Кристофър Луксън от Националната партия води лейбъриста Крис Хипкинс в

...
Кристофър Луксън от Националната партия води лейбъриста Крис Хипкинс в
Коментари Харесай

Малките партии може да имат ключ към изборите в Нова Зеландия

Кристофър Луксън от Националната партия води лейбъриста Крис Хипкинс в конкуренцията за идващия министър председател на Нова Зеландия, само че всяка победа може да зависи от поддръжката на по-малките десни и популистки партии.

По-малко от година откакто Джасинда Ардърн, любимката на интернационалната общественост, трансферира водачеството на Хипкинс, ляво насочената Лейбъристка партия в Нова Зеландия е изправена пред избори, на които доста от нейните политики за търговски марки – от зелено земеделие до взаимно ръководство на маорите – може да бъде анулирано, в случай че дясноцентристките национали поемат властта на 14 октомври, както сочат изследванията на публичното мнение.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла „ Бъгер! “: Премиерът на Нова Зеландия получава Коронавирус в сериозен миг от предизборната акция Започва ранното гласоподаване на референдума за гласа на локалното население в Австралия С наближаването на гласуването „ ужасяващият расизъм “ опорочава акцията за референдум на Australian Voice завършек на списъка

Четири години след опустошителните офанзиви против джамията в Крайстчърч, осъществени от австралийски последовател на превъзходството на бялата раса, също има опасения по отношение на тона на акцията.

„ Мисля, че някои от нашите политици сигурно играят спортната карта на тези избори “, сподели Хипкинс по време на спор предишния месец сред водачите на двете съществени партии.

Хипкинс сложи под подозрение желанието на Luxon да работи с партията „ Първо на Нова Зеландия “, като цитира расистко изказване, направено от един от претендентите на партията.

Дясноцентристката Национална партия води в социологическите изследвания, само че може да се нуждае от една или и двете от Нова Зеландия преди всичко и партията AMP, друга популистка дясна партия, с цел да могат да сформират държавно управление.

В отговор на препратката на Хипкинс към расистка акция, Луксън сподели на Хипкинс, че е подготвен да „ се обади “ да работи с New Zealand First, в случай че това значи „ да спрем вас, Те Пати Маори и Зелените да дойдете на власт “.

Сегашното държавно управление на лейбъристите е коалиция със Зелената партия, до момента в който Te Pati Maori е по-малка партия, представляваща коренното население на Нова Зеландия маори, което съставлява към 17 % от петте милиона души в нацията.

Расистката акция по време на изборите не се лимитира до речи пред правилни почитатели. То също по този начин се трансформира в дейности, подхранвайки безпокойството измежду мюсюлманските и маорските водачи в страната.

Хана Рауити Майпи-Кларк, най-младият претендент на Те Пати Маори, е претърпяла „ поредност от офанзиви “, в това число нахалник в дома й, съгласно партията.

Президентът на Te Pati Maori John Tamihere сподели, че е „ ясно “, че офанзивите против Maipi-Clarke са били „ политически стимулирани, защото причинителят е добре прочут бранител и деятел на Националната партия “, изказване, което Националната партия отхвърли.

Ситуацията накара 30 маорски водачи да напишат отворено писмо две седмици преди изборите, в което се показва: „ Расизмът, под каквато и да е форма, не би трябвало да има място в нашите избори. “

Препоръките за снимане на джамията в Крайстчърч са отсрочени

Алия Данзайсен, националният координатор на Ислямския съвет на дамите в Нова Зеландия, сподели пред Al Jazeera, че неотдавнашните офанзиви по време на изборите „ акцентират “ за какво рекомендациите на Кралската анкетна комисия на Нова Зеландия за офанзивите в джамията в Крайстчърч „ трябваше да бъдат изпълнени три години преди ”.

По-рано тази година Хипкинс отсрочи новите закони за речта на омразата – една от рекомендациите на комисията – потвърждавайки, че натискът върху разноските за живот е по-спешен.

Danzeisen сподели, че е имало „ забележителна липса на ангажираност “ за използване на рекомендации, които биха могли да защитят „ уязвимите общности от ориентиране и дехуманизиращо говорене “ и което съгласно нея ще направи Нова Зеландия „ по-безопасна нация “.

Петдесет и един души бяха убити, когато уединен въоръжен мъж атакува мюсюлмански богомолци в джамията в най-големия град на Южния остров на Нова Зеландия през март 2019 година

В своя отчет от 800 страници комисията откри, че разследващите служби са били отвлечени от следствието на десни закани заради фокусирането върху активността на „ опасността от ислямистки екстремисти “.

Фермерите в Нова Зеландия са изправени пред огромни промени

Селското стопанство, най-голямата промишленост в Нова Зеландия, е различен основен въпрос в изборите в събота.

Някои фермери са загрижени за разноските за използване на първия в света „ налог бой “, макар че техните ферми са изложени на риск от засилващи се климатични бедствия. В страната има към шест милиона крави и 26 милиона овце.

През февруари, откакто циклонът Габриел остави доста ферми в Нова Зеландия под вода, с кални свлачища, сплескани дървета и животни, нуждаещи се от избавяне, държавното управление на Нова Зеландия бързо разгласи десетки милиони долари под формата на безплатни средства.

Но в навечерието на изборите някои фермери изрекоха публичност по отношение на евентуалните разноски на лейбъристкия налог върху излъчванията на метан от добитъка, който би трябвало да бъде въведен през 2025 година

Никола Харви, създател на FARM: основаването на климатичен деятел, сподели пред Al Jazeera, че Лейбъристката и Националната партия са „ натискали спирачките на селскостопанските разпореждания, с цел да получат гласове “.

Говедовъдната плантация на Харви беше измежду засегнатите от стихии по-рано тази година – откакто тя разгласява книгата си, разглеждаща ролята, която фермерите могат да играят в оправянето с климатичната рецесия.

Друг „ противоречив спор “ е евентуалното унищожаване на дългогодишната възбрана на Нова Зеландия за генетично модифицирани култури, сподели тя.

Харви споделя, че някои партии са трансформирали позицията си по отношение на възбраната, защото генетично модифицираните култури могат да оказват помощ за построяването на резистентност против изменението на климата, само че тя се съмнява дали това има смисъл, защото концентрира „ още повече власт в огромните селскостопански компании “.

Нова Зеландия в света

Докато Ардърн пътува по света и има нова позиция като старши теоретичен помощник в Харвардския университет в Съединените щати, назад в Нова Зеландия, нейният правоприемник се бореше да резервира комфортната преднина на Ардърн – чиято известност се простира надалеч оттатък Нова Зеландия граници – веселя се.

Усложнявайки проблемите си, той се разболя от COVID-19 единствено две седмици преди изборите и трябваше да води акция онлайн.

Докато Ардърн остава известно наличие на интернационалните срещи, вкъщи разнообразни страни имат разнообразни възгледи за това по какъв начин и дали Нова Зеландия би трябвало да се ангажира със света, както и с Китай и Съединените щати.

Една от аргументите, заради които лейбъристите може още веднъж да не съумеят да образуват държавно управление, е, че Уинстън Питърс от Нова Зеландия преди всичко изключи опцията да работи още веднъж с партията и вместо това може да помогне на националите.

Питърс преди този момент е бил външен министър в съдружно държавно управление с лейбъристите от 2005 година до 2008 година и още веднъж от 2017 година до 2020 година Като външен министър той вкара политиката за пренастройване на Тихия океан през 2018 година, с цел да усъвършенства връзките на Нова Зеландия със прилежащите страни време, когато Китай стартира да усилва наличието си в района.

Ако Питърс се върне на позицията на външен министър, той евентуално би заменил лейбъристката Наная Махута, щерка на маорска кралска персона.

За разлика от тях, ACT, различен евентуален съдружен сътрудник на Nationals, желае да закрие министерството на Нова Зеландия за напредъка на Тихоокеанския народ.

ACT също е по-откровен по геополитически въпроси от доста новозеландски партии.

Нейният водач Дейвид Сиймор участва на прохонконгски митинг за народна власт в Оукланд през 2019 година – и партията желае да усили исторически ниските разноски за защита на Нова Зеландия до 1,5 % от брутния вътрешен артикул (БВП) от по-малко от 1 %.

Маорски родини и взаимно ръководство

През последните години Нова Зеландия – или Аотеароа, както е известна на маорски език – реализира прогрес в съживяването на културата на маорите и признаването на взаимното ръководство на маорите, повече от 180 години откакто английската корона и водачите на маорите подписаха Договора от Уайтанги.

Но както ACT, по този начин и New Zealand First работят на платформи, които се опълчват на някои от възприеманите облаги, реализирани от маорите, макар че локалното население продължава да изпитва редовно неравноправие.

„ Призовавам маорските дами да отговорят в този миг от нашата история, като участват на изборните секции в брой, невъобразим до момента “, Анет Сайкс, активистка и юрист от Роторуа, която е дейна в напъните за възкръсване на маорската просвета и себе си - ръководство, сподели Ал Джазира.

Гласуването не е наложително в Нова Зеландия, макар че повече от 80 % от записаните гласоподаватели са дали своят вот на последните избори през 2020 година, когато Ардърн завоюва безапелационно.

Сайкс сподели, че тазгодишната анкета е била опция за „ изследване и предефиниране на изискванията, при които ще живеем и работим и ще се грижим за нашите родини, както са правили нашите предшественици “.

Чрез „ гласоподаване в рекорден брой “, сподели Сайкс, маорските дами биха могли да „ препотвърдят нашата мощ, доказана в основополагащите документи на актуалната национална страна Аотеароа-Нова Зеландия “.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР