Кризата с цените на горивата е изключително сериозна. Търсенето на

...
Кризата с цените на горивата е изключително сериозна. Търсенето на
Коментари Харесай

Транспортният бранш под кръстосан огън – високи цени на горивата, кадрова криза, липса на компенсации

Кризата с цените на горивата е извънредно сериозна. Търсенето на по-евтини горива води до празни километри и загуби за превозвачите . Това съобщи пред БНР Йордан Арабаджиев, изпълнителен шеф на Съюза на интернационалните превозвачи.

Арабаджиев напомни, че има предварителни прогнози за цена от 100 $ за барел.

Причините за банкрутите са сложни и това е една от тях, уточни той в предаването „ Преди всички “.

„ Тези, които имат дълготрайни контракти, не могат да ги изпълнят, търпят неустойки. Освен рецесията с горивата, би трябвало да отбележим и извънредно сериозната кадрова рецесия, опашки по границите, затваряне на фабрики . В превоза ситуацията е извънредно тежко. “

„ Към момента в транспортите на товари браншът не получава никакви обезщетения . Не единствено че не сме получавали, само че и не чакаме да получим никакви помощи “, посочи Йордан Арабаджиев.

За момента не е обсъждан митинг. От сектора чакат разговор с държавното управление , заявява Арабаджиев.

 Снимка: Радио Видин

Ако тол системата се разшири, ще настъпят доста банкрути , предизвести пред БНР Васил Пиронков, ръководител на УС на Камарата на автобусните превозвачи.

По думите му в случай че държавното управление включи още 3 хиляди километра към тол системата, банкрутите ще бъдат освен в автобусния, само че и в товарния превоз .

В Закона за публичните поръчки, по който се кандидатства за избрани линии – междуселищни и вътрешноградски, не са планувани такива форсмажорни условия , каквито сега се случват и които не можем да избегнем, разяснява Пиронков.

Васил Пиронков дефинира отлива на пасажери като извънредно огромен и изрази опасения, че за най-малките превозвачи, които возят по няколко пасажери , няма да има никакви средства за обезщетения, каквито бяха декларирани от ръководещите в края на предходната година.

Тези 40 милиона , както са включени и огромните общини, и превозвачите, разграничено на милионите километри по републиканската, регионалните и общинските транспортни схеми, те ще бъдат нещо като нищо “, посочи той.

По думите на Пиронков въвеждането на спомагателни тол такси, каквото беше обявено,  ще бъде „ още по-голям камшик “ .

„ Нашият отрасъл, изключвам огромните републикански транспортни схеми, където един транспортьор е монополизирал целия превоз, изключвам превозвачите да усилват цените на билетите . Има обитаеми места, където се возят двама, пет индивида, 10. То бива и цената на билета да му увеличиш, кой ще се качи в този рейс? “

Според Васил Пиронков огромните автобусни превозвачи най-вече ще упорстват да се вдигнат цените , тъй като при тях ще има максимален стопански резултат.

Малките превозвачи изнемогват и дотират активността си със свои запаси, а тези, които нямат запаси, не престават да натрупат задължения и са застрашени от прекратяване на активността, безапелационен е той. 

Двете отзиви чуйте в звуковия файл.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР