Кристина Новицка от Киев се е озовала в Будапеща седмица

...
Кристина Новицка от Киев се е озовала в Будапеща седмица
Коментари Харесай

Унгария на Виктор Орбан не гарантира топъл прием на украинците

Кристина Новицка от Киев се е озовала в Будапеща седмица след съветското настъпление и желае единствено едно: да се махне от Унгария, чийто министър председател Виктор Орбан, за разлика от останалите европейски водачи, заобикаля всякаква открита поддръжка за Украйна.

„ Обичам страната, жителите ѝ, само че видях какво мисли държавното управление за нас “, споделя 39-годишната фешън дизайнерка, с която Франс прес беседва в „ Уъркшоп “, център за бежанци, учреден от гражданин на Будапеща.

В роман за пътешествието от 2000 км през Молдова и Румъния, осъществено дружно с двегодишната ѝ дъщеричка, Кристина изяснява, че по пътя към тях е била проявявана взаимност. При идването на унгарската граница обаче нещата се трансформират.

„ Граничарите нито един път не ни се усмихнаха “, споделя тя и показва вярата си, че двете скоро ще идат на по-гостоприемно място.

Експресен престой

От началото на спора министър председателят националист, който намерено се придържа към антимигрантска линия, само че изрази подготвеност да помогне на изпадналите в неволя украинци, стигнали до Унгария, безспирно превъзнася гостоприемството, демонстрирано от страната му във връзка с стотици хиляди украински бежанци – съгласно данни на Организация на обединените нации в Унгария са регистрирани общо над 620 000.

Повечето от тях обаче бързо отпътуват другаде – съгласно управляващите единствено 20 000 са поискали статут на „ краткотрайна отбрана “, осигуряващ достъп до здравни грижи.

В просторния център „ Бе О Ка “ в Будапеща, ръководен от страната, скучаят доброволци. Петдесет и три годишната Анна Чумак, една от дребното бежанци в центъра, счита да отпътува още на другия ден „ за Германия, а след това за Канада “, където има „ родственици “.

Наличието на близки, езикът и вероятностите за работа са основен фактор за избора на страна, в която да градиш нов живот, означават неправителствените организации.

Също като Кристина, Аня Елина има възприятието, че не е добре пристигнала - „ украинците не се усещат добре тук “, изяснява киевчанката, която е танцьорка и хореограф.

Размяна на нападки със Зеленски

„ Проблемът е, че Орбан е проруски надъхан и бежанците все повтарят, че няма предпочитание да оказва помощ на Украйна “, споделя 25-годишната млада жена, която е разкрила брат си в Будапеща и счита да се върне в родината „ незабавно, щом стане допустимо “.

За дванайсет години на власт Виктор Орбан се е сближи с съветския президент Владимир Путин. И при все това след експлоадирането на спора гласоподава за глобите наред с сътрудниците си от Европейски Съюз, той се погрижи „ да остане настрана “ от войната.

Отказва да доставя оръжия на Украйна, блокира европейския план за ембарго върху съветския нефт – 58-годишният общественик грижливо поддържа различността си.

Той даже нападна словесно президента Володимир Зеленски, изискал от него „ да избере в кой лагер да бъде “.

Фаворизиращите държавното управление медии в Унгария способстват за тази атмосфера, като омаловажават военните изстъпления в Украйна и възприемат линията на Кремъл.

Резултатът: съгласно анкетите локалните хора не съчувстват изключително на украинците. Между другото, за разлика от Полша или Чехия, в Будапеща не е имало нито една огромна проява, обагрена в синьо и жълто.

Система за леговище, която се разпада

Войната в действителност съживява остарели свади сред Киев и Будапеща, която към този момент от години упреква украинските управляващи в дискриминация и опити за насилствена езикова асимилация на унгарската диаспора в Украйна.

Освен тези напрежения неправителствените организации акцентират и резултата от политиката на Виктор Орбан, водена през последните години.

При ръководството на Орбан Унгария се затвори в себе си, сложи бариери по своите граници, стартира да отблъсква мигрантите и ограничи приемането на молби за леговище в посолствата си по света.

На североизток вратите естествено са отворени за украинците и разпоредбите за тях са смекчени; на юг обаче достъпът откъм Сърбия и Хърватия остава затворен.

Системата за леговище е „ разрушена “, с цел да бъдат разубеждавани бежанците да идват, разяснява Анико Бакони от Унгарския Хелзинкски комитет. „ Експертните привички на чиновниците на имиграционните служби и на преводачите да вземем за пример са изгубени “, споделя тя.

А бежанците „ имат потребност да възнамеряват бъдещето си, би трябвало им цялостен набор от услуги, помощ, с цел да се интегрират, да трансфорат Унгария в собствен нов дом “, заключава Бакони.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР