Кризата с цените на електроенергията остава неразбрана на над 60

...
Кризата с цените на електроенергията остава неразбрана на над 60
Коментари Харесай

Масово българите не разбират защо поскъпва токът и се страхуват от режим

Кризата с цените на електрическата енергия остава неразбрана на над 60 % от българите, повече от половината се опасяват от въвеждането на режим на ток и утежняване на обстановката поради напрежението сред Русия и Украйна. Също към половината от семействата към този момент пестят ток, огромна част са почнали да употребяват нощна сила, а други са сменят уредите си с по-енергоефективни. Над 40% от хората пък считат, че държавното управление не подхваща задоволителни ограничения в поддръжка на бизнеса и семействата.

Това сочи проучване, извършено по телефона измежду 403 пълнолетни жители на 31 януари 2022 година от " Алфа Рисърч " за предаването " Референдум " на Българска национална телевизия.

Според данните три четвърти от българските семейства изпитват усложнения и се стараят да подхващат съответни стъпки за понижаване на ценовия потрес върху фамилните си бюджети. Оценките за напъните на страната за преодоляване на рецесията остават сериозни, а упованията за въздействието на напрежението сред Русия и Украйна – песимистични.

Неяснотата към аргументите за сериозния растеж на цените в допълнение спомага за тази сдържаност, защото не разрешава на хората да създадат действителна оценка дали държавното управление работи в вярната посока, или не, сочат изводите на анализаторите.

Като наранени от ценовата рецесия се дефинират 3/4 от запитаните, въпреки в действителност контролираните цени на електрическата енергия да не са мръднали от 1 юли 2021 година и от средата на декември да са под мораториум до края на март 2022 година Реално битовите сметки сега се въздействат единствено от количеството употребявана електрическа енергия. Въпреки това 49 % от хората към този момент лимитират потреблението на ток, а 39% се пренасочват към нощните цени. Други източници за отопление и сила са оповестили, че употребяват 28%, въпреки и цените на парното към момента да не са повлияни от скъпия газ. 22 % са почнали да подменят някои уреди с по-енергийно ефикасни.

Една четвърт от сънародниците ни не са подхванали досега специфични ограничения. Причините за това могат да са както неспособност да се ограничи повече потреблението, по този начин и неналичието на такава нужда (най-вече тъй като енергийните разноски за отопление не са свързани с електричеството), означават от " Алфа Рисърч ".

Същевременно, мнението за подхванатите от страната ограничения за поддръжка на бизнеса и семействата е спорно. Изцяло положителна оценка показват едвам 10%. Доминира настройката, че се вършат обособени неща, само че не се употребяват всички благоприятни условия (49%). Значим е делът и на най-недоволните и ощетените, съгласно които страната не подхваща ограничения (41%). Бъдещ растеж в отрицателните оценки за ролята на ръководството в оправянето в енергийната рецесия може да докара и до обществено напрежение с мъчно предвидими резултати, считат социолозите.

Причините за нарастването цената на тока остават неразбираеми за 63%, останалите се смятат за осведомени. Само по себе си това е сериозен проблем пред информационната политика на държавното управление, защото рецесия, която касае огромната част от българските семейства и директно въздейства върху бита и потреблението им, продължава да е с неизяснени аргументи. Респективно, когато не знаят предпоставките, хората не могат да оценят верни, или неправилни са предприеманите ограничения, означават от организацията.

Според изследването ѝ са поляризирани упованията на българите за развиването на енергийната рецесия. С най-малък превес са страховете – 54% се притесняват от режим на тока, а 55% от утежняване на обстановката в следствие от напрежението към Русия и Украйна.

Домакинствата подхващат каквото е по силите им, с цел да понижат следствията от рецесията. Това, в комбиниране с убеждението за още неизползвани от страната благоприятни условия, прави хората по-чувствителни към дейностите на ръководещите. Всяка неточност на държавното управление би провокирала социална рецензия, само че и всяка сполучлива стъпка би получила навреме утвърждение, приключват анализаторите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР