Критериите за влизане в Еврозоната са прекалено прости, проблемът е

...
Критериите за влизане в Еврозоната са прекалено прости, проблемът е
Коментари Харесай

Калин Христов: Еврозоната е къща, построена от покрива надолу, не е оптимална структура

" Критериите за влизане в Еврозоната са прекомерно елементарни, казусът е в тези, които пускат във валутния съюз дали считат, че условията са задоволителни ", разяснява зам.-управителят на Българска народна банка Калин Христов за готовността на България да влезе в така наречен клуб на богатите по време на лекция на тематика " 30 години пазарна стопанска система " в УНСС.

По думите му критерии от Маастрихт са изпълнени. Влизането на България в паричния съюз зависи от отговора на въпроса какво е бъдещето на Еврозоната, счита Христов: " Ако стигнеш до извода, че бъдещото му е ярко, тогава би трябвало да се запиташ дали структурата на стопанската система ти като развиване е на нужното равнище ".

Подуправителят на Българска народна банка счита, че Еврозоната е къща, издигната от покрива надолу, не е оптимална конструкция. Затова и в нея ще протече промяна.

" Две неща не са решени, едното е дали ще има фискална концентрация и фискален потенциал ". За сполучлив работещ модел Христов даде Съединени американски щати, " които имат централен бюджет и при нужда налозите, събрани в Калифорния, да бъдат дадени за избавен различен щат. Такъв механизъм в Еврозоната няма, сходен бюджет не е дефиниран по какъв начин ще се финансира в настоящия контракт и да се вкара механизъм за едностранни прехвърляния ".

Деградацията на демокрациите на практика не дава опция за предоговаряне на контракта на Европейски Съюз, по тази причина се върви към " задната врата " - да се разтегли към този момент контрактуваното. По думите на Христов президентът Еманюел Макрон желае дребен % от бюджета на Европейски Съюз да се обособи за фискален потенциал, които да стартира да се преразпределя. Класическото разделяне в позициите по тематиката още веднъж е на север и юг.

" И да има сходен бюджет, той няма да е както италианците си го показват, в случай че безработицата е по-висока в Италия и незабавно се взимат централизирани средства и стартират да се вършат обществени политики. Германците никого няма се съгласят. Ако има сходни прехвърляния, те ще бъдат с условия ", изясни подуправителят.

Еврозоната, с цел да бъде устойчива, ще би трябвало да реши с изключение на казуса с фискалната децентрализация, само че и с хармонизацията на налозите. Промяна, поискана неотдавна от Франция. Възможна ли е нова рецесия като 2008 година?

По думите на Христов след 1997 година ние знаем по какъв начин да управляваме стопанската система си и рискът остава единствено от външен потрес. Разликата преди 10 години и в този момент е, че тогава светът е задлъжнявал бързо, с огромен принос на потреблението, доста висок % на нерационални вложения.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР