Критики на президента към управляващи и политици по казуса Лукойл.

...
Критики на президента към управляващи и политици по казуса Лукойл.
Коментари Харесай

Политически престрелки и заплахи със съд заради казуса Лукойл

Критики на президента към ръководещи и политици по проблема Лукойл. Според Румен Радев отнемането на дерогацията ще увеличи цените на на горивата. Премиерът Денков пък предизвести да не се вършат опити за ескалиране на напрежението с рафинерията. Делян Певески даде период на Денков до четвъртък вечерта документално да изясни проблема с рафинерията. Партиите, подкрепящи кабинета, още веднъж предизвестиха " Нефтохим " да си заплати отговорностите.

Риск от внезапно преустановяване на дерогацията

Премиерът Николай Денков предизвести, че в случай че продължи ескалацията на напрежението по тематиката " Лукойл " има 2 съществени риска.

" Единият е внезапно преустановяване на дерогацията. Това значи, че рафинерията ще остане без петрол, защото няма по какъв начин да се обезпечи за къси периоди, в границите на 7-10 дни неруски петрол, който е нужен за работата на рафинерията. Ако е за промеждутъчен период, 30 дни, най-вероятно цените ще бъдат по-високи. Всичко това ще докара до проблеми в действителност за българските жители. Ще се покачат цените и " Лукойл " може да употребява всевъзможни такива закани с цел да сътвори проблеми на България ".



Президентът предвижда съществени стопански и обществени последствия, в случай че бъде отнета дерогацията на " Лукойл Нефтохим " за работа с съветски нефт.

" Естествено, че има риск и от недостиг, и от нараснали цени, само че ние тези планове по този начин и не ги видяхме. За " Лукойл " желая да ви кажа единствено следното: по какъв начин назначеното от мен служебно държавно управление съумя да ги убеди най-накрая да записват своята икономическа активност в България, да внесе предплатено 180 млн. корпоративен налог, в случай че всички предишни 20 години подобен налог е събран в размер на 70 млн. лв.? Как съумя това държавно управление да подсигурява устойчивата работа на рафинерията и да смъкна цените от 3,50 на 2,40? "

Радев прикани за държавническо мислене.

" В несекващите кавги за въздействие, за пари, за постове ръководещите не помнят най-важното, че носят отговорност на първо място за сигурността и благосъстоянието на хората. Националната сигурност изисква ръководството да гледа оттатък постовете, оттатък своите ползи и мандати и да върне фокуса си върху проблемите на обществото.

Задълженията на " Лукойл "

Премиерът Денков изясни за какво страната не може да изиска от " Лукойл " да се издължи още идната седмица, както упорстват от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, разкритикува ги, че погрешно поясняват негови думи и даже заплаши Делян Добрев със съд за изявления по негов адрес през вчерашния ден.



" Това, което сме се разбрали с " Лукойл " е, че те са поели уговорката дължимите суми да бъдат изплатени до края на годината. Всякакви периоди от вида на 1 седмица още веднъж са някаква дезинформация. По отношение на приказките за хранилки и други много по-конкретни обвинявания, отговорът е явен. Завеждам дело против хората, които настояват това. Хора, които са заложили законови текстове, които не са използвани и не са приложени до момента, се пробват да скрият този проблем с обвинявания към държавното управление, че не е събрало налози, които всъщност няма по какъв начин да бъдат събрани въз основата на същестуващи закони ".

Съпредседателят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски прикани премиера да осведоми документално Народното събрание до четвъртък вечерта за всички планове, дейности и фактическото положение по проблема " Лукойл ".

От самата компания също реагираха с позиция, в която показват, че са платили налози за над 1 млрд и 300 млн. за тази и предходната година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР