Криптовирусите представляват нелечима заплаха днес, като единствената алтернатива за борба

...
Криптовирусите представляват нелечима заплаха днес, като единствената алтернатива за борба
Коментари Харесай

Хакери пленяват системи, искат жертвите да вършат добро

Криптовирусите съставляват нелечима опасност през днешния ден, като единствената опция за битка с тях е предварителната защита и спазването на избрани правила. Ръстът на този вид офанзиви се усилва година след година, а нарушителите зад рансъмуер схемите не престават да натрупат милиони. Но не всички хакери са идентични.

The Register ни споделя за любопитен случай, в който разпространители на рансъмуер нападат и криптират системи, след което желаят от жертвата си да извърши три положителни каузи, да ги документира и изпрати на хакерите доказателство, с цел да получат декриптиращ ключ. Сред положителните каузи, които са принуждавани да правят жертвите участват неща, като да доставят одеала на бездомници, да заведат небогати деца в пицария.

The Register цитират на CloudSEK, които първи оповестяват за рансъмуер групата GoodWill (от англ.: „добра воля“ – б.а.).. Те показват и съответен случай, при който жертвата е трябвало е първо да обезпечи топли облекла на бездомни, да заведе деца на ресторант, а по-късно да обезпечи здравна помощ на човек, който не може да си разреши такава. След всяка стъпка, жертвата е трябвало да документира образно осъщественото от него положително, както и да приканва и други да правят положително. И още нещо. След всичко това, жертвата е трябвало да разгласява в обществена мрежа обява на тематика: „Как се превръщаш в добър човек, откакто си станал жертва на рансъмуер, наименуван GoodWill“. От CloudSEK оповестяват, че не са им известни случаи на сполучливо атакувани системи с GoodWill, само че казусът несъмнено звучи занимателно.

Самият рансъмуер е основан на основата на HiddenTear, открит план на турски програмист, който преди време го показа обществено в GitHub. Самата опасност е написана благодарение на.NET, а разбора на GoodWill показал, че създателите му се намират в Индия.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР