството ".

Мантуров декларира непосредствено, че може да се наложи Русия да се сбогува с редица задгранични автомобилни производители. В същото време ръководителят на Минпромторг (Министерството на индустрията и търговията) акцентира, че има ясно схващане с някои задгранични компании от автомобилния бранш, които ще останат на съветския пазар, ще запазят индустриални мощности и ще продължат да създават.

Концернът Mercedes-Benz има авто цех в Есипово, на 40 км северозападно от Москва. Там работят над 1000 индивида и създават E-Class и SUV модели. Заводът беше открит през април 2019 година, а на церемонията участва и съветският президент Владимир Путин.

Това беше първият цех от дълги години, открит от непознат авто производител в Русия. На тази гала Путин съобщи, че заводът ще създава 25 000 коли годишно, като инвестицията в този план е към 250 млн. евро.

Mercedes-Benz няма да понижи разноските за електрически транспортни средства, макар натиска на разноските във веригата за доставки, сподели основният изпълнителен шеф Ола Калениус. Концернът обаче краткотрайно понижи промените в завода си в Кечкемет, Унгария, от три на две.

Коригиран е и графикът на работещите в завода в Зинделфинген покрай Щутгарт, където се създава седан S-класа и електрически седан EQS.

VW и BMW усилват потенциала на заводите в Германия

Volkswagen възнамерява да усили производството на Golf в завода във Волфсбург, до момента в който фабриките за електрически автомобили ще останат затворени до април.

Кризата в Украйна докара до прекъсване на производството на VW в Полша, а Skoda прекрати производството в Чехия на своя електрически SUV Enyaq. Главният изпълнителен шеф на Volkswagen Group Хърберт Дис предизвести, че продължителната война в Украйна рискува да бъде "много по-лоша " за европейската стопанска система от пандемията на ковид и може да докара до голямо нарастване на цените, дефицит на сила и инфлация.

BMW Group възобнови производството на цялостен потенциал във фабриките в Германия и Обединеното кралство, което бе лимитирано поради липса на доставки след нашествието на Русия в Украйна. Компанията обаче намали упованията си за маржа на облага за своя авто сегмент за 2022 година

Audi обаче понижи производството в Германия. Производството на модели A4 и A5 в завода на Audi в Инголщат, Германия, бе спряно от 7 до 11 март. В Некарсулм производството на A6 и A7 не се осъществяваше от 7 до 18 март.

Stellantis пък ще реалокира част от съветското си произвеждане на микробуси от завода в Калуга, който споделя с Mitsubishi, във Англия и Франция и ще замрази проектите си за вложения в страната.

Porsche стопира производството в завода си в Лайпциг, който създава Macan и Panamera.

Toyota, която е най-продаваната японска марка в Русия, също стопира производството в съветската си фабрика, вносът на транспортни средства в страната също е спрян за неопределен срок. Същото направи и Honda, както и английските автомобилни производители Jaguar Land Rover и Aston Martin.

Volvo съобщи, че прекратява доставките на коли за съветския пазар до второ разпореждане. Daimler Truck също удостовери, че замразява своите бизнес действия в Русия, в това число съдействието си с съветския производител на камиони Kamaz.

Bosch проверява за свои елементи в съветски военни транспортни средства

Вosch стопира бизнеса с Русия с обяснението, че частите му може да са били употребявани не по предопределение. Доставчикът стартира следствие откакто украинският външен министър Дмитро Кулеба сподели, че Украйна е разкрила елементи на Bosch в съветски военни транспортни средства.

Michelin също стопира производството в завода си в Давидово, който създава до 2 милиона гуми годишно, както и износа за страната.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР