Кризата е време за реформи, тя е възможност за промяна“,

...
Кризата е време за реформи, тя е възможност за промяна“,
Коментари Харесай

Корнелия Нинова:Догодина е годината на професионалистите в икономиката и финансите

”Кризата е време за промени, тя е опция за смяна “, съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия по Дарик радио в предаването “Годината на Дарик “.
Освен думата „ рецесия “ с всичките й измерения, с която може сбито да се опише отминаващата година, се оказва, че се е сбъднала миналогодишната прогноза на водача на българските социалисти, когато Нинова предсказа, че думата на 2020 година ще бъде „ храброст “.

„ Прогнозата ми се оправда. Фактите го демонстрират - митингите през изминаващата година също са храброст. Хората се отърсиха от страховете си, от апатията и демонстрираха храброст да излязат с лицата си и да заявят ясна позиция. Но има и другото – липса на храброст да вземем за пример на ръководството да поеме отговорността за рецесията и прехвърлянето й непрекъснато на други “, означи Нинова.

Тя уточни съответно: „ Виждам най-малко четири рецесии вследствие на Ковид-19, които се насложиха, т.е. би трябвало да се работи в четири направления. Първата, несъмнено е здравната, втората е икономическата, третата е обществената и четвъртата и доста рискова, която въздейства на другите три – това е рецесията на доверието “.

Лидерът на Българска социалистическа партия направи разбор на единия аспект на сегашната обстановка: „ Здравната рецесия обосновавам с обстоятелството, че към този момент сме преди всичко по смъртност. Различното, което трябваше да създадем, е още лятото след първата вълна да се задейства Националния проект за деяние при пандемия. Там доста ясно е написано кой каква отговорност поема, в границите на какви периоди, какво би трябвало да се направи, съгласуваност, подчиненост сред органите, по кое време ще се затваря, по кое време ще се отваря. Тоест бихме основали един ред авансово проигран, квалифициран, и когато ни връхлетя втората вълна, с подобен ред щяхме да се оправим. В резултат на този обединен народен проект трябваше заповедите, които се издават да са ясни, поредни и безапелационни, не да се трансформират дневно по три пъти според от това кой по какъв начин реагира, кой какъв митинг прави и така нататък Може доста да се приказва, само че ние бихме сложили въпроса за промяна в здравната система. Тук споделям, че неналичието на храброст у ръководещите също пролича. Чух това, което сподели здравния министър и проучих, че някои неща съответстват с това, което приказваме от години. Според мен интервалът беше добър и е добър за промяна. Регионализацията на опазването на здравето е наша остаряла концепция, само че при нас тя и доразвита, освен с една болница в района, а с доболничното лекуване, със незабавна помощ. Тази регионализация да обгръща всички форми в опазването на здравето – с денонощните аптеки и така нататък, тъй като сега има цели райони без аптеки. Той даде единствено единия детайл, а ние считаме, че би трябвало да има по-голям обсег “.

Нинова разви тезите на Българска социалистическа партия във връзка с промените в опазването на здравето и изрази удивление от мнението на някогашен ръководител на партията: „ Другото, което е време да се прави, и то в рецесия, лечебните заведения да не са търговски сдружения. Бихме понижили Данък добавена стойност на медикаментите на 9%. Ако Сергей Станишев беше прочел “Визия за България “, щеше да знае по какъв начин бихме го създали и различните бюджети, както и да види различните бюджети, които няколко години предлагаме. Нашето предложение е следното: тези лечебни заведения, които желаят да останат търговски сдружения, частни лечебни заведения, дано да бъдат такива. Ние сме свободна страна с равнопоставеност сред държавната и частната благосъстоятелност, тъй че дано си останат такива. Другите обаче, държавни и общински стават лечебни заведения, а не да вършат търговия със здравето на хората. Тези, които са нетърговски сдружения, употребяват парите от НЗОК от вноските на всички българи, които сме си ги създали. Тези пари отиват единствено за тези лечебни заведения, които не са търговски сдружения, а и не вършат търговия. Другите да имат свободен избор, това са частни ползи, вложили са си парите. Да си създадат здравни осигурителни фондове, заплащане кеш като отидеш да те обслужат, свободна воля в свободна страна. Но държавния запас и парите на хората отиват в тези държавни общински, които не са търговски сдружения. Ето по този начин ще стане “.

Според Корнелия Нинова: „ Догодина е годината на експертите в стопанската система и финансите “.

Тя обоснова прогнозата си с нуждата от превалираща експертност с това, че през 2021 година икономическата рецесия ще е доста страшна и уточни публични данни в поддръжка: „ Второто тримесечие имаме спад в Брутният вътрешен продукт с 8.5%, третото с 5%, четвъртото се обрисува и то с към 4%. Много е стряскаща прогнозата в отчета на Българска народна банка, която позволява даже спад до 13% - това е песимистичният вид “.

Позовавайки се на тези експертни оценки, Нинова уточни недвусмислено, че би трябвало да се слушат експертите: „ Категорично считам, че следващата година, въпросът със здравната рецесия евентуално малко ще отшуми – с имунизирането, с карантината, която се постанова, по тази причина огромният въпрос ще е стопанската система и възобновяване на България. Затова грешките, които направиха дотук, некомпетентното и безредно ръководство на държавното управление на Борисов би трябвало да бъде незабавно поправено “.

Нинова още веднъж повтори заключението си, че ограниченията, които бяха предложиха дотук, е видно от всички, че не работят.

„ Това не го споделям аз или ние, тъй като сме единствено съпротива и би трябвало да подлагаме на критика. Това го споделят тези стопански субекти, за които са насочени ограниченията. Г-н Радев задоволително изрично сподели, че тези ограничения са “бутафорни “, те не стигат до действителния бизнес, до тези, които създават стопанска система. Г-н Велев на Асоциацията на работодателите даже ги назова „ глупави “. Условията, които се слагат пред компаниите да изпълнят, с цел да получат финансова помощ са невъзможни. И те избират да освободят хората, да ги изпратят на Бюрото по труда, откъдето пък Национален осигурителен институт се задъхва. То е верига, комплект – като правиш едно, то се отразява на друго място “.

Решението за излизане на българите от тази серпантина ръководителят на Българска социалистическа партия формулира ясно: “Простичко е - да им се даде опция на хората като се отсрочи заплащането на налози и осигуровки, прави го цяла Европа. И нашите компании го споделят: “Това ще ни помогне действително “, а не 24 лв., не мярката 60/40, която е придружена с инспекция на Национална агенция за приходите за 10 години обратно. Те им извиват ръцете и компаниите просто не желаят да ги вземат тези пари, тъй като изискванията и бюрокрацията, с която ги заливат, е невъзможна. Тоест данъчни облекчения или както вършат други европейски страни – покриване на най-малко 20% от оборота по отношение на миналата година. Европа проигра тези ограничения и вижте, че в последното тримесечие и Германия, и Франция бележат растеж в Брутният вътрешен продукт както и в стопанската система, тъй като те оказват помощ действително на бизнеса. А това, което прави нашето държавно управление е проформа, единствено на думи, а не дава резултат обществената рецесия “.

„ Отново съгласно отчети на Българска народна банка всеки месец, откогато е почнала рецесията, България създава по 26 милионери на месец. В същото време най-малките депозити от по 1000 лв., които са всеобщи за българина, се стопяват. Увеличава се ножицата бедни-богати, нараства броят на хората, които са на прага на бедността. Следователно ограниченията, които държавното управление предлага не работят. Опитвам се да ги оценя в профил с обективните резултати. По резултатите от ограниченията можем да кажем дали са ефикасни. Щом това се случва като резултат, затова тези ограничения не са ефикасни “, безапелационна е Нинова.

Тя още веднъж сложи въпроса за хората, останали отвън обсега на ограниченията: „ Близо 200 000 самоосигуряващи се лица са оставени на произвола на ориста без никаква помощ. 50 лв. на пенсионери до март няма по какъв начин да вдигнат стандарта на живот и да компенсират бедността, най-вече при пенсионерите са хората, които живеят на този предел. Какво щяхме ние да създадем, тъй като не е задоволително единствено да ги подлагаме на критика. Само ние предлагаме съответни решения и то от години в обществената сфера – преизчисляване на всички пенсии, с нов коефициент на средноосигурителния приход. Това ще обезпечи действително и трайно пенсиите “.

„ Нова данъчна политика – рецесията е време за промени, тя е опция за смяна. Тя единствено сподели минусите и дава опция на смели хора да създадат смели стъпки. Може да не са известни, само че ще спасят и България и ще покажат грижа за хората. Данъчна промяна – анулация на плоския налог и въвеждане на прогресивно облагане. Трето – фамилно подоходно облагане. Една от групите, които най-вече пострадаха от рецесията, са фамилиите с деца. Наложи им се да си останат от работа, с цел да стоят у дома и да си гледат децата до момента в който са в онлайн образование. Не получиха сериозна помощ. Семейното подоходно облагане е опция през налозите в едно младо семейство с деца да оставиш повече пари. Като им намалиш задължението да заплащат налог на дете с по 500 плача. Това е нашето предложение за фамилно подоходно облагане. И още – бихме обезпечили безвъзмездни медикаменти на деца до 14 години, безвъзмездни учебници до 12 клас. Целият този пакет от 204 оферти, които внесохме в Народното събрание, щеше да коства 800 милиона лв., а при ръководещите е 1 милиард и 200, т.е. предлагаме действителни и дълготрайни ограничения, които ще решат проблемите в няколко години напред, освен това с по-малък финансов запас. Смятам, че това е държавническа политика “, акцентира Нинова.

Според нея рецесията на доверието е огромният проблем на здравната рецесия в България. „ Правителството не буди доверие, заради което невярвайки му, част от хората не желаят да носят маски, не желаят да се имунизират. Понякога казусът не е в ограниченията - дали краткосрочно или дълготрайно ще затворим, казусът е в доверието. Не им имат вяра. Тоест с цел да се реши казусът и в бъдеще с имунизациите, би трябвало се възвърне доверието. Това държавното управление няма по какъв начин да го възвърне, то е на финала си. Доверието ще се възвърне с парламентарните избори, с нов заем на ново ръководство, и за нас най-важно е да гледаме напред, след края на Борисов какво вършим, в опазване на здравето, в обучение, в стопанска система, в обществена политика, демографска политика. Това е към този момент перспективното за България. Ясно е че той си отива, всички го подлагат на критика, само че кажете лечебните заведения ще бъдат ли търговски сдружения, какво ще вършим с онлайн образованието, по какъв начин ще вкарваме високи технологии, изкуствен интелект на всички места към този момент чука на вратата, при нас не се приказва за това, с водната рецесия какво вършим. Ето това липсва сега – действителни оферти за решения на проблемите с грижа за хората. Претендирам, че ние от Българска социалистическа партия от дълго време предлагаме такива. Водната рецесия също има най-малко няколко детайла “.

Председателят на Българска социалистическа партия изложи решения на проблемите във водния бранш: „ По времето на ГЕРБ се нарязаха и предадоха на скрап напоителни системи –това е огромен удар по ВиК бранша и по българското земеделие. Първа стъпка и първа задача – възвръщат се напоителните системи с държавни пари и стават държавна благосъстоятелност. Второ – язовирите. Създадоха особено държавно дружество, което да се грижи за тях – 500 милиона и оня ден Държавната организация по метрология афишира, че нито един още не е ремонтиран и че има близо 700 рискови язовира. Оценката е неуспех и пари наляти в нищото. Ние поискахме в Народното събрание одит на предприятието, което трябваше да се погрижи за ремонта на язовирите и по какъв начин са изхарчени тези 500 милиона. Какво считам, че там би трябвало д се направи – ще се ремонтират евентуално язовирите, само че въпросът е за собствеността и контрола, тъй като ние считаме, че водата е национално благосъстояние и че би трябвало да бъде изключителна държавна грижа. Какво като се ремонтира язовира на един концесионер, на който му е дадена дълготрайна концесия. Той отглежда вътре риба, не извършва условията за поддържане на язовира и при първите по-големи превалявания примерно този язовир къса стената и залива Мизия. Собствеността и надзор. Даването на концесия на язовири крие лобистки ползи, частни ползи, обири и корупция. Следователно би трябвало там да пипнем. Освен да се ремонтират язовирите, върху концесионирането да се сложи цялостен надзор, тези концесионери, които към този момент са взели язовирите и не извършват изискванията да им - се прекратят договорите. Третото е водопреносната мрежа в градовете, пречиствателните станции. Нали са основани ВиК хординг с 1 милиард капитал – нищо дотук не се случва от основаването на това държавно сдружение. В различния ни бюджет предложихме средства, които да се вложат във възобновяване на водопреносната мрежа и създаване на пречиствателни станции. Изобщо ВиК секторът в нашата стратегия и в нашето виждане по какъв начин би трябвало да се ръководи страната е извънреден приоритет дружно с още няколко национални инфраструктури – железници, плажове, ВиК браншове, енергийната инфраструктура. Това би трябвало да бъде държавна грижа, с държавна политика, а не просто концесиониране, продажба, безконтролност. Цената на водата също е доста значим детайл от ВиК политиката. Тя се подвига няколко пъти за елементарните хора сякаш за вложения, само че те не са направени. В Шумен се губи към 80% от водата. Ти имаш едно извънредно национално благосъстояние, което просто се лее по улиците “, подлага на критика Нинова.

Тя уточни и някои други опасности и зададе въпрос: „ Кризата докара до риск за финансовата непоклатимост и доста финансисти приказват за влизане във финансова серпантина, в криза, усилва се и дългът. Нека да има действителни измерители като резултат. Имаме такава рецесия заради тези резултати. След влизането ни в чакалнята на еврозоната какво се усъвършенства във финансовата стъпка или икономическия напредък? “

Лидерът на българските социалисти оментира и сензитивната тематика с геополитически темперамент: „ Според нас имаме национална единна позиция по въпроса със Северна Македония – отбрана на българския народен интерес. Но имаме разнообразни нюанси в разбора на обстановката, тъй като държавното управление пропусна години да организира едни добросъседски договаряния, да стабилизира осъществяването на контракта за добросъседство. Ние като партия и като парламентарна група подкрепихме контракта в Народното събрание, той беше признат съвсем единомислещо. Направихме всички стъпки за разширението на Европейски Съюз към Балканите. Уви, те пропуснаха времето, изненадаха всички ни с тази рецесия, изненадаха и Европа. Онзи ден имахме среща са европейските посланици и те бяха сюрпризирани от това развиване. Правителството не си свърши работата. От емблема на българското председателство, това беше приоритет, Борисов беше обединителят на Балканите, това се трансформира в неуспеха на България във външната политика, най-много пред европейските сътрудници “.

Корнелия Нинова очерта интензивностите на Българска социалистическа партия и тяхната вероятност: „ Поне от четири години работя в няколко направления. Първо, изрично показахме, че сме съпротива на този модел на ръководство: отказахме да влезем в коалиция с ГЕРБ при започване на мандата, отказахме пост, в това число ръководител на Народното събрание за мен, отказахме подмолни колаборации и всевъзможни предложение. Второ, от самото начало държахме опозиционна линия. Да, в този момент опозиционния фронт се разшири, доста е елементарно, когато виждаш края на едно ръководство да излезеш напред и да ставаш опозиционер, сложното беше първите години, когато всичкият пердах беше единствено върху Българска социалистическа партия. Благодарна съм на всички сътрудници, които издържахме на този напън. Другият детайл на подготвеност на едно ръководство, което излиза напред е алтернативата. Готовност с явен проект за ръководство, Българска социалистическа партия сме подготвени с него “.

По отношение на нечии дейности в партията Нинова разяснява по този начин: „ И напускането на сътрудниците, и казусът с кмета в Перник, са кардинални въпроси. Когато си определен за народен представител или за кмет, с една стратегия, когато зад теб са застанали хора с едни убеждения, е най-нормално като те изберат да изпълняваш тази стратегия и да следваш тези хора с тези убеждения. Да вземем Перник – грижата за българската нематериалност, просвета, театри, музика и художници постоянно и била една от главните политики на Българска социалистическа партия за доста години. Тя е поредна и твърда. Не одобряваме даже в тази рецесия някой да закрива институции, които са над стогодишни. Да, има проблеми в театъра – ами извикай шефа, разговаряйте, или смени управлението, само че не посягай да закриваш културна институция. Нашата реакция е провокирана от реакцията на доста представители на културата, които ни попитаха дали е партийна линия да закриваме културни институции и да назоваваме културните дейци “заплатаджии “, както ги назова Станислав - не. Това е кардинален въпрос. Културата и духовността са грижа на Българска социалистическа партия. Що се отнася до сътрудниците, които напуснаха парламентарната група, въпросът е доста кардинален. Когато си определен с стратегия и линия, ти би трябвало да ги следваш. Част от тези сътрудници бяха претенденти за ръководител на партията. Получиха по 100 гласа по един най-демократичен метод на избор. Не могат да се примирят, че не са станали ръководители, само че това значи ли, че би трябвало да изневериш на програмата, с която си определен. Тук от самото начало прозира персонален интерес и егоцентризъм. Искам Българска социалистическа партия да бъде изчистена от задкулисие и от безпринципни сделки за персонален интерес, това ми е борба от четири години. И в директния избор за ръководител вие избирате посока на придвижване на Българска социалистическа партия. Ще се почистваме ли от задкулисието и този модел или ще си останем в него. Част от напускането е и част от това изчистване “, удостовери в ефира на Дарик Корнелия Нинова.

Във връзка с мненията към идните парламентарни избори и датата на провеждането им, тя уточни: „ Ние декларирахме своята позиция. 28 март е допустима дата за нас, интервалът на двата месеца са допустими, каквото и да реши президентът, ние ще се готвим, към този момент я започнахме тази подготовка, имаме я и от преди. Тези избори ще бъдат разнообразни – няма да можем да вършим обичайна акция за среща с хората, която за Българска социалистическа партия е огромна мощ. Няма да можем да реализираме интензивността, която ни се желае, а ниската интензивност е проблем за България. При ниска интензивност партиите в Народното събрание имат ниска легитимност “.

Корнелия Нинова, помолена да разяснява и идните следващата година президентски избори, съобщи: „ Това, което Румен Радев даде обещание като претендент за президент, го следва в този момент като президент. Когато президентът реши и разгласи решението си дали ще се кандидатира още веднъж, ще приказваме дали ще го подкрепим. Ние сега сме съсредоточени в парламентарните избори. След тях ще приказваме и за президентските “.

Според Корнелия Нинова думата, която малко ще разказва идната 2021 година ще бъде “възстановяване “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР