Криптовалутата беше в центъра на вниманието тази седмица, след като

...
Криптовалутата беше в центъра на вниманието тази седмица, след като
Коментари Харесай

Спорни финансови операции и злоупотреби с клиентски средства доведоха до краха на FTX

Криптовалутата беше в центъра на вниманието тази седмица, откакто конкурентната на Binance борса FTX разгласи банкрут и цената на биткойн падна под $17 000 за първи път от 2020 година
FTX може да има повече от 1 милион кредитори, съгласно обновена декларация за неплатежоспособност, намеквайки за голямото влияние на срутва върху крипто бранша.
Alameda Research, комерсиалната компания, учредена от Сам Банкман-Фрид, е търгувала милиарди долари от сметки във FTX и е употребила токени на борсата като поръчителство.

Преди няколко седмици никой даже не си позволяваше да мисли, че третата по величина тогава борса за криптовалути FTX може да банкрутира. Концептуалната концепция на основателя й Сам Банкман-Фрийд посредством нея да улесни и отстрани минусите на останалите платформи, да наложи ниски такси, като отстрани медиаторите при търговия с крипто и техните деривати, му завоюва доста фенове. Топ имена от фондовата промишленост на Уолстрийт станаха негови вложители през последните две години, което оцени борсата до 32 милиарда $.

С концепциите си за регулации в бранша, алтруистичните си дела, спасяването на закъсали компании и дарения от облагите на FTX Фрийд си сътвори ореол, символизиращ бъдещето и новата вълна криптопредприемачи.
Реклама
Затова и шокът от изненадващият банкрут в края на предходната седмица беше толкоз огромен, както и от разочарованието и срутва на доверието в SBF, както самичък се назовава Фрийд. А вторичният продължи да отеква през тази седмица, когато започнаха да излизат информации по какъв начин се е управлявала борсата, какво се е случвало с парите на клиентите и какво седи в балансите на компанията. Голяма част от машинациите явно са ставали вероятни и заради обстоятелството, че компанията е частна, основана е на Бахамите, само че оперира посредством плетеница от сдружения в разнообразни юрисдикции. И действително не е под никакъв регулаторен и финансов надзор, нещо, в което надалеч не е неповторима на криптопазара.

Фалитът на FTX, нейния маркет мейкър Alameda Research и още над 130 свързани компании стана доста безредно. Дори в петък, 11 ноември, когато те подават документи за отбрана от неплатежоспособност по Глава 11 в съда на Делауеър, това е станало в директория с към 30 страници, в които, съгласно юристи пред Blomberg, е имало нищожно малко информация и липса на всякаква тактика и проект за преструктуриране. Затова и все още доста от данните, които излизат, са на база източници, които стартират да работят, свързани са по делото или са предизвикани от банкрута регулатори.

Сам Банкман-Фрийд подаде оставка по съвет на своите юристи, а за изпълнителен шеф е назначен Джон Дж. Рей III. Нещо, което може да донесе дребна разтуха измежду кредитори и клиенти на FTX - Рей е някогашният надзирател на банкрутиралата енергийна компания Enron, който съумя да върне 20 милиарда $ на кредиторите й или, по 50 цента на $. Сега съгласно разнообразни източници FTX може да има сред 100 хиляди и 1 милион кредитори - клиенти и вложители, с които е имала взаимоотношения, а дефицитът е 9 милиарда $.
Реклама
Фалитът на FTX докара до вълна от тегления и прехвърляния на средства от и до други тържища. Някои даже ги стопираха - като кредитното отделение на крипто капиталовата компания Genesis Global Trading и борсата Gemini Trust. Добрата вест е, че ликвидните проблеми не се трансферираха върху фондовите тържища.
Какво тъкмо докара до банкрута
Най-просто казано, FTX и нейните компании изпаднаха в ликвидна рецесия и неплатежоспособност, защото борсата и нейните водачи са употребявали непозволено потребителски пари, с цел да финансират други бизнеси на групата, което е включвало и замяна на активи. По-сложно и в детайли пояснение ще може да се направи, откакто щатският съд разгласи банкрута и отбраната по Глава 11.

Проблемите започнаха предходната седмица, когато профилирания уебсайт CoinDesk разгласява сериозен материал на база добити от него финансови доклади и документи на Alameda Research, капиталовото и комерсиално звено на FTX, както и на самата борса. Според документите от 15 милиарда $ в салдото на Alameda единствено 130 млн. са в долари, а по-голямата част от активите са в " отключени " FTT токени с 3.6 милиарда $ стойност, и " FTT поръчителство " към 2.2 млрд $. Накратко, по-голямата част от чистия капитал на Alameda Research е от лични токени, против които е взимала и заеми. Много от тези заеми са давани от FTX и действително обезпечени с токени без огромна стойност. Освен това в изтекли финансови документи се вижда, че едни и същи активи са били вкарвани и в балансите на Alameda, макар че от FTX са твърдяли, че тя работи без значение.

В същото време по документи, FTX държи единствено 900 млн. $ в бързо ликвидни активи, 5.5 милиарда $ по-малко ликвидни - криптотокени, и 3.2 милиарда $ в неликвидни частни финансови вложения. Срещу тях стоят 9 милиарда $ пасиви в деня, преди да банкрутира, съгласно екселски файл, оповестен от Financial Times. Предположението е, че този самобитен " баланс " е направен от самия SBF в опит да презентира обстановката пред евентуални спасители, които да налеят капитал.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР