Кризата с водата на Перник ще бъде на дневен ред

...
Кризата с водата на Перник ще бъде на дневен ред
Коментари Харесай

"Студена" е симптом за тежкото заболяване в управлението на водите, смятат експерти

Кризата с водата на Перник ще бъде на дневен ред още дълго време, язовир " Студена " скоро няма да се изпълни, а огромният проблем е в неприятното ръководство на бранша на водите - към това мнение се сплотиха специалисти, поканени на среща с управлението на Българска социалистическа партия поради водния режим в регионалния град. От левицата дадоха конференция след среща с хидроинженери, проектанти и строители на язовири и каскади - " хора, които се оказа, че до този миг никой не е потърсил за професионално мнение по какъв начин да се реагира в рецесията с Перник ", изясни водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Нинова прикани ръководещите да не взимат прибързани, непрофесионални и неаргументирани политически решения и разгласи, че след днешната среща партията ще внесе различни оферти за излаз от рецесията в Перник. Определи я като евентуално национална, тъй като и други общини имат сходни проблеми.

" Язовир " Студена " е един доста сериозен признак за тежкото заболяване в ръководството на водите в България. Язовир " Студена не може да бъде оздравял нито от " Белмекен ", нито от който и да е различен водоизточник. Язовир " Студена " не се цялостни през последните години ", съобщи инж. Лиляна Карафезиева, някогашен шеф на " Напоителни системи ". По думите ѝ повода е, че Владайският и Палакарийският канал, откъдето главно се цялостни язовирът са изоставени и не се експлоатират. Карафезиева е направила информация за положението на язовира, от която се вижда, че от 2003 до 2018 година общо седем пъти през юли водоемът е имал налични 13 млн. куб. м, при оптимален размер 25 млн. куб. м.

" И това, което се случи с рецесията в Перник, повода не е във водите и не е в Господ, повода е в ръководството на самите води ", съобщи някогашният шеф на " Напоителни системи ". Тя уточни, че освен това положение на язовира, са отдавани води за напояване и за промишлени потребности, тъй като питейната вода излиза по-евтино в сравнение с да се употребяват да вземем за пример личните водоизточници на " Стомана индъстри " или вода от бент. Пчелина, който по думите ѝ прелива. " Даже да изключим " Стомана индъстри ", дори да изключим част от " Топлофикация ", считайте, че няма да се реши въпросът. Не може да бъде решен въпросът с наличните 3 млн куб. метра ", сподели тя.

" За пернишка водна рецесия ще продължим да си приказваме ", уверена е Карафезиева, която дефинира последните решения на ръководещите, в това число изпомпването на води от пещери като " решения в конюнктура на суматоха ". " Трябва да се мисли единно. Действително в този момент би трябвало да се подаде вода за Перник, само че би трябвало да се види от кое място ще пристигна водата и на каква цена ", добави тя. Като най-съществен миг уточни да се възстановят деривациите, от които се доставя " Студена ".

Любомир Дачев, хидроинженер, уредник и координатор на екипи от Българска академия на науките и УАСГ, които през 2013 година са създали сложна експертиза на бент. " Бели Искър ", уточни като виновни за неприятното положение на стената на язовира държавните институции. По думите му те са си прехвърляли отговорността кой да реши казуса, а операторът на язовира " Софийска вода " е финансирал проучване на водоема, само че съгласно концесионния контракт му контракт разноските за усъвършенствания не му се признават. Според него е належащо да се изготви повсеместен хидравличен модел, който да покаже какво ще се случи при разпределяне на повече вода през Рилския тръбопровод към Перник. Той сложи въпросът дали няма да спадне налягането за софийските квартали, които се доставят от. " Бели Искър ".

" Като влезе при неприятното положение на водопреносната мрежа на Перник една вълна, какво ще се случи - дали загубите няма да станат повече ", попита Дачев. Той посочи, че никой не знае кои са проектантите и експертите, които изготвят плана за тръбопровод от Мало Бучино до Перник.

Любомир Дачев насочи вниманието и към различен проблем - по какъв начин прехвърлянето на води от Белмекен ще се отрази на производството на електрическа енергия. " Спирането на деривация " Грънчар " в посока Белмекен може да заплаши - това би трябвало да го каже Електроенергийният систематичен оператор, потреблението на водите на " Белмекен " за произвеждане на електрическа сила ", счита той. Попита дали ще има задоволително вода за произвеждане на електрическа енергия от " Белмекен " и дали може да се чака повишаване на електричеството.

" В момента са дадени 500 милиона за дребни компании. Аз като шеф на дребна компания диря работа. Никаква информация няма, цяла година вървя и диря. Разбрах, че парите са преведени към " Монтажи " АД. Всичко се прави в цялостна анонимност. За тези язовири сътрудниците, които работят са в цялостна конспиративност, съблюдава се една безусловно омерта. Защо е по този начин, откакто сме в една демократична страна ", попита Алеко Томов, шеф на " Водоканалпроект-Чисти води ". Той имаше поради 500-те хиляди лв., които в средата на 2018 година получи Държавната консолидационна компания, благосъстоятелност на Министерството на стопанската система, за поправки на язовирите в страната.

Според Томов в бранша се работи на мрачно . " Правим се на експерти, само че политиката ни настига и най-после ще ни удари, в случай че не вземем някакви ограничения ", предизвести той. " Нещата са доста съществени, бих споделила и много скандални. Скандални са, тъй като рецесията в Перник се дължи на безхаберие в ръководството на водите ", добави Лиляна Карафезиева. По думите ѝ всички браншове в ръководството на водите би трябвало да бъдат обвързани и да не се работи на парче.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Водната рецесия в Перник (154)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР