Криптовалутите се сринаха през последните 24 часа, а с това

...
Криптовалутите се сринаха през последните 24 часа, а с това
Коментари Харесай

Биткойн и криптопазарът се сринаха с над 15%

Криптовалутите се сринаха през последните 24 часа, а с това и доста свързани с тях активи - като акции на платформи, на които се търгуват те. Bitcoin се намалява с над 17% за денонощие до 34.8 хиляди $, над 25% е сривът при Etherium (към 12.00 на 22 януари). В момента това е част от развой на известно евакуиране на средства от рискови активи в световен мащаб поради предстоящото прекъсване на паричните тласъци на Федералния запас и идното покачване на лихвите през тази година. Миналата седмица показателят Nasdaq направи най-лошото си показване от 2020 година, седмичен спад регистрират и другите основни американски борсови показатели - S&P 500 и Dow Jones 30.

В момента най-голяма криптовалута - Биткойн, е с съвсем 50% под върха си от близо 68 хиляди $ в средата на ноември и на най-ниското си равнище от юли 2020 година За този интервал (от 18 ноември) от нея са изтрити над 600 милиарда $, а общо от всички крипто активи сумата е над 1 трилион $, по данни на Bloomberg. Криптопазарът е отворен непрекъснато през цялата седмица за разлика от фондовите тържища и другите проведени контролирани пазари. Спадът продължава и през днешния ден с висока динамичност.

Волатилната природа на криптовалутата ги прави обект на още по-големи разпродажби в сходни моменти. Според Coinglass за 24 часа 239 хиляди търговци са затворили позиции за 874 млн. $.

Свързани с криптовалутите активи също бяха под инвеститорски напън в петък - борсата Coinbase загуби над 13% от пазарната си капитализация и към този момент е 50 милиарда $, в случай, че при борсовия си дебют през април предходната година тя беше оценена на 100 милиарда $. Подобна беше загубата и при крипто банката Silvergate Capital. Двоен беше ударът и върху MicroStrategy - комисията по скъпите бумаги (SEC) отхвърли да утвърди метода, по който софтуерната компания прави оценка в балансите си криптовалутите. Нейните над 124 хиляди биткойна са значим фактор финансовите й резултати. В последна сметка акциите й се сринаха с над 17%.
Реклама
Бягството от рискови активи в петък удари и софтуерните и интернет компании на Уолстрийт, които през последните две години са любимците на вложителите. Metа се елементарни с над 4%, Amazon с съвсем 6%, Alphabet с над 2.5%.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Тодор Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР