Криптовирусите или т.нар. „рансъмуер“ е заплаха, която едва ли ще

...
Криптовирусите или т.нар. „рансъмуер“ е заплаха, която едва ли ще
Коментари Харесай

No More Ransom е помогнал на над 1.5 милиона жертви на рансъмуер

Криптовирусите или така наречен „рансъмуер“ е опасност, която надали ще изчезне скоро. Появили се още през 80-те години на предишния век, съвсем 40 години по-късно те не престават да мъчат консуматори и бизнеси от всевъзможен диаметър. За разлика от други видове закани, битката с тях след попадането им на системата е безполезна и само сдобиването с декриптиращ ключ може да избави информацията ви. А подобен може да се получи от самите киберпрестъпници. Но има и още едно избавление и за доста хора това се явява уеб сайтът No More Ransom.

През тази седмица уеб сайтът отпразнува своята шеста годишна, публикувайки информацията за свършеното от тях през това време. Най-впечатляващ звучи обстоятелството е, че планът е оказал помощ на над 1.5 милиона индивида да върнат назад достъпа до информацията си без да заплащат откуп за това. Към сегашния миг No More Ransom предлага 136 безвъзмездни декриптиращи инструмента за 165 рансъмуер разновидността, измежду които Gandcrab, REvil/Sodinokibi, Maze/Egregor/Sekhmet и доста други. Проектът не престава и през днешния ден да пораства и усилва сътрудниците си от обществения и частния бранш. Над 1880 наброяват тези сътрудници и те не престават да оказват помощ на жертви на киберпрестъпления.

Откакто през 2018 година Интерпол, Нидерландската национална полиция, Kaspersky, McAfee и техните сътрудници започват плана са били направени над 10 000 000 сваляния на тези принадлежности, като е наличен на 37 езика, пишат No More Ransom.

„Извънредно съм благополучен, че имаме опция да оказваме помощ на хора и компании да възстанивяват своите цифрови активи без да заплащат на нарушителите. По този метод ударихме нарушителите там, където боли най-вече – в техния бизнес модел, защото на хората не им се постанова да заплащат, с цел да декриптират данните си. Ще продължим да се борим с рансъмуера с нашите настоящи и бъдещи партньори“, споделя в особено обръщение Йорнт ван дер Вайл, откривател по сигурността към Kaspersky.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР