Криза с медицинския персонал у нас. Над 30 000 медицински

...
Криза с медицинския персонал у нас. Над 30 000 медицински
Коментари Харесай

Поне 1000 медицински сестри не достигат във Варна

Криза с медицинския личен състав у нас. Над 30 000 медицински сестри не доближават в лечебните заведения. Сред аргументите са ниското възнаграждение и тежките условия на труд и неналичието на самопризнание. Затова от Българската асоциация на експертите по здравни грижи упорстват за незабавни ограничения за решение на кадровата рецесия в бранша, предава Българска национална телевизия.

В болничните и извънболнични лечебни заведения във Варна броят на медицински сестри е на санитарния най-малко. От това страдат най-много пациентите.

" За Варна не доближават най-малко 1000 медицински сестри, които да обслужват качествено тези хора ", съобщи Райна Бояджиева, Асоциация на експертите по здравни грижи във Варна.

Основното заплащане на медицинските сестри във Варна е малко над минималната работна заплата.

" Не е почтено възнаграждението. Обидно е ", добави Райна Бояджиева.

24-годишната Берин Тефик от Варна се е дипломирала като здравна сестра предходната година. Получила и предложение за работа, само че заплащането било под упованията ѝ.

" Грубо към 1500 лв. в клиники и отделения в болнична среда, където има и нощни смени, дават се и нощни наряди. Просто самото възнаграждение не е ок, тъй като въпреки това няма и задоволително фрагменти, което значи, че една здравна сестра надали не прави работа за пет медицински сестри ", разяснява Берин Тефик.

Затова Берин се насочва към друга сфера и стартира работа като стюардеса. Младата жена обаче не е изгубила вяра и има вяра, че един ден ще работи по специалността си.

" На мен специалността доста ми харесва. Все отново съм го записала и съм го приключила с готовност. Все още желая да работя като здравна сестра. Всичко е толкоз скъпо, че с 1500 лв. няма по какъв начин да се оцелее ", добави Берин Тефик.

За да се реши казусът с недостига на фрагменти от здравното министерство са основали работна група взаимно с Министерството на образованието. Предстои да се създадат промени в образованието на медицинските сестри и да се намерят способи за стимулирането и задържането им в нашата здравна система.

" Освен трудовото заплащане ние би трябвало да използван едно прогнозируемо предвидимо кариерно израстване. Не можем да ги внесем. Не можем да си ги купим от борса, защото всички работещи в България чужденци би трябвало да се оправят с един нелесен език, български, който лишава много време. Внос на медицински сестри наподобява като едно мъчно внедримо решение, което да реши този проблем. Истината е, че ние би трябвало да си произведем, да обучим медицински сестри ", сподели още доцент Антон Тонев, консултант на министъра на опазването на здравето.

Оказва се, че висшите учебни заведения у нас образоват доста експерти в областта на опазването на здравето. По данни за тази година в Медицинския университет във Варна са се дипломирали 49 медицински сестри и 29 акушерки. Много от младите фрагменти обаче не остават да работят в здравната система. Затова съгласно специалисти би трябвало да се сътвори дълготрайна тактика за бъдещото развиване на специалността.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР