Кризата в Казахстан е най-тежката в историята на независимостта на

...
Кризата в Казахстан е най-тежката в историята на независимостта на
Коментари Харесай

Токаев: Хаосът в Казахстан е опит на чужди терористи за дър...


Кризата в Казахстан е най-тежката в историята на независимостта на страната . Това съобщи казахстанският президент Токаев на срещата на върха на Организация на Договора за групова сигурност (ОДКС) .

Извънредното съвещание на ОДКС е свикано по самодейност на Казахстан. В него вземат участие всички страни членки на ОДКС - Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Русия и Таджикистан, както и съветският президент Владимир Путин .

Президентът на Беларус Александър Лукашенко също участва на срещата на върха. Държавите членки не възнамеряват да одобряват никакви документи след изключителното съвещание на Съвета за сигурност на ОДКС, съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков. Главната цел на срещата, е да се обсъдят методите за нормализиране на обстановката в Казахстан след вълната от жестоки вълнения .

Токаев откри срещата с благодарности към Путин и Лукашенко за „ помощта и бойното приятелство “ .

 Казахстан БГНЕС

Всички страни от ОДКС се оповестиха в един глас за помощ на Казахстан. „ ОДКС потвърди своята значителност и успеваемост. Пристигането на силите на ОДКС оказа помощ за изтръгването на Аламти от терористите “, съобщи казахстанският водач.

Събитията в Казахстан са били подготвяни дълго време, следствието ще покаже какъв брой “, сподели Токаев, наблягайки, че страната е изпълнила всички претенции на протестиращите.

Президентът сподели още, че „ главната цел на терористите е била опит за държавен прелом - да подкопаят конституционния ред и да завземат властта “.

Той съобщи, че подготовката за размириците в Казахстан е лишила доста време. Според него вълната от всеобщи вълнения в Казахстан се е появила " като че ли по еднинна команда ".

Лидерът на републиката съобщи, че банди в Казахстан са се пробвали да заграбят оръжия и военно съоръжение. Той също по този начин означи, че в Казахстан са били убити 16 чиновници по сигурността, а броят на жертвите измежду цивилното население се проверява. Освен това той съобщи, че в размириците в Казахстан директно са взели участие терористи, в това число задгранични бойци .
 Казахстан БТА
„ Терористите са работили с особена свирепост - на двама военнослужещи са отрязани главите “, сподели президентът.

По думите на Токаев обстановката е била сериозна, Алмати и 9 регионални центъра са били държани от терористи. Бойците са се прикривали зад участниците в всеобщите демонстрации, употребявайки ги като щит, заяви още Токаев, допълвайки, че ще показа доказателства на международната общност за експанзия против страната.

Той назова като дезинформация сведенията, че е употребена мощ против мирни стачкуващи .

 Задържаните в Казахстан са към този момент над 4400 БТА
По време на срещата Токаев предложи да се усъвършенстват периодите за реакция при спешни обстановки. Президентът съобщи, че конституционният ред в страната е изцяло възобновен и анонсира, че във вторник ще внесе в Народното събрание оферти за нов състав на държавното управление. Ситуацията в Алмати към този момент се стабилизира, макар че в града продължава антитерористичната интервенция.

От своя страна президентът на Беларус, Лукашенко, съобщи, че от обстановката в Казахстан би трябвало да бъда извлечени уроци, „ на първо място за Узбекистан “.

Лукашенко изрази убеденост, че Токаев ще разбере същинските аргументи за случилото се в Казахстан . Той съобщи, че има опити мироопазващите сили на ОДКС в Казахстан да бъдат показани като окупатори.

Мироопазващият контингент ще остане в Казахстан за стеснен интервал от време, а откакто извърши функционалностите си, ще бъде изтеглен от републиката, сподели президентът.

Властите оповестиха, че са задържали близо 8000 души, взели участие в митингите в Казахстан, при които се стигна до всеобщи грабежи, палежи, убийства на чиновници на реда и обезглавяване на полицейски чиновници. Предварителните вреди възлизат на над 200 милиона $.

Днес там е ден на народен печал в памет на жертвите, които са 164. Сред тях има две деца и 16 чиновници на реда.

Лидерите на шестте страни от организацията на Договора за групова защита ще обсъдят ситуацията в Казахстан. Видеоконферентната среща ще се организира под председателството на Армения.

По искане на управляващите в Нур-Султан Русия и Армения изпратиха военни подразделения за гарантиране на сигурността в Казахстан.

Според Москва те ще останат в страната до „ цялостното нормализиране на ситуацията “.

Свързани вести Протестите в Казахстан погубиха 164 души, задържани са над 6000 Загина 4-годишно момиченце при обстрел в Казахстан ВИДЕО Миротворци дойдоха в Казахстан, съветските елементи са първи Напрежението не стихва: Казахстан ликвидира 26 "престъпници ", задържа над 3000 СНИМКИ Извънредно състояние в Казахстан: Превзеха летище и възпламениха кметство. Ранени са стотици СНИМКИ/ВИДЕО Кървави протести в Казахстан - газта за коли скочила на 46 ст. ВИДЕО
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР