Крис Фрум спечели Обиколката на Испания и се доказа като

...
Крис Фрум спечели Обиколката на Испания и се доказа като
Коментари Харесай

Има ли място Крис Фрум сред най-великите колоездачи в историята

Крис Фрум завоюва Обиколката на Испания и се потвърди като един от най-успешните колоездачи на 21 век. Британецът записа исторически дубъл " Тур - Вуелта " в една година, който не е постиган в новата епоха на колоезденето. Въпреки това мястото му измежду великите към момента е поставяно под подозрение.

" Аз не съм индивидът, който би трябвало да каже дали съм от великите колоездачи. При всички положения обаче постигането на дубъла е нещо особено ", сподели Фрум след финала на " Вуелта ", като избегна сравненията с други състезатели.

Може ли да печели британецът отвън " Скай "

През годините подозренията към Фрум не бяха разсеяни – каквото и да правеше той, постоянно триумфите му се подлагаха под голяма въпросителна. Единствено обвиняванията се променяха. Първо, че не е атрактивен, а непрекъснато гледа в пулсомера си. След това, че употребява допинг – машинален или физически. А неотдавна, че дължи огромните си триумфи единствено и само на мощния тим на " Скай ".

По време на " Вуелта " някои от противниците на Фрум го упрекнаха задочно, че " Скай " убива конкуренцията, защото разполага с по-голям бюджет от останалите. " В колоезденето в никакъв случай не е имало тъждество. Спонсорите са значими, само че не са всичко. Да не забравяме, че борбата се взема решение на шосето. Ако би трябвало да приказваме за тъждество, по-добре да сложим идентични екипи и да караме с идентични колела ", сподели Фрум по този въпрос.

 В останалите отбори могат единствено да мечтаят за съотборници, каквито има Фрум в
© Associated Press

В останалите отбори могат единствено да мечтаят за съотборници, каквито има Фрум в " Скай "

Факт е, че " Скай " разполага с най-силния тим в актуалното колоездене, а може би и в цялата му история. Фрум разчита на колоездачи, които във всеки различен отбор ще са водачи – Микел Ланда и Микел Ниеве напущат точно с такава цел за 2018 година

Дългогодишните му правилни помощници Герант Томас и Воут Пулс от дълго време са изкушавани от други тимове, само че остават неразделно до Фрум. Останалите в колоната пък единствено могат да си мечтаят да имат млади гении от калибъра на Джани Москон, Михал Квятковски и Диего Роза или ветерани като Васил Кириенка.

В своя отбрана Фрум може да претендира, че постепенно, само че несъмнено се е изкачил в йерархията на " Скай ". В продължение на два сезона той трябваше да работи за Брадли Уигинс, като като се изключи че изкова успеха му в Тура през 2012 година, съумя да запише и впечатляващи триумфи за себе (две втори и едно четвърто място).

Подобно на Мигел Индураин, който през цялата си кариера караше за еднакъв тим, Фрум също няма потребност да сменя ситуацията, единствено тъй като останалите не са удовлетворени от обстановката.

Къде се подрежда Фрум измежду великите

С четири победи в " Тур дьо Франс " и една във " Вуелта " Фрум е част от една доста елитна компания. След отказването на Алберто Контадор (7 извоювани огромни обиколки) британецът е най-титулуваният настоящ играч. С пет победи са имена като Джино Бартали, Алфредо Бинда и Феличе Джимонди – трима от най-великите италианци в историята.

Недостижим в наши дни наподобява Еди Меркс, чиито 11 победи в огромни обиколки надали в миналото ще бъдат усъвършенствани. Първото място на Канибала в историята на колоезденето не се оспорва поради спечелването и на всички значими еднодневни класики.

Пред Фрум обаче има още доста велики състезатели – Бернар Ино с 10 победи (5х " Тур дьо Франс ", 3х " Джиро д`Италия ", 2х " Вуелта " ) и Жак Анкетил с осем (5х " Тур дьо Франс ", 2х " Джиро д`Италия ", 1х " Вуелта " ) са останалите двама отвън Меркс, които са считани за колоездачи с по-особен статут.

 За четири години - от 2013 до 2017 година, Фрум завоюва пет огромни обиколки
© EPA

За четири години - от 2013 до 2017 година, Фрум завоюва пет огромни обиколки

С по седем извоювани огромни обиколки са Алберто Контадор, Фаусто Копи и Индураин, като, наподобява, е въпрос на време към тях да се причисли Фрум.

" Крис е популярен първенец, никой не може да оспори неговото място измежду най-хубавите колоездачи в историята. Той е измежду най-комплексните състезатели, които съм виждал – мощен е в часовниците и във височините, сподели, че може да спринтира. Ще печели още няколко години, тъй като не виждам кой може да го спре от актуалните колоездачи ", сподели Меркс за триумфите на британеца.

Историческият дубъл " Тур - Вуелта " го направи и един от едвам деветимата колоездачи със извоювани две обиколки в една година. Преди него това са реализирали Меркс и Ино по три пъти, Анкетил, Копи и Индураин по два пъти и Контадор, Джовани Баталин, Стивън Роуч и Марко Пантани по един път.

Следващата стъпка – Джиро или пети Тур

Фрум към този момент съобщи, че огромната му цел за 2018 година е спечелването на пета купа от " Тур дьо Франс ". Това ще го подреди до Меркс, Ино и Анкетил като най-успешните в историята на най-престижното колоездачно съревнование (след заличаването на 7-те трофеи на Армстронг от историята – бел. ред.).

След извоюваната " Вуелта " обаче изкушението британецът да се опитва в Джирото през май идната година е голямо. Успех в Обиколката на Италия ще му разреши да влезе в още по-елитна група – на колоездачите, триумфирали и в трите огромни обиколки. До момента това са правили Анкетил, Джимонди, Меркс, Ино, Контадор и най-скоро Винченцо Нибали.

С възможна победа в Джирото Фрум може да запише серия от три следващи победи огромни обиколки. С сходно впечатляващо достижение могат да се похвалят единствено Ино, който печели Джирото и Тура през 1982 година и Вуелтата през 1983 година, както и Меркс, който има четири следващи победи - Джирото и Тура през 1972 година и Вуелтата и Джирото през 1973 година

 Британецът удостовери присъединяване си на международното състезание и в случай че завоюва бягането по часовник, ще завоюва
© EPA

Британецът удостовери присъединяване си на международното състезание и в случай че завоюва бягането по часовник, ще завоюва " Тройната корона "

" Той потвърди, че може да печели " Тур дьо Франс ", реализира го и във " Вуелта ", което беше считано за невероятно. Защо не в този момент да се насочи към Италия ", попита Бернар Ино. " На негово място аз бих се съсредоточил към Джирото през 2018 година ".

Преди да се стигне до 2018 година обаче, Фрум има още една огромна цел за този сезон. На дневен ред пред британеца е спечелването на така наречен " Тройна корона в колоезденето ". Официална купа не съществува, само че короната се образува от спечелването на две огромни обиколки в една година и международното състезание.

В историята на колоезденето единствено двама са успявали да го реализиран – Меркс през 1974 година и Стивън Роуч през 1987 година И двамата печелят Тура и Джирото и по-късно златен орден от международното.

Фрум към този момент разгласи, че ще кара на международното състезание в Берген, Норвегия. Британецът е считан за един от любимците в бягането по часовник, което ще се организира на 20 септември. Спечелването на " Тройната корона " наподобява изцяло постижимо. А до момента в който не престават разногласия за това има ли място Фрум измежду легендите, той продължава да крачи решително към историята.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР