Кризата в производството на зехтин в средиземноморските страни се отрази

...
Кризата в производството на зехтин в средиземноморските страни се отрази
Коментари Харесай

Турция забрани износа на зехтин: Очаква ли се скок в цената на маслионовото олио?

Кризата в производството на зехтин в средиземноморските страни се отрази отрицателно на цените на турския пазар, което принуди Министерството на търговията на Турция да вкара спомагателни ограничения, в това число прекъсване на износа на зехтин до ноември.

В изказване министерството се споделя, че заради сушата в Европа производството на зехтин в света, изключително в Испания и Италия, е намаляло с 20 % през сезон 2022/2023, до момента в който производството на Турция се е нараснало с 62 %.

Според турските управляващи бързото нарастване на износа на зехтин се отразява на цените на вътрешния пазар, като нарастването на цените на дребно на зехтина се оказва доста по-високо от общото нарастване на цените в последния едногодишен интервал.

В изказването се споделя, че износът на бутилиран зехтин от Турция за страните-членки на Европейски Съюз, който е с добавена стойност и е предопределен за крайния консуматор, е доста невисок заради високите мита, наложени от Европейския съюз (ЕС), и се показва, че Италия и Испания, по-специално, пребутилират насипния зехтин, който внасят от Турция, и го продават на трети страни.

Министерството напомни, че постановлението, регламентиращо приспадането на 20 цента на кг върху всички типове експорт на зехтин, влезе в действие след публикуването му в Държавен вестник на 19 юли.

В изказването се споделя, че Министерството на търговията следи от близко настоящите развития в Турция и света във връзка с външната търговия, вътрешните доставки, външните и вътрешните цени в бранша на зехтина в стеснен контакт със заинтригуваните страни в бранша.

Заради сушата в Испания, Гърция и Италия,Турция, която през предишния сезон изнесе рекордни количества зехтин. Давут Ер, президент на Егейската асоциация на експортьорите на маслини и зехтин, сподели, че турските експортьори ще би трябвало да отхвърлят опцията с тези забрани.

Той сподели, представен от, че до момента са изнесени 140 000 тона зехтин, като акцентира, че на вътрешния пазар има 130 000 тона  и няма проблем със складовите наличия.

" Производителите на зехтин започнаха да печелят пари от своя артикул след години ", сподели той. " Износът беше неразрешен два пъти преди този момент, а вътрешното ползване не се усили даже с 5 %. Същите хора продължиха да го употребяват. "
 Горещините в Европа заплашват световните доставки на зехтин
Горещините в Европа заплашват световните доставки на зехтин

Криза в промишлеността?

Ситуацията в Европа

Европейските цени на зехтина за първи път надвишиха 4 евро за кг през септември 2022-а, само че в този момент скочиха до над 7 евро за кг заради високите температури и неналичието на превалявания в Испания, най-големият производител в света, както обстановката е сходна и в Италия и Португалия.

" Имахме доста слаба годишна продукция, цените в никакъв случай не са били толкоз високи и опасенията се простират оттатък сезона, който преди малко имахме ", сподели Кайл Холанд, анализатор на маслодайни семена и растителни масла в Mintec, компания за разбор на цените на стоките, пред всекидневника. Въпросът се трансформира в гореща тематика в Испания, където зехтинът е главен артикул с голямо въздействие върху икономическите настроения. Медиите в страната отразяват необятно това къде потребителите могат да купят най-достъпните бутилки, защото цените се повишават. 

Европейски Съюз създава две трети от зехтина в света, като Съединени американски щати, Бразилия и Япония са измежду главните дестинации за експорт. В Обединеното кралство междинната цена на бутилка зехтин се повиши с 47% през годината до май, съгласно Службата за национална статистика.

Производителите в Южна Европа разполагаха с общи ресурси от към 205 000 метрични тона зехтин в края на юни, което е спад от 265 000 тона в края на май, съгласно Mintec.
 В Гърция български туристи търсят зехтин, само че цената му е висока
В Гърция български туристи търсят зехтин, само че цената му е висока

Млечните артикули в страната обаче поевтиняват
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР