Кристиано Роналдо вече е най-скъпоплатеният спортист в света според най-новата

...
Кристиано Роналдо вече е най-скъпоплатеният спортист в света според най-новата
Коментари Харесай

CR7 е най-богатият спортист в света, тройката е само от футболисти

Кристиано Роналдо към този момент е най-скъпоплатеният състезател в света съгласно най-новата ранглиста на „ Форбс “, касаеща приходите за последните 12 месеца до май 2023 година

Португалецът мина в саудитския Ал Насър, където взима съвсем двойно повече пари, в сравнение с преди прехвърлянето си там.

Това му е помогнало да изпревари Меси и Мбапе, които допълват челната тройка в годишното нареждане.

ТОП 10 НА НАЙ-ВИСОКОПЛАТЕНИТЕ СПОРТИСТИ СПОРЕД ФОРБС ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 12 МЕСЕЦА (2022/23):

1. Кристиано Роналдо (футбол)
Приходи от спорт: 46 млн. долара; доходи отвън спорта: 90 млн.

38-годишният португалец постави завършек на разочароващия си престой в Манчестър Ю и през януари подписа голям контракт, с който усили годишната си заплата на към 75 милиона $. Освен това генерира спомагателни маркетингови благоприятни условия в новия си дом.

Оценката на „ Форбс “ обаче сплотява двата му контракта в границите на акцията, разделяйки ги на половина, както и късата безработица през зимата, с цел да образува общи доходи от 136 млн. $ на терена и отвън него.

Носят се клюки, че ветеранът може да се върне в Европа, само че в това време увеличението на заплатата го слага на върха в листата с приходите на спортистите за първи път от 2017 година и за трети като цяло. Същевременно Роналдо сложи връх за всички времена за футболист с неговите общо 136 милиона.

Обяснението е, че марките няма по какъв начин да устоят на Роналдо и неговата голямата фенбаза от 850 милиона почитатели във Facebook, Инстаграм и Туитър. Борсата за криптовалута Binance е измежду най-новите попълнения в неговата спонсорска сбирка, помагайки да усили общата сума отвън терена до към 90 милиона $ за последните 12 месеца.



2. Лионел Меси (футбол)
Приходи от спорт: 65 млн. долара; доходи отвън спорта: 65 млн.

Бъдещето на Меси е въпрос на доста спекулации. Аржентинецът ще се раздели с ПСЖ през лятото, само че неговата банкова сметка е в сигурност. Общите му доходи съответстват с равнището от последните 2 години, като международният първенец продължава да се радва на дълъг лист от рекламни контракти, в това число с Adidas, Budweiser и PepsiCo.

Сделката му със Socios, платформа за почитатели, основана на блокчейн, му заплаща почти 20 милиона $ годишно, а опциите би трябвало да продължат да идват, откакто Лео завоюва Мондиал 2022 в Катар.

3. Килиан Мбапе (футбол)
Приходи от спорт: 100 млн. долара; доходи отвън спорта: 20 млн.

След като бе под №35 в листата с облаги предходната година, Мбапе направи голям скок и направи дебют в Топ 10 на паричната ранглиста на „ Форбс “. Неговите доходи от спорт през 2022/23 са №1 в целия футбол, което наподобява целесъобразно, откакто Килиан остана единствено на една победа от втора поредна международна купа с Франция.

През юни звездата стана първият състезател дипломат за Sorare, основана на криптовалута фентъзи игра, след което упражни възходящото си въздействие в спор с Френската футболна федерация. Мбапе отхвърли да взе участие в рекламна фотосесия на националния тим, което накара шефовете да преразгледат съглашението по отношение на правата върху имиджа на играчите.



4. Леброн Джеймс (баскетбол)
Приходи от спорт: 44,5 млн. долара; доходи отвън спорта: 75 млн.

Днешните звезди са сполучливи вложители и може би никой не въплъщава този предприемачески дух по-добре от ЛеБрон Джеймс. Той стана първият деен състезател, сертифициран като милиардер от „ Форбс “ през юни предходната година. Баскетболистът на ЛА Лейкърс стои зад компанията за спортно хранене Ladder, както и SpringHill Company, която създава и продуцира телевизионно и друго развлекателно наличие.

Също по този начин Джеймс има дял във Fenway Sports Group – притежател на бейзболния Бостън Ред Сокс, футболния Ливърпул и хокейния Питсбърг Пингуинс.

Същевременно разгласи желанието си да има тим от НБА в Лас Вегас. Също по този начин ЛеБрон бе първият покровител на текилата Lobos 1707 и през последната година влага в Canyon Bicycles, млечната компания Neutral Foods, която се грижи за климата, както и марката за спортно облекло Mitchell & Ness. 

5. Канело Алварес (бокс)
Приходи от спорт: 100 млн. долара; доходи отвън спорта: 10 млн.

Канело Алварес събира десетки милиони долари всякога, когато излезе на кръга, отбелязвайки огромни резултати с хитови борби против Дмитри Бивол и Генадий Головкин.

Списъкът на Форбс включва приходите до 1 май, което значи, че дуелът с Джон Райдър на 6 май не е включен в сметката. Иначе Алварес има относително дребна мрежа от сътрудници за състезател от тази големина, само че подписа с Excel Sports Management през септември, с цел да развие своите маркетингови покупко-продажби.

Освен това е деен като бизнесмен. Боксьорът стои зад производителя на спортни питиета Yaoca, фитнес приложението I Can и веригата бензиностанции Canelo Energy. Освен това има лична линия облекла и брандирана кредитна карта. През септември започва VMC, марка коктейли в кутии.

6. Дъстин Джонсън (голф)
Приходи от спорт: 102 млн. долара; доходи отвън спорта: 5 млн.

Изненадата е обвързвана с съществуването на двама голфъри в Топ 10, първият от които е Дъстин Джонсън. Той приключи 2022 година с 35,6 млн. $ от награден фонд, в това число 18 милиона за спечелването на самостоятелния шампионат.

Ходът с прекосяването в LIV Golf най-вероятно му е коствал спонсори, в това число Royal Bank of Canada, само че също по този начин го направи най-големия печеливш за годината – той даже не влезе в Топ 50 на най-добре платените спортисти за 2022-ра. Сега той се е съсредоточил върху построяването на марката 4Aces GC – тимът на LIV, чието лого украсява фланелката му на шампионати вместо това на Adidas. 

7. Фил Микелсън (голф)
Приходи от спорт: 104 млн. долара; доходи отвън спорта: 2 млн.

Микелсън, който предходната година надвиши 1 милиард $ в кариерата си преди налози, се отхвърли от спонсори, откогато се причисли към LIV Golf, само че остава ангажиран отвън игрището. Той е съосновател на For Wellness, която създава добавки за кафе.

Освен това бе измежду вложителите, които неотдавна купиха огромен имот земя отвън Финикс. Микелсън може да се гордее с Мастърс шампионата предишния месец, записвайки 65 точки във финалния кръг, с цел да приключи наедно на второ място със своя сътрудник Брукс Коепка. Резултатът пристигна с чек от 1,6 млн. $.



8. Стеф Къри (баскетбол)
Приходи от спорт: 48,4 млн. долара; доходи отвън спорта: 52 млн.

Стеф Къри стана първенец в НБА за четвърти път и изпрати първата си година с доходи от над 100 млн. $. Той ще стане първият състезател, стигнал границата от 50 милиона заплата в НБА през 2023/24 (тогава се чака да направи 51,9).

Гардът на Голдън Стейт загуби главен спонсор, когато FTX се срина, само че запълни тази празнота. През март подписа дълготрайно удължение на контракта с Under Armour, което ще се разшири и след отдръпването му от баскетбола.

Неговата мултимедийна компания Unanimous Media е измежду продуцентите на документален филм за него. Освен това Къри е подготвен да пусне поредност от графични романи през идната година.



9. Роджър Федерер (тенис)
Приходи от спорт: 0,1 млн. долара; доходи отвън спорта: 95 млн.

Федерер разгласи отдръпването си от тениса през септември и окачи ракетата, откакто изигра заключителен мач дружно с Надал на Laver Cup. Списъкът с повече от дузина сътрудници на швейцареца остава недокоснат, а предходната седмица той разгласи лицензионно съглашение за своята RF марка с производителя на очила Oliver Peoples.

Освен това Федерер има забележителен дял в бързо разрастващата се швейцарска компания за обувки On.

10. Кевин Дюрант (баскетбол)
Приходи от спорт: 44,1 млн. долара; доходи отвън спорта: 45 млн.

Дюрант мина от Бруклин във Финикс през февруари, само че покупко-продажбите с негово присъединяване не бяха лимитирани единствено до паркета. Чрез своята капиталова компания 35V той закупи дялове във Висшата лига по лакрос, хранителната верига Happy Viking, League One Volleyball, мрежата от спортни лиги за дами Athletes Unlimited и други.

Кевин също по този начин има възходяща медийна империя в Boardroom и една от най-ценните покупко-продажби в НБА за маратонки с Nike, която неотдавна бе надградена с контракт за цялостен живот. Майкъл Джордан и ЛеБрон Джеймс са единствените други двама от НБА, които са получили доживотни договори от „ обущаря “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР