Кристиан Вигенин, специален представител за Източна Европа на Парламентарната асамблея

...
Кристиан Вигенин, специален представител за Източна Европа на Парламентарната асамблея
Коментари Харесай

На посещение в Молдова Кристиан Вигенин подчерта значението на ОССЕ за мира в региона

Кристиан Вигенин, специфичен представител за Източна Европа на Парламентарната асамблея на ОССЕ, приключи през днешния ден тридневно посещаване в Молдова, където организира срещи с представители на високо ниво, в това число ръководителя на Народното събрание Игор Гросу, вицепремиера по реинтеграцията Олег Серебрян, както и с ръководители на парламентарни комисии, с делегацията на Молдова в ПА на ОССЕ, представители на опозицията и управителни чиновници във външно министерство.

По време на визитата Кристиан Вигенин акцентира смисъла на дейното съдействие с Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ). „ Ангажиментът на Молдова към ОССЕ е неразделна част от нейните желания за европейска интеграция “, сподели Вигенин. „ Работата в тясно съдействие с ОССЕ поддържа упоритостите на Молдова за подсилване на демократични институции, отбрана на правата на индивида и напредъка в нейния европейски дневен ред. “

Той акцентира също напъните на Молдова да посрещне бежанците от войната в Украйна, както и упоритостта на страната да върви по пътя на интеграцията в Европейския съюз, за което поддръжката на сътрудниците има решаващо значение. В диалозите като съществени цели на Молдова бяха изтъкнати промяната в правосъдната система и битката с корупцията. Преди президентските избори в Молдова тази есен по време на полемиките беше изразена угриженост във връзка с дезинформацията и външната интервенция в изборните процеси.

Специалният представител насърчи дейното присъединяване на Молдова във всички действия на ПА на ОССЕ за поддръжка на политическите цели на страната, наблягайки ролята на Асамблеята като платформа за разговор сред парламентаристите от ОССЕ.

Към специфичния представител Вигенин по време на визитата му се причисли дипломат Кели Кайдерлинг, началник на задачата на ОССЕ в Молдова. Изразявайки цялостна поддръжка за работата на задачата, Вигенин се застъпи за удължение на нейния мандат след юни 2024 година, като акцентира решаващата роля на ОССЕ за напредъка в създаване на доверие сред Кишинев и Тираспол.

„ Повече от три десетилетия задачата на ОССЕ в Молдова играе централна роля в построяването на доверие, належащо за реализиране на трайно споразумяване на приднестровския спор “, сподели Вигенин. „ Продължаващото наличие и ангажираност на задачата са от значително значение за напредъка на разговора сред страните и справяне с оставащите провокации. “

Посочвайки позитивните резултати от интеграцията в Европейски Съюз, Вигенин удостовери още веднъж поддръжката на ПА на ОССЕ за начинания, ориентирани към възстановяване на живота на хората и от двете страни на Днепър.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР