Критериите към следващия главен прокурор ще бъдат много по-високи, отколкото

...
Критериите към следващия главен прокурор ще бъдат много по-високи, отколкото
Коментари Харесай

Бивш правосъден министър: Новият главен прокурор не може да е светец

Критериите към идващия основен прокурор ще бъдат доста по-високи, в сравнение с до момента. Това сподели в утринния блок на Нова телевизия някогашният министър на правораздаването Антон Станков.

Президентът даде една доста добра поръчка за бистрота на процедурата и тя беше навременна. Самият основен прокурор даде поръчка процедурата да стартира в точния момент. Така че имаме всички предпоставки за една транспарантна и ясна процедура, съобщи Станков.

Няма по какъв начин да има нечистотия и тиня (зам.-главният прокурор Иван Гешев сподели, че чака мръсно и кално съревнование за нов основен прокурор – б.р.), просто критериите са високи. Изборът ще бъде в обвързана подготвеност сред Висшия правосъден съвет и Европейската комисия, опциите за контакти с новия европейски основен прокурор, както и да не подценяваме насъбраната информация в посолството на Съединени американски щати, разяснява някогашният правосъден министър.

Проблем у нас е че има обезценка на законодателството, законите се трансформират през 2-3 месеца. Персоната, която ще бъде идващият основен прокурор, не може да е светец, той ще е със своята биография и качества, съобщи Станков.

Новият основен прокурор би трябвало да има високо юридическо обучение и административен опит. Трябва да има новаторски настройки – би могъл да инициира полемика, която да изчерпи най-малко на теоритично равнище въпроса къде е мястото на прокуратурата – дали в изпълнителната или в правосъдната власт, сподели още Антон Станков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР