Кристина Николова, Калина Бояджиева, Кирил Илиев и Иван Кръстанов заеха

...
Кристина Николова, Калина Бояджиева, Кирил Илиев и Иван Кръстанов заеха
Коментари Харесай

4 наши са №1 в света по кикбокс

Кристина Николова, Калина Бояджиева, Кирил Илиев и Иван Кръстанов заеха първата позиция в обновената класация на международната федерация по кикбокс. Четиримата ни национали в леките стилове на татами станаха №1 в своите категории откакто завоюваха международните трофеи в Португалия преди седмица.

Капитанът на тима по кикбокс на татами Кристина Николова е водач в класацията при дамите в жанр киклайт контакт, категория  50 кг Това й достижение стана факт, откакто през последните три години Кристина завоюва следните оценки:

2023 година – една международна купа, два златни медала от европейски купи и три златни оценки от международни купи.

2022 година – пет златни медала от европейски купи и едно първо място от международни купи.

2021 година – четири златни оценки от европейски купи.

Всеки един от медалите носи точки, съгласно които се дефинира спечелилия в влиятелната ранглиста.

При мъжете международният ни първенец Иван Кръстанов доближи върха в ранглистата на  ВАКО  в жанр киклайт контакт, категория 79 кг., а международният първенец Кирил Илиев стана номер 1 в жанр а лайт контакт, категория 57 кг.

Освен международните трофеи от шампионата в Португалия преди седмица, двамата завоюваха и по един бронзов орден (Иван Кръстанов в жанр лайт контакт  79кг, а Кирил Илиев в жанр киклайт 57 кг.).

В същински феномен се трансформира трикратната международна шампионка по кикбокс от шампионата на планетата провело се в Албуфейра Калина Бояджиева. 17-годишната ни национална състезателка оглави подреждането в ранглистата при дамите в жанр пойнт файтинг и е на крачка от първото място в киклайта и лайт контакт. След като бяха нанесени данните в формалната статистика на ранглистата на международната федерация WAKO стана ясно, че през 2023 година шампионката ни е натрупала актив от 218 точки в жанр пойнт файтинг, които са изцяло задоволителни да оглави класацията на най-хубавите кикбоксьорки в света.

През 2023г. Калина Бояджиева завоюва две първи места на европейска купа в Карловац, две  златни оценки на международна купа в Италия и три международни трофеи в Португалия. На всяко едно от надпреварите тя има по 4 поредни победи към върха.

Това достижение е същински възторг в кикбокса, защото Калина Бояджиева е на крачка да оглави още две ранглисти и да стане безспорен първенец на първенците и в трите татами стила при дамите в категория  над 70 кг. Тази ранглиста ще бъде налична след първото интернационално съревнование по кикбокс през 2024 година. Това ще е европейска купа през месец февруари, само че не е ясно дали Калина ще взе участие там, тъй като следващата година тя ще се концентрира напълно към квалификациите за олимпийския шампионат по таекуондо, където преследва продобиване на квота за Париж.

„ За следващ път бях част от делегацията на международен конгрес и имам директни наблюдения от представянето на всички състезатели. Мога да кажа, че Калина Бояджиева е една от най-уравновесените и съсредоточени кикбоксьорки. Психиката й е на играч с най-малко двадесет годишен опит. Това е доста значимо, с цел да успееш да направиш всичко, което си упражнявал в залата, да слушаш и да чуваш секунданта си. Виждал съм по какъв начин доста добре тренирани състезатели излизат и не съумяват да създадат и 10% от наученото. При нея е тъкмо противоположното. Тя излиза и ги опустошава. Имах терзания преди първият й дуел, тъй като тя е на 17, а излиза против състезателки на по 25 до 35 години, които са доста по-силни физически, опитни и имат безчет срещи и трофеи зад тила си. След като видях погледа в очите й, по какъв начин се движи и по какъв начин комбинира ударите се успокоих и разбрах, че това „ дете знамение “ ще направи и невъзможното, само че ще завоюва. За доста хора успехите и наподобяват лесни, само че никой не знае цената им. Аз и нейният персонален треньор знаем през какво мина Калина излизайки общо 12 пъти на татамито и достигайки три пъти до върха, за това смятам, че триумфите й са в действителност феноменални “, показа Галин Димов – ръководител на Българска Конфедерация по Кикбокс и Муай Тай.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР