Кристоф Хук олицетворява предизвикателството, пред което е изправена Германия, предприемайки

...
Кристоф Хук олицетворява предизвикателството, пред което е изправена Германия, предприемайки
Коментари Харесай

Богатият технологичен център Щутгарт - крепост на антиваксърите в Германия

Кристоф Хук въплъщава предизвикването, пред което е изправена Германия, предприемайки всеобща имунизационна акция за справяне с коронавирусната пандемия. Ученият, който живее в богат регион, център на високите технологии, не възнамерява да се имунизира с никоя от предлаганите ваксини.

" Няма да се имунизирам ", споделя с усмивка пред Ройтерс Хук, молекулярен генетик и създател на публикации в региона на имунологията, който преди време решил да смени занятието си.

Сега той е на 59 и образова учители за детски градини по педагогическата система " Валдорф ", въодушевена от езотеричния мъдрец Рудолф Щайнер и тръгнала от Щутгарт. Хук се е изказвал също на няколко митинга против локдауна и имунизациите, въпреки че не отхвърля имунизациите като цяло.

" Убеден съм, че заразя ли се, ще преборя заболяването ", споделя той за COVID-19 и добавя: " Не съм имунизиран против други заболявания и върша това единствено при пътувания до тропиците, където това е наложително ".

Почти една трета от германците (31 процента) заявиха в анкета през декември предходната година, че няма да се имунизират против ковид. В прилежаща Франция този дял е съвсем 50 %.

Мнозина се безпокоят от страничните резултати - страхове, които съгласно специалистите са пресилени и маловажни спрямо заплахата от заразяване с вируса. За да не подхранва сходни опасения, Европа е доста внимателна при издаването на позволение за потребление на новите ваксини.

Германският канцлер Ангела Меркел се тревожи, че скептицизмът към имунизациите може да блокира излизането от пандемията, която лиши живота на стотици хиляди поданици на континента, опустоши стопански системи и затвори милиони хора в домовете им.

" Ако над 40 или 50 % от хората откажат да се имунизират против ковид, тогава ще носим маски доста дълго време ", сподели тя пред немските парламентаристи по време на диспути предходната година, имайки поради, че са нужни доста високи нива на имунизация, с цел да се спре разпространението на вируса.

Провинция Баден-Вюртемберг, където са основани доста сполучливи компании като производителя на " Мерцедес " - " Даймлер ", и където процъфтява нов вид мислене, от дълго време се отнася внимателно към имунизациите, а нейната столица Щутгарт е " кота нула " на антиваксърското придвижване.

Според Института за заразни заболявания " Роберт Кох " равнищата на имунизацията против нормалните болести в провинцията са измежду най-ниските в Германия.

Допитване на университета в Ерфурт демонстрира, че в Баден-Вюртемберг се следят едни от най-ниските нива на доверие във имунизациите като цяло и едни от най-ниските нива на предпочитание за имунизиране против Коронавирус.

Това значително се изяснява с дългогодишната традиция на индивидуализъм и районна горделивост, споделя Михаел Блуме, откривател, изучавал просторно езотеричните придвижвания.

Дори през 19-и век, когато Южна Германия теоретично е самостоятелна от новосъздадената немска монархия, имунизирането там е непопулярно, защото се считало за нещо, наложено от пруските спечелили от столицата им Берлин.

Да живеем както желаеме

Баден-Вюртемберг, провинция с 11 милиона поданици, известна със средновековните си градове, сурови планински пейзажи и обгърнатия в мъгли Шварцвалд, е отечество на безчет различни придвижвания. Там са се появили придвижването за учебно обучение по системата " Валдорф " при започване на 20-ти век, първата в света Зелена партия, основана през 70-те години, а в този момент и вирулентното антиваксърско придвижване " Керденкер " ( " Неконвенционно мислещи " ), провело огромни митинги против локдауна.

По света през днешния ден има няколко хиляди учебни заведения " Валдорф-Щайнер ", а съгласно допитвания " Зелени " е на второ място по поддръжка в Германия. По същия метод придвижването " Керденкер " се разрасна в народен мащаб, тръгвайки от Щутгарт. То е учредено там от програмиста Михаел Балвег, станал прочут най-много с мобилното приложение, което създал, с цел да следи къде са децата му.

Организираните от придвижването митинги притеглят необятен набор от стачкуващи, в това число хора от крайната десница или антилибертарианци, склонни да постановат разбиранията си на другите. На тях се изричат и оратори като Кристоф Кук, чиито визии са по-нюансирани.

На проява на " Керденкер " през септември предходната година той убеди сътрудниците си оратори да изискат от публицистите, отразяващи събитието, да махнат маските си.

" Ако просто приемем тези, които се опасяват от вируса, които са изложени на заплаха, да могат да носят маски, да се карантинират, да съблюдават обществена отдалеченост, да се имунизират, тогава всички ние, останалите, можем да живеем както желаеме. Ще би трябвало да сме толерантни, тъкмо както пожелаваме другите да са толерантни към нас ", споделя той в качено в ЮТюб видео.

Идеята да се защищават и имунизират уязвимите и да се остави вирусът да премине естествено през останалата част от популацията, както вършат страните с грипа, не се лимитира единствено до Германия.

Учените акцентират, че COVID-19 предизвиква гибелта на доста повече хора и боледуването е доста тежко, а държавните управления настояват, че лечебните заведения не могат да се оправят.

Във федералната република скептицизмът към имунизациите се популяризира даже в някои елементи от Източна Германия, където нивата на имунизация са доста по-високи, защото по времето на комунизма имунизирането беше наложително.

Допитване за публичната телевизия от декември откри, че болшинството поданици на три източногермански провинции са срещу бързата имунизация против ковид и даже след дълготрайно проучване на сигурността, склонни да се имунизират са едвам 40 %.

Томас Ескрит от Ройтерс/ БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР