Кризата с коронавируса показа няколко неща. Трябва да обединим усилия

...
Кризата с коронавируса показа няколко неща. Трябва да обединим усилия
Коментари Харесай

Захариева: Европа ще работи за стратегическа автономност

Кризата с ковид сподели няколко неща. Трябва да обединим старания в изследванията и основаването на лекаства и ваксини на европейско равнище, тъй като не е по силите на никоя страна независимо да ги създаде. Ключови производства са изведени от Европейски Съюз – над 70 % от създаваните антибиотици и защитни средства са съсредоточени в една страна – Китай. Няма значение коя е страната – тя е една и е отвън Европейски Съюз. Това е неуместно. Трябва ни " стратегическа самостоятелност " – това е новият термин, новата цел на Европа. Това сподели пред Българска национална телевизия външният министър Екатерина Захариева.
Тя още веднъж акцентира и различен извод от пандемията е, че икономическите последствия за Европейски Съюз ще са по-тежки от рецесията през 2009г. Затова и избавителният проект на Европейска комисия е толкоз упорит, изясни Захариева.
Почти 12 милиарда евро за България. Кой какъв брой получава в Европейски Съюз от фонда за възобновяване
От 700 милиарда евро пакет, 500 са грантове, а 200 - заеми. Истината е, че България е една от страните, която ще получи максимален % по отношение на Брутният вътрешен продукт - 21%, единствено Хърватия ще получи по-голяма помощ. От плануваните за нас 15 милиарда евро, страната ни ще би трябвало да върне едвам 3,3 милиарда евро. Срокт за връщане е за огромен интервал от време - 30 години, и стартира да тече от 2028 година Този инструмент би трябвало да проработи, колкото се може по-бързо, безапелационна беше първият посланик на България.
Средствата ще се разходват след авансово създаден проект, който дава отговор на целите на Европейска комисия и след категорично утвърждение от комисията, акцентира Захариева.
" Истината е, че има страни, които не са уверени в проектът за възобновяване, препоръчан от Европейска комисия. Ако няма взаимност, няма да се възстановим бързо. Толкова са свързани страните, че ето Швеция не спря работа, само че сега стопанската система им е мощно потърпевша, поради свързаността им с Европа ", изясни тя.
Историческият спор със Северна Македония
Най-голямата крачка обратно беше прекъсването на работата на Комисията – по тяхно предпочитание поради изборите. Техният ръководител сподели, че обществото им мъчно ще одобри постигнатите от нея взаимни отстъпки. Тя не трябваше да е политическа, а формирана от историци. Аз не одобрявам този мотив. Ние имахме избори предходната година, само че и през разум не ни мина да спрем работата й. Нашите специалисти в комисията не са политици, те са историци, акцентира външният ни министър.
Две са аргументите за реакцията на политиците в Северна Македония и прекъсването на работата на Комисията, която би трябвало да реши историческото минало на двете страни.
" Първата е изборите, за жалост при следващи избори следим антибългарска акция. Националистическият метод, който те си мислят, че още работи, няма бъдеще. Ако искаш да станеш демократична страна, част демократична конструкция, не би трябвало и през разум да ти минава това. Още повече, ориентиран към другарски настроена прилежаща страна. ", разяснява Захариева.
Втората причина е безапелационната позиция на България, че те би трябвало да се придържат към контракта за добросъседство, ясно подчертана от декларацията на депутатите в Народното събрание предходната година.
В същото време Европа не обърна тил на Западните Балкани, в противен случай. " 6-те страни от Западните Балкани са заобиколени от държави-членки от Европейски Съюз. На никой различен по време на рецесията Европейски Съюз не е дал толкоз доста финансова помощ. В най-голямата рецесия Европейски Съюз им протегна ръка, а разширението остава приоритет. Мен доста ме радва, че успяхме да реализираме нашата цел и Западните Балкани не останаха единствено приоритет по време на българското председателство на Европейски Съюз ", съобщи Захариева.
Провокациите на Русия за 24 май.
Не е допустима сходна позиция. Това е старобългарски де факто. Не за първи път във връзка 24 май се случва сходна провокация – сякаш три пъти на разнообразни равнища се случиха тези неща. Гордея се от българските учени, които реагираха незабавно и това беше доста по-силният и бърз отговор, в сравнение с в случай че беше реагирало единствено Външно министерство. Това са провокации, които не оказват помощ за връзките сред народите. Спасяването на евреите е една от нашите гордости. Червената войска няма по какъв начин да ги е избавила на хиляди километри от тук. Това е достижение на българите. Същото е и във връзка с писмеността – мотив на национална горделивост, сподели Захариева.
Мястото на Европейски Съюз в спора сред Съединени американски щати и Китай
Пандемията просто форсира процесите в съществуващото напрежение сред Съединени американски щати и Китай. Първо, Европа не би трябвало да е пленник в тази игра и в това напрежение. Това не би трябвало да води и до натягане на връзките на Европа с една от двете сили – Китай или Съединени американски щати. Този месец има значими срещи на водачите. Трябва да приказваме почтено с Китай – те са наш сътрудник, само че и наш съперник. Никой няма да завоюва от една комерсиална война. Трябва да настояваме за две неща: да приключим съглашението за търговия, което към този момент 7-ма година обсъждаме и да настояваме Китай да поеме съответни задължения за околната среда след съглашението за климата в Париж. Европейски Съюз може да е посредник в напрежението сред Съединени американски щати и Китай, сподели Екатерина Захариева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР