Критично важно е за икономиката да увеличим приема в паралелки

...
Критично важно е за икономиката да увеличим приема в паралелки
Коментари Харесай

Кр. Вълчев: Критично важно е да увеличим приема в професионалните паралелки

" Критично значимо е за стопанската система да увеличим приема в паралелки за придобиване на специалност ", съобщи просветният министър Красимир Вълчев пред Българска национална телевизия. По думите му обаче това ще стане с дребни крачки.
Министърът заяви, че към 900 учебни заведения одобряват деца в гимназиален стадий, като сега се дефинират паралелките на регионално равнище. Той изясни, че концепцията е последователно, всяка година с по малко, да се усилва приемът в професионалните гимназии. Промяната няма да засегне гимназиите в огромните градове като София и Варна. По думите на Вълчев това се постанова поради прогнозите за сериозен дефицит на работна мощ.
" Днес пазарът на труда и в бъдеще във все по-голяма степен ще изисква подготовка, в сравнение с тапия. Наскоро едно изследване сподели, че 2/3 от България е икономическа пустиня. Няма задоволително предприятия. Все повече вложенията ще зависят от съществуването на работна мощ. Ако в предишното те зависeха от инфраструктура, от други фактори, през днешния ден това е главният ограничител пред капиталовата интензивност. Ние би трябвало по всевъзможен метод да се опитаме да накараме родителите и децата да се включат в професионално обучение. Факт е, че то загуби авторитет последните две-три десетилетия ", съобщи министърът.
По думите му от позиция на пазара на труда позициите, които изискват професионално техническо обучение, през днешния ден са с по-високо възнаграждение в сравнение с позициите, които изискват висше обучение в едни и същи предприятия. Тази разлика ще пораства в бъдеще, тъй като днешните предприятия изискват софтуерни умения.
Преди дни родители и преподаватели от Враца и Русе стачкуваха против намаляването на паралелките в елитните гимназии за сметка на тези в професионалните учебни заведения. В тази връзка министърът съобщи, че постоянно разногласието е за една паралелка. Той е предложил на началниците на районни ръководства, които утвърждават приема, да проведат полемики с всички заинтригувани страни.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР