Кризата в Крим и напрежението между Украйна и Русия разбуни

...
Кризата в Крим и напрежението между Украйна и Русия разбуни
Коментари Харесай

Призракът на Крим разцепи парламента

Кризата в Крим и напрежението сред Украйна и Русия разбуни Народното събрание. Въпреки упованията и дневния ред обаче декларация няма да бъде гласувана. Поне не и в сряда. " Колко Народното събрание в Европа са приели такава декларация ", отсече ръководителят на Народното събрание Михаил Миков. Риторичният въпрос беше отговор на журналистически въпрос, за какво през днешния ден българският парламент няма да преглежда и да гласоподава декларация за ситуацията в Украйна.

"Умишлено не вкарах в дневния ред на Народното събрание такава точка, с цел да не се стигне до непотребна борба, тъй като позицията на българския парламент би трябвало да бъде единна, а не на една или друга политическа партия ", изясни Миков.

Народните представители обаче се "замеряха " с мнения по горещата тематика от трибунките в Народното събрание. До момента са импортирани три плана – на “Атака”, който признава резултатите от референдума в Крим, на ГЕРБ, който е проевропейски, и на левицата, с който се приканва съветските войски да се изтеглят от полуострова.

Парламентарната група на ГЕРБ ще изиска от ДАНС следствие на думите на водача на Българска социалистическа партия Сергей Станишев в изявление, където съпоставя обстановката в Крим с Кърджали и споделя "Ако Кърджали изиска референдум ". "Искам опрощение от господин Станишев, и от името на кърджалийци, дано да излезе и да каже какво е имал поради с този референдум и за какво съпоставя Кърджали с Крим ", сподели Цвета Караянчева от ГЕРБ на брифинг в коридорите.

Днес или на следващия ден парламентарната група на ГЕРБ ще изиска от ДАНС следствие на думите на господин Станишев. "Има ли действителна опасност за област Кърджали, има ли ползи на непознати сили към област Кърджали? И на какво съображение господин Станишев приказва по този метод ", запита Караянчева. „ Говоренето, което господин Станишев си разрешава и методът, по който се пробват по някакъв метод да създадат паралел сред Крим и Кърджали. Кърджали е територия на Република България и там живеят български жители. Тема за референдум за мен е недопустима”, уточни Караянчева. „ Това, което приказва говори господин Станишев е извънредно притеснително”, добави тя.

По-рано през днешния ден водачът на "Атака " Волен Сидеров изиска министър председателят Пламен Орешарски и министърът на външните работи Кристиан Вигенин да осведомят Народното събрание за позицията на България по рецесията в Украйна. От парламентарната естрада Сидеров съобщи, че те би трябвало да създадат това преди срещата на върха в Брюксел, на която ще се вземат решение възможни наказания към Русия. "Не може да водим политика на щрауса в подобен миг при такива съдбоносни събития ", съобщи от трибуната Сидеров.

Сидеров означи, че е угрижен поради "политиката на щрауса ", която вижда в лицето на българския парламент. "Такъв значим въпрос не може да бъде отминаван и ние не можем да си крием главата в пясъка ", уточни той.

В мрежата също е горещо. "Всички православни славяни би трябвало да се поздравим с успеха в Третата кримска война ", съобщи депутатът от Българска социалистическа партия, член на външната комисия в Народното събрание, ръководител на придвижване "Русофили " и издател на в. "Дума " Николай Малинов в предаването "Референдум " по Българска национална телевизия. "Бих желал да благопожелавам на всички православни славяни в света успеха в Третата кримска война и да припомня, че след Кримската идват Балканите по южния път и считам, че можем да се поздравим, най-малко русофилите на тази маса. Аз не си припомням последните 1000 години Русия нещо да е решила и то да не се е случило. Не съм чул България към момента да има публична позиция ", съобщи Малинов. "Има една проамериканска позиция, има една проруска позиция и всички би трябвало да се обединим към пробългарската позиция. Трябва да забележим къде е предпазен българският интерес ", сподели още депутатът от Българска социалистическа партия. Изказването на Николай Малинов провокира остри реакции във Facebook.

От Движение за права и свободи не оферират собствен план, придвижването упорства за обща парламентарна декларация. В позиция на водача Лютви Местан се показва, че рецесията в Украйна е най-тежката рецесия, пред която се изправя Европейският съюз, а една от най-засегнатите страни е България. /БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР